Tilos jelzés ellenére ,a zebrára lépő gyalogost el kell engednem?
4 sávos úton , nekem balról szépen sétált este a gyalogos, pedig neki piros volt a lámpa,nekem pedig zöld. Pont a dupla sáv felénél volt,mikor odaértem, dudáltam, de nem áltam meg, de nem is veszélyeztettem. Dudálásra megállt, és intett,hogy menjek. 😅
Az ilyenre mit mond a kresz?
#30 De várjál. 30 éve van jogsid. Nem volt vészhelyzet. Láttad, felmérted. Akkor mi a kérdés? Mert ne haragudj, az pszichés zavar, hogy te ezen még napokkal később is annyira filózol, hogy ki kell hisztizni magad az interneten.
És akármelyik korban is vizsgáztál, a zebra tudtommal táblával és felfestéssel van jelezve. Azt meg egy jelzőlámpa felülírja. Ez mindig így volt. Rendőr, lámpa, tábla, felfestés, szabály, ez a sorrend. Tehát nem értem, mit zavar meg téged zöld lámpád esetén a gyalogos. KRESZ 3.§ értelmében nyilván nem fogod megölni, de nem volt elsőbbsége. A kérdés annyi lehet, hogy dudálj-e vagy nem. Szerintem a duda necces, mert nem tudod, hogy mi történik, megtorpan, megijed, hasra esik, akármi. Duda nélkül meg valószínűleg folytatja egyenesen azonos tempóban a mozgását (Newton 1.), amit ki lehet számítani és meg lehet állni, ki lehet kerülni stb. és mindenki életben marad. Esetleg bemutatsz neki.
Dudálj egyet, de csak egy kicsit "pöttyents" vele, ne feküdj rá a dudára, mert abból tényleg ijedség lesz. De valószínűleg meg tudsz állni biztonságosan, mert kanyarba sem szokás ötvennel belerongyolni.
A lényeg, hogy figyeld, hogy ne üsd el, mert ha megtörténik, akkor kezdődik a vizsgálás, nyomozás, jogsielvétel, amíg nem döntenek stb. Ha fékeztél előtte, akkor lehet, hogy féknyomból ki lehet deríteni, hogy te megpróbáltál mindent, és utána már hivatkozhatsz a bizalmielvre, ami leírja, hogy bíztál benne, hogy betartja a KRESZ rá eső részét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!