Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Tilos jelzés ellenére ,a...

Tilos jelzés ellenére ,a zebrára lépő gyalogost el kell engednem?

Figyelt kérdés

4 sávos úton , nekem balról szépen sétált este a gyalogos, pedig neki piros volt a lámpa,nekem pedig zöld. Pont a dupla sáv felénél volt,mikor odaértem, dudáltam, de nem áltam meg, de nem is veszélyeztettem. Dudálásra megállt, és intett,hogy menjek. 😅

Az ilyenre mit mond a kresz?

2023. szept. 2. 03:45
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
77%
Nyilván nem ütheted el, de nem vagy köteles elengedni sem. Én is ledudálnám, és elmennék előtte, ha nem veszélyeztetném vele. A Kresz amúgy nem ír semmit, mert nem szabálytalan gyökerekre írták, hanem feltételezik benne, hogy mindenki betartja a szabályokat.
2023. szept. 2. 06:07
 2/34 anonim ***** válasza:
70%
Á dehogy, üsd el nyugodtan a picsába.
2023. szept. 2. 06:27
 3/34 anonim ***** válasza:
82%
Nem mondom, hogy nem csináltam ilyet, de így a fotelből végiggondolva baromság ilyenkor nem elengedni a gyalogost, mert ha kicsit is módosít a lépései ütemén, máris jó eséllyel súlyos balesetért kell felelned. Nyilván a tilos jelzés, az áldozati közrehatás enyhítő körülmény, de ugye a kresz világosan leírja, hogy a baleset elkerülése érdekében minden tőled telhetőt meg kell tenned. Ha te lassítás nélkül ütöd el a lepteit gyorsító gyalogost, nem mosod le magadról a vádat.
2023. szept. 2. 06:29
 4/34 anonim ***** válasza:
33%
Mi az, hogy mit mond a kresz? Nincs jogosítványod? Akkor miért vezetsz?
2023. szept. 2. 07:16
 5/34 anonim ***** válasza:
93%
Nem kell elengedned, de nem is ütheted el, ha esetleg belép eléd.
2023. szept. 2. 07:35
 6/34 anonim ***** válasza:
34%

A dudálás a lehető legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz. Satufék nélkül segítsd, hogy biztonságosan átérjen. Ha rádudálsz és megijed, kiszámíthatatlan a reakciója. Ha nem eléd ugrik, akkor másik autó elé.

És a rendelet betűje és a gyakorlat más. Nem, nem azokra gondolok, akik tudatosan vagy figyelmetlenségből szabálytalanok. Van sok olyan ember, aki képtelen átérni a szabad jelzés alatt, mert nehezen mozog.

Vagy egyszerűen szellemileg nem képes a számodra természetes helyzetfelismerésre, logikus cselekvésre. Ne feledd! Te akkor sem vezethetsz, ha megittál egy kis pohár sört. Gyalogolni meg bárki.

Ha veszélyeztetés nélkül el tudsz menni, akkor tedd azt. Ha nem akkor lassíts. Csak mondom ne hirtelen, mert akkor meg beléd rombolhatnak.

2023. szept. 2. 07:40
 7/34 anonim ***** válasza:
69%

Nem kell elengedni ha látod hogy megállt és nem jön eléd. Ha lelép akkor nyilván nem ütheted el viszont ha bizonytalan a magatartása a dudálás nagyon is jogos.

Nekem legutóbb olyan esetem volt hogy szintén négysávos út, külső sávban mentem, a belsőben két kocsi kicsit távolabb tőlem aztán az első elkezdett fékezni (kicsit olyan helyzet mint amikor gyalogost készül átengedni) aztán takarásból nem kijelelolt helyen szaladt át a vénasszony egyenesen elém úgyhogy nagy fék és dudálás. Ez rosszabb volt mint az általad leirt eset.

2023. szept. 2. 08:47
 8/34 anonim ***** válasza:
63%
A dudálás ilyenkor a legjobb, it tehetsz, és nyilván fékkészenlétben kell megközelíteni a holdkórost.
2023. szept. 2. 12:32
 9/34 anonim ***** válasza:
26%
A KRESZ engedelyezi a dudálást ilyen esetben, ugyanis balesetveszélyt jelzel vele.
2023. szept. 2. 12:33
 10/34 anonim ***** válasza:
0%
9. Engedélyezi, de mi van, ha emiatt csapják el. Láttam már ilyent.
2023. szept. 2. 12:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!