Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mit tegyünk, ha valaki az...

Mit tegyünk, ha valaki az autópályán, belsőben döcög?

Figyelt kérdés

Mostanában gyakran találkozom szembe ezzel a kérdéssel, és a válaszok eléggé változók.

Adott egy kétsávos autópálya, ahol a belső sávban, valaki 90-100-al halad. Te haladsz a külsőben a megengedett legnagyobb sebességgel (legyen az alap 130). Szeretnél haladni, de a belsőben közlekedő illető nem húzódik ki a külsőbe.

Ilyenkor több válasz szokott elhangzani:

1. Jobbra tartás van, ezért haladok a külsőben, és elmegyek mellette, mert ugyan nem előzünk jobbról, de én csak beértem.

2. Bemegyek a belsőbe mögé, és anélkül, hogy rányomulnék várom, még észhez tér, és lehúzódik, vagy eléri az útvonalát.

3. Maradok kívül, de nem megyek el mellette, tartom a tempóját, amíg el nem érkezik oda, hogy sávot váltson, mert jobbról nem előzünk.

4. Mögé megyek, és villogással jelzem, hogy meg akarom előzni, mert jobbról előzni tahóság.

5. Egyéb.

Ezek a válaszok a leggyakrabbak, de mindig vitákat szülnek, mert "jobbra tartás van", vagy "jobbról előzni bunkóság".

Egyik kérdés: Melyik helyzet a legmegfelelőbb, figyelmesség, erkölcsiség nézőpontjából, és írott szabály szempontjából. Ha rendőr meglátja a szituációt, akkor ki kaphat érte?

Másik kérdés: Ti mit tesztek/tennétek ebben a helyzetben, és kinek adtok igazat?

Főleg érvekre vagyok kíváncsi.

2023. aug. 1. 10:27
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
100%
Ugyanezt írtam, mégis leszavaztak :D Csak nem a defenzív résszel van a baj? Mert akkor helyettesítsétek be azzal, hogy csak simán elmegyek mellette miközben valami szép nótát keresek a rádióban :)
2023. aug. 2. 10:50
 32/39 A kérdező kommentje:
ITGuy. nem írtam, de a te véleményeddel is egyetértek. A defenzív rész fontos. Létezik a bizalmi elv, de ez csak papíron működik, ezért szerintem nagyobb hangsúlyt kell fektetni a defenzív vetésbe már oktatáskor.
2023. aug. 2. 11:27
 33/39 anonim ***** válasza:
100%

Nem hallottam még olyanról, hogy rendőr ezért büntetne. Lényegében egy sávváltásról van szó. Azt szabad. Mindegy, hogy most elmész közben valaki mellett, vagy nem. Higyjétek el, van sok rendőr ismerősöm, ezért nem fognak büntetni, max ha balesetet okozol közben.

Viszont azok akik büntetőfékeznek miért csinálják? Nem fostok, hogy belétek mennek hátulról? Ér ennyit annak a kockázata,hogy összetörjétek a kocsit, magatokat, vagy azt a szerencsétlent akivel csináljátok? Nem fostok, hogy megöltök egy kisbabát, egy idős bácsit, vagy bárkit? Remélem a rák fogja enni az agyatokat, de minimum egy glioblastomát kívánok nektek, egy rosszindulatú daganatot az agyatokba, ami miatt minden nap levágtok egy-egy epilepsziás rohamot. Azt kívánom, hogy fájdalmak között gépen lélegeztetve, de altatószer nélkül pihenjetek majd. Mert egy ilyen minimum ezt érdemli.

2023. aug. 2. 14:20
 34/39 anonim ***** válasza:
0%
Levillogod a picsába és elkezded tolni, vagy pedig jobbról kielőzöd index nélkül.
2023. aug. 2. 17:14
 35/39 bazaltkaroly ***** válasza:
100%
#33 Ezek az emberek általában meg akarják leckéztetni azokat, akik nem tartják be a követési távolságot. Ezektől lehetne elvenni a jogosítványt, mert ez már szándékos veszélyeztetés. Önjelölt rendőrnek hiszik magukat, ezzel kockáztatva mások életét. A seggbe nyomulás is veszélyes, de a büntetőfék csak olaj a tűzre.
2023. aug. 2. 17:42
 36/39 anonim ***** válasza:
100%
Ma leszaladtunk a párommal a Velencei tóhoz napközben. Annyi ilyen nyomorék tufa flegma nyomorult barom ment a belsősávban az autópályán és ...szott kisorolni, hogy visszafelé inkább a régi 7esen jöttünk és bementünk Martonvásáron cukrászdázni.
2023. aug. 2. 20:04
 37/39 anonim ***** válasza:
100%
Én sokáig csak mentem az ilyen mögött, de az évek során meguntam , annyi ilyen volt, azóta óvatosan , de elmegyek mellette jobbról. Igyekszem ezt minél inkább elhaladaskent és nem előzésként intézni.
2023. aug. 2. 21:46
 38/39 anonim ***** válasza:
87%
Azért szerintem ne essünk át a dolog túloldalára sem. Ha például valaki szabályosan előzi az összefüggő autósort, akkor nem várható el tőle hogy azonnal eltűnjön a belső sávból mert jön egy gyorsabban haladó mögötte (például besatuzzon két 80-90-el haladó kamion közé).
2023. aug. 3. 17:41
 39/39 anonim ***** válasza:
100%
#38: szó sincs erről. Ha jobbról kényelmesen meg tudod előzni, akkor simán ki is sorolhatott volna a belsősáv-bérletes.
2023. aug. 3. 18:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!