Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Tilos jelzés ellenére ,a...

Tilos jelzés ellenére ,a zebrára lépő gyalogost el kell engednem?

Figyelt kérdés

4 sávos úton , nekem balról szépen sétált este a gyalogos, pedig neki piros volt a lámpa,nekem pedig zöld. Pont a dupla sáv felénél volt,mikor odaértem, dudáltam, de nem áltam meg, de nem is veszélyeztettem. Dudálásra megállt, és intett,hogy menjek. 😅

Az ilyenre mit mond a kresz?

2023. szept. 2. 03:45
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

#30 De várjál. 30 éve van jogsid. Nem volt vészhelyzet. Láttad, felmérted. Akkor mi a kérdés? Mert ne haragudj, az pszichés zavar, hogy te ezen még napokkal később is annyira filózol, hogy ki kell hisztizni magad az interneten.

És akármelyik korban is vizsgáztál, a zebra tudtommal táblával és felfestéssel van jelezve. Azt meg egy jelzőlámpa felülírja. Ez mindig így volt. Rendőr, lámpa, tábla, felfestés, szabály, ez a sorrend. Tehát nem értem, mit zavar meg téged zöld lámpád esetén a gyalogos. KRESZ 3.§ értelmében nyilván nem fogod megölni, de nem volt elsőbbsége. A kérdés annyi lehet, hogy dudálj-e vagy nem. Szerintem a duda necces, mert nem tudod, hogy mi történik, megtorpan, megijed, hasra esik, akármi. Duda nélkül meg valószínűleg folytatja egyenesen azonos tempóban a mozgását (Newton 1.), amit ki lehet számítani és meg lehet állni, ki lehet kerülni stb. és mindenki életben marad. Esetleg bemutatsz neki.

2023. szept. 3. 13:24
 32/34 anonim ***** válasza:
Ahogy valaki már írta, nem kell elengedned, de nem is ütheted el. Más a szitu ha a zöldnél kezdte az átkelést de nem ért át, mert például idős, mozgáskorlátozott stb. Ott értelemszerűen meg kell várnod hogy átérjen, akkor is ha neked már zöldre váltott a lámpa.
2023. szept. 3. 17:53
 33/34 Alex Fly ***** válasza:
51%
@17: attól, hogy neked zöld a lámpád, még ugyanolyan figyelemmel kell megközelítened az átkelőt, hiszen semmi nem garantálja, hogy nem lesz rajta gyalogos; az hogy neked zöld és neki piros, csak azt jelenti, hogy normális esetben nem fog lelépni az úttestre, azt nem, hogy aki zöldben indult el, az át is ért a túloldalra...
2023. szept. 4. 09:42
 34/34 bazaltkaroly ***** válasza:

Dudálj egyet, de csak egy kicsit "pöttyents" vele, ne feküdj rá a dudára, mert abból tényleg ijedség lesz. De valószínűleg meg tudsz állni biztonságosan, mert kanyarba sem szokás ötvennel belerongyolni.

A lényeg, hogy figyeld, hogy ne üsd el, mert ha megtörténik, akkor kezdődik a vizsgálás, nyomozás, jogsielvétel, amíg nem döntenek stb. Ha fékeztél előtte, akkor lehet, hogy féknyomból ki lehet deríteni, hogy te megpróbáltál mindent, és utána már hivatkozhatsz a bizalmielvre, ami leírja, hogy bíztál benne, hogy betartja a KRESZ rá eső részét.

2023. szept. 4. 14:29
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!