Ha a buszöböl és a sáv egyszerre vált zöldre, akkor kinek van elsőbbsége? Busznak vagy az autósnak?
Remélem érthető a kérdés. Lényegében adott egy előrehaladó sáv és a mellette lévő buszöböl.
Egyszerre vált a telizöld lámpa (van kiegészítő busz lámpa is de az most lényegtelen, mert nyilván akkor az autós úgyse indulhat) és a beállt busz valamint az autós (nyilván aki hátrább helyezkedik el a buszöböl miatt) egyszerre indulhat(na).
Ilyenkor nekem autósnak ki kell engednem a buszt, ha egyszerre mehetünk zöldnél vagy nekem van elsőbbségem?
Ugyanaz a szitu, mintha nem lenne lámpa.
Tehát, ha biztonságosan megtehető, akkor ki kell engedned.
Ha már idézel, ne írd át a szabályt.
#4.
Bocsánat nézd el nekem. De azért a lényeget te is érted nem? 🫣
"Azt hittem ilyen esetben a lámpa felülírja"
Eleve ott értelmetlen a kérdés, hogy a buszöbölnek nincsen saját lámpája.
"meg az a tény, hogy valójában neki kell kikanyarodnia a buszöbölből és esetleg a kanyarodás szabálya felülírja"
Milyen kanyarodás? Jézusom...
Amúgy elgondolkodtató mennyire nem képesek vagy nem akarják érteni az emberek a KRESZ-t mindenhol elsőbbséget "gyártva" maguknak belekeverve olyan dolgokat mint a kanyarodás meg lámpák.
Itt nincsen a busz öbölnek lámpája, hiszen az nem forgalmi sáv. A kiegészítő busz lámpa pedig nem lényegtelen, hiszen pont azért került visszahúzásra a felfestés, hogy adott esetben a busz ki tudjon hajtani a piros jelzés mellett is ha az ő jelzése szabad utat mutat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!