Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit tennétek bele az új KRESZ-be?

Mit tennétek bele az új KRESZ-be?

Figyelt kérdés

Régóta téma a KRESZ megújítása. Ti mit tennétek bele? Én a következőket (ezek más országokban jól működnek)

- extrém gyorshajtás, ittas vezetés, szándékos veszélyeztetés (büntetőfék) esetén jármű elkobzása

- kerékpáros előzése csak sávváltással

Egyéb ötlet?

2024. febr. 24. 11:52
1 2 3 4
 11/32 Koaxk Ábel ***** válasza:
78%

Nem is beszólni akartam, elnézést, ha így jött át.

Ezt csak amolyan megjegyzésként fűztem hozzá, hogy szomorú, ha érinthetetlenek. :(

Budán is volt pár hónapja olyan, hogy vagy 20-al átment egy rolleres a zebrán, a taxisnak esélye se volt lereagálni, természetesen baleset is volt belőle.

2024. febr. 24. 14:25
 12/32 anonim ***** válasza:
85%
#10 Állj. Mióta nem vonatkoznak rájuk szabályok? Vonatkoznak. Gyalogosra is. Csak úgy vannak megírva, hogy akkor se haljon meg a gyalogos, ha nem ismeri. De attól, hogy nem ismeri, neki is be kell tartania. Nem vizsgáztathatod le a kerékpárost abból, hogy ismeri-e a rá vonatkozó szabályokat. De attól vonatkoznak rá szabályok, senki nem mondta, hogy ne vonatkoznának. Csak úgy viselkednek, mintha nem vonatkoznának. Ezért kéne bírságolni őket. Pár példastatuálás után önszorgalomból is utánanéznének a szabályoknak. (Megjegyzem, azért sem lenne értelme bírságolni őket, mert a piac és teszkó között kisvárosban közlekedő Mari nénin kívül amúgy a biciklisek nagy része úrivezető és ismeri a rá vonatkozó szabályokat, csak nem tartja be.)
2024. febr. 24. 14:25
 13/32 anonim ***** válasza:
85%
#11 Nem érinthetetlenek. Csak b*szik rá a rendőrség. Gyorshajtásból meg ittasságból objektívebben és könnyebben lehet pénzt behajtani. Ha rendes közúti ellenőrzés lenne, akkor nem 105-tel menne mindenki a 90-es úton, hanem rögzülne, hogy miért van a ráhagyás, és nem a sebességkorlát újraértelmezése miatt. Ha normális közúti ellenőrzés lenne, akkor eltűnne az a pesti gyakorlat, hogy a piroson még ketten átcsúsznak, és ha én a sárgánál fékezek, konkrétan azt kockáztatom, hogy rám fut a mögöttem levő, mert azt hiszi, még ő is át fog férni. Minden közlekedési eszköznél vannak durva szabálytalanságok, amiket nem a KRESZ újraírásával fogunk kiirtani, hanem ellenőrzés, ellenőrzés, ellenőrzés. Svájcban miért tartja be mindenki a szabályokat? A román Ausztriában érdekes módon tud majdnem normálisan közlekedni, csak nálunk garázdálkodik őrült módjára. Azért, mert ezeken a helyeken ott a rendőr és könyörtelenül büntet. Az embereket lecserélni nem tudjuk, a szabályokkal nagy gond nincs, csak a betartatás problémás. Azt meg főleg Közép-Kelet-Európában bírságolással lehet, mert mi errefelé nem olyan nép él, aki feltételezi, hogy az érdekében hoztak szabályt, hanem a kiskaput keresi (ami történelmi okokból egyébként teljesen érthető). Ha be akarjuk tartatni a szabályt, keményen büntetni kell a megszegését. Pont.
2024. febr. 24. 14:29
 14/32 anonim ***** válasza:
14%

#12 Én tudom, hogy vonatkoznak rájuk. Pont ez a lényeg. De te azt is mondod emellett, hogy nem vizsgáztathatók. És ez az ellentmondás abban, amit írsz. Akire vonatkoznak a szabályok, azok vizsgáztathatók. Akik nem vizsgáztathatók, azokra nem vonatkoznak a szabályok. Az nem működik, hogy vonatkoznak rájuk a szabályok, de nem vizsgáztathatók. Ilyen nincs.

Na meg ugye tegyünk különbséget aközött, hogy nem vizsgáztathatók, illetve nincsenek vizsgáztatva. Előbbi kizárja a lehetőséget, utóbbi pedig nem él az adott lehetőséggel. Jelenleg nincsenek vizsgáztatva, de ez nem azt jelenti, hogy nem vizsgáztathatók.

2024. febr. 24. 14:31
 15/32 anonim ***** válasza:
78%

"Akire vonatkoznak a szabályok, azok vizsgáztathatók. Akik nem vizsgáztathatók, azokra nem vonatkoznak a szabályok." Ne haragudj, én ezt nem értem. Gyilkosságért is elítélnek, akkor is, ha bevándorló kannibál vagy és nem tudtad, hogy olyat nem szabad.

A bécsi egyezmény azt mondja ki, hogy a kerékpáros a közlekedés része, a kerékpározás joga senkitől nem tagadható meg és nem köthető bármilyen kvalifikációhoz. Az egyezmény elfogadóiként mi nem mondhatunk olyat, hogy valaki vizsgaigazolás nélkül nem ülhet kerékpárra. De attól még megbírságolhatjuk, ha kerékpárral áthajt a piroson.

