Mit tegyünk, ha valaki az autópályán, belsőben döcög?
Mostanában gyakran találkozom szembe ezzel a kérdéssel, és a válaszok eléggé változók.
Adott egy kétsávos autópálya, ahol a belső sávban, valaki 90-100-al halad. Te haladsz a külsőben a megengedett legnagyobb sebességgel (legyen az alap 130). Szeretnél haladni, de a belsőben közlekedő illető nem húzódik ki a külsőbe.
Ilyenkor több válasz szokott elhangzani:
1. Jobbra tartás van, ezért haladok a külsőben, és elmegyek mellette, mert ugyan nem előzünk jobbról, de én csak beértem.
2. Bemegyek a belsőbe mögé, és anélkül, hogy rányomulnék várom, még észhez tér, és lehúzódik, vagy eléri az útvonalát.
3. Maradok kívül, de nem megyek el mellette, tartom a tempóját, amíg el nem érkezik oda, hogy sávot váltson, mert jobbról nem előzünk.
4. Mögé megyek, és villogással jelzem, hogy meg akarom előzni, mert jobbról előzni tahóság.
5. Egyéb.
Ezek a válaszok a leggyakrabbak, de mindig vitákat szülnek, mert "jobbra tartás van", vagy "jobbról előzni bunkóság".
Egyik kérdés: Melyik helyzet a legmegfelelőbb, figyelmesség, erkölcsiség nézőpontjából, és írott szabály szempontjából. Ha rendőr meglátja a szituációt, akkor ki kaphat érte?
Másik kérdés: Ti mit tesztek/tennétek ebben a helyzetben, és kinek adtok igazat?
Főleg érvekre vagyok kíváncsi.
Kedves kerdező!
Nem rég hallgattam meg egy szakértőt, pont ezzel kapcsolatban.
1. Jobratartási kötelezettség van.
2. Nincs olyan a KRESZ-ben, hogy jobbról előzni tilos. :-) miért is lenne, ha mindenki betartja az 1-es pontot akkor nincs szükseg kiegészítésre.
3.párhuzamos közlekedésre alkalmas út, ezért elmehtsz mellette.
Két dologra hívta fel a figyelmet a szakértő! Az egyik, ilyet csak fokozott figyelemmel tegyünk. Ha ketten hárman vagytok, még nem lehet nagy baj.
A másik, amire ő is azt mondta, hogy egyre nehezebb lesz elkerűlni, ne haladjunk nagyobb konvojokba, inkább szakadjunk le egymásról, mert egy valakivel történik, bármi, az a jellenlévőket is magával ránthatja. Van is fent a neten egy kisfílm, "Hogyan közlekedjünk biztonságosan autópályán?" 1000+1 éves de az alapok ugyan azok. :-)
Mindenkinek sok türelmet,és kitartást. Sokan vagyunk az utakon, és mindenkit hazavárnak!
Végülis explicite nincs benne, hogy tilos jobbról előzni, csak az, hogy balról KELL....
"(3) Az előzést - a (4) és az (5) bekezdésben említett esetet kivéve - balról kell végrehajtani."
#22 Itt igazából az is lényeg, hogy mit nevezünk előzésnek. Nem indexelsz, nem váltasz sávot, ne gyorsítasz, lehet a kormányt sem kell mozdítani - bár ezek mellett még egyes esetekben számíthat előzésnek.
Ezen a részen van egy kis kavar a kreszben, mert ugyan leírja, hogy balról kell elhaladni más mellett, de azt is megfogalmazza, hogy "Párhuzamos közlekedés esetében a különböző forgalmi sávokban folyamatosan haladó járművek egymás melletti elhaladása nem minősül előzésnek.". Ilyenkor ha mégis egy kötekedő rendőr téged kap el, ezzel lehet talán