Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Kit büntet meg a rendőr, vagy...

Kit büntet meg a rendőr, vagy ki húzza a rövidebbet?

Figyelt kérdés

Autóúton, én a belsőben megyek, megfelelő sebességgel, ami mondjuk 110 km/h. Megjelenik egy autó, ami szintén a belsőben, jóval lassabban megy. Látja, hogy jövök mögötte, de nem áll félre, azért én azonnal kimegyek a külsőbe és megelőzöm jobbról.

Ha ebből vita lesz később, akkor kit büntetnek?

A belső sávban tartó lassabban megy, és nem enged el, tehát hibás.

Azonban én jobbról előzök, ami szintén hiba.

Itt ki kapja a pofont?

2024. máj. 21. 14:24
1 2 3 4 5 6 7
 51/61 anonim ***** válasza:
100%
Hogy lett az Autóúton 110-ből haladásból lakott terület? A hülyeségeiddel tényleg nem lehet vitatkozni.
2024. máj. 24. 16:59
 52/61 A kérdező kommentje:

#51 Próbálj már meg két mondattól többel elolvasni.

"37. § (2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni"

Tehát autóúton IS ezt kell alkalmazni.

2024. máj. 24. 17:04
 53/61 anonim ***** válasza:
100%
Tehát azt mondod, hogy autóúton nincs jobbra tartási kötelezettség? Kérlek szépen, erősítsd meg! Nagyon fontos lenne!
2024. máj. 24. 17:09
 54/61 A kérdező kommentje:

Már harmadjára másolom be:

36. § 4) Lakott területen lévő, párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen a forgalmi sávok útburkolati jelekkel vannak megjelölve, a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni feltéve, hogy ezzel a jármű a mögötte gyorsabban haladó járművek közlekedését nem akadályozza. Az ilyen módon haladó jármű mellett – a (6) bekezdés c) pontjában foglaltak megtartásával – fokozott figyelemmel jobbról el szabad haladni, a forgalmi sávokat azonban – a gyorsabb előrehaladás érdekében – kis távolságon belül ismételten változtatni, és ezzel a közlekedés résztvevőit zavarni tilos."

"37. § (2) Az autópályán és az azonos irányú forgalom számára legalább két forgalmi sávval rendelkező autóúton a párhuzamos közlekedés szabályait kell alkalmazni"

Ott írja a párhuzamos közlekedés szabálya, hogy LEHET haladni belül, HA nem tartasz fel egy gyorsabban haladót.

És utána írja, a 37-es paragrafus, hogy Autópályán és autóúton is ezt, azaz a párhuzamos közlekedést kell figyelembe venni.

Tehát magyarul, lehet bent menni lakott területen belül, és lehet autópályán, és autóúton is, mert ezt írja a párhuzamos közlekedés szabálya.

2024. máj. 24. 17:14
 55/61 anonim ***** válasza:
100%

Te gyerek, szóval azt írod, hogy lehet menni belül is. Akkor mi a bajod azzal, aki előtted ment? Ő is csak betartotta a szabályt.

A szabályt ami csak a te fejedben létezik.

Lakott területen kívül jobbra tartási kötelezettség van. A belső sávok csak előzés céljából használhatók. Autóúton és autópályán ez időben és térben elnyúlhat, de a gyorsabban haladót indokolatlanul akadályozni nem szabad (a másik ebben valószínűleg hibás volt).

Ott szabad menni a középső sávban is, ahol három van, és a külső telítődött.

2024. máj. 24. 17:32
 56/61 MGéza ***** válasza:

"A gyengébbek kedvéért kiemelem:

"...a belső forgalmi sávban (sávokban) 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival és motorkerékpárral folyamatosan is szabad haladni...""

A gyengébbek kedvéért kiemelem, hogy lakott területen belül! Ott meg nincs 110km/ó sebesség megengedve, még lakott területet átszelő autóúton sem!

2024. máj. 24. 18:00
 57/61 MGéza ***** válasza:

A 36 paragrafus nem azt mondja, hogy a párhuzamos közlekedés szabálya az, hogy akkor mehetsz a belső sávban folyamatosan, ha ezzel nem tartasz fel senkit. Az első pontban ezt írja:

"36. § (1) * Olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára két vagy több forgalmi sáv van (párhuzamos közlekedésre alkalmas úttest) – a (2)–(4) bekezdésben említett eseteket kivéve – a külső (jobb szélső) forgalmi sávban kell közlekedni. Más forgalmi sávra ráhajtani csak előzés, balra bekanyarodás, illetőleg megfordulás céljából szabad. Az autóbusz öbölt, az autóbusz forgalmi sávot, a kapaszkodósávot, a gyorsító- és a lassítósávot, valamint a kerékpársávot a párhuzamos közlekedés szempontjából figyelmen kívül kell hagyni."

Na, puff neki! Félreértelmezted a lakott területről szóló szabályt, ennyi. Az csak is ott érvényes!

2024. máj. 24. 18:07
 58/61 A kérdező kommentje:

#55 Mert ki kell menni a gyorsabb elől, és én voltam, a gyorsabb.

#56 Nem volt lakott terület.

#57 Jó így már érhetőbb, mert itt kimondja, hogy csak előzésre, azonban, akkor mi a magyarázat, arra, hogy

Mert itt meg kiemeli, hogy autóúton is lehet alkalmazni a balra tartást.

Illetve, ha itt azt írja, hogy nem csak előzés erejéig szabad belül menni, de három bekezdéssel lejjebb pedig ott van, hogy lehet folyamatosan haladni, és nem említ előzést.

Nekem úgy tűnik, hogy nagy ellentmondás van a KRESZ-ben ezen a téren, mert két ellenkezőt állítanak. Itt a bíróságon, hogy döntik el, hogy melyik az erősebb? Olyan mintha lenne hagyva egy kiskapu, amit egy jó ügyvéd megcélozhat.

Reméljük a KRESZ módosításkor ezt kijavítják, hogy egyértelműbb legyen.

2024. máj. 27. 10:11
 59/61 anonim ***** válasza:
58. A hiba nem a KRESZ-ben van, hanem a te gondolkodásodban. Illetve erős a gyanúm, hogy trollkodsz, a rendeletből kedved szerint csipegetsz, amiről te azt véled a te beteg elméletedet támasztja át.
2024. máj. 27. 11:01
 60/61 A kérdező kommentje:

#59 Nem trollkodom, akkor valószínűleg nem kutakodtam volna ennyit a jogszabályok után. Mindössze kerestem a mentőövet, ha esetleg a név nélküli fenyegető valóban jogi útra lép, - ami valószínűleg nem fog megtörténni így majd egy hét után -, és felugrottak a kérdőjelek, mert észrevettem, hogy két külön dolgot állít a KRESZ. Egyébkét a kutakodásom előtt, én is úgy voltam, hogy jobbra tartás van, és más esetekben, én is így közlekedek (pl. autópályán, jó minőségű külső sáv estén, vagy ha mások is vannak az úton a közelembe), és ez után is így fogok cselekedni, mert amúgy sem járok gyakran azon az autóúton.

Alapvetően nem akartam itt ekkora vitát, csak nem tetszett, hogy az emberek a másikat védik, miközben ő is hibás volt. Ha mindkettőnket egyenlően szidtak volna, akkor én sem megyek bele a játékba.

És egyébként köszönöm a válaszokat, főleg a hasznosakat.

2024. máj. 27. 12:40
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!