2024. febr. 24. 14:59
 16/32 anonim ***** válasza:
7%

#15 "Gyilkosságért is elítélnek, akkor is, ha bevándorló kannibál vagy és nem tudtad, hogy olyat nem szabad."

A gyilkosság nem szabályszegés, hanem bűncselekmény. A KRESZ egy szabálykönyv, nem pedig törvény. Ennél jobbat kell kitalálnod.

"bécsi egyezmény"

Hagyjál már a bécsi egyezménnyel. Teljesen érvényét vesztette már régen. Pontosan ezért akarják/akarjuk modernizálni a KRESZ-t is, mert elavult. A KRESZ-ben is van sok minden, de mivel régi, elavult, ezért sok benne a szemét. A megoldás nem az, hogy az elavult szarra támaszkodunk, hanem az, hogy modernizáljuk.

Mondjak pár példát?

1. A bécsi egyezmény szerint a kerékpár olyan jármű, amit KIZÁRÓLAG emberi erő hajt. Az elektromos biciklik mégis kerékpárként vannak titulálva. Megszegi a bécsi egyezményt.

2. A bécsi egyezmény megtiltja, hogy a kerékpáron utast szállítsanak, nálunk meg minden második biciklin ott a gyerekülés. Habár lehetőséget ad bármely államnak, hogy e szabályhoz kivételt rendeljen, például kisgyerek szállítása, a KRESZ-ben NEM szerepel ilyen kivétel, tehát nálunk elvileg tilos. Mégsem az. Megszegi a bécsi egyezményt.

3. Németországban a biciklisek mindkét irányban használhatják az egyirányú utcákat, annak ellenére, hogy a bécsi egyezmény erre nem ad lehetőséget. Megszegi a bécsi egyezményt.

Na de a két legjobbat a végére hagytam. Kérlek, nagyon figyelj!

4. Most, hogy átfutottam ezt az egészet, sok mindent találtam (pl. a fenti példák), egy dolgot viszont nem: AZT A RÉSZT, AMELYIK TILTJA, HOGY VIZSGÁZTASSÁK A BICIKLISEKET!

5. Imádom... remélem nem adtad még fel és olvasod. Figyelj... LENGYELORSZÁGBAN VAN KERÉKPÁROS VIZSGA!

Van még kérdésed? Szeretnéd folytatni ezt a hülyeséget, vagy beletörődsz végre?

2024. febr. 24. 17:11
 17/32 anonim ***** válasza:
78%
De Lengyelországban nem olyan kerékpáros vizsga van, hogy anélkül NEM KERÉKPÁROZHATSZ. Olyan van, a letteknél vagy a litvánoknál is, hogy ingyenes képzést biztosítanak a bicikliseknek, és ha a végén vizsgáznak, kapnak egy cuki kis papírt arról, hogy okosabbak, mint egy ötödikes, de nem befolyásolja a jogukat az úthasználatra, és a hiánya nem korlátozza őket.
2024. febr. 24. 17:46
 18/32 anonim ***** válasza:

Jármű elkobzását nem, inkább lényegesen komolyabb szankciók a felsorolt esetekben.

Az új közlekedési eszközök leszabályozása végre (roller és hasonlók)

A jelenleg jogosítvány és egyedi azonosító nélküli közkeledők elszámoltatásnak megoldása.

Egyébként sok mindent nem kellene változtatni, elég lenne betartatni a szabályokat.

Ja és +1, ami már nem egészen KRESZ, de az épített autók, tuning kezelését végre normalizálni, mint pl. Németországban

2024. febr. 24. 19:52
 19/32 anonim ***** válasza:
0%

#17 És én írtam olyat, hogy a lengyeleknél vizsgához kötött a bicikli használata? Nem. Neked volt egy kijelentésed, miszerint a bicikliseket tilos vizsgáztatni. A lengyeleknél van biciklis vizsga. Tehát a kijelentésed egyértelműen meg van cáfolva.

Amúgy nagyon ügyesen kikerülted a többit. Ebben az egyben találtál egy fűszálat, amibe még megpróbáltál megkapaszkodni, na de a többivel mi van? Szívesen meghallgatnám, hogy azokra mit mondasz.

Mi a helyzet azzal, hogy a KRESZ felújítás lényege pontosan az, hogy az ilyen elavult szar szabályokat magunk mögött hagyjuk?

Mi a helyzet azzal, hogy a bécsi egyezmény összevissza meg van szegve mindenhol, minden nemzet által?

Mi a helyzet azzal, hogy a bécsi egyezményben NEM IS LÉTEZIK az, amit te írsz?

Ezekre is válaszolj!

2024. febr. 25. 05:47
 20/32 anonim ***** válasza:
20%
#19: Engedd el, ő a biciklis lobbistánk, aki visszatérő vendég, csak már elrejtette a nevét. Statisztikák, rendeletek, tervezetek kicsavarásával próbálja bizonygatni, hogy a bicikilis minden esetben felsőbbrendű. Nem éri meg leállni vitázni vele.
2024. febr. 25. 08:40
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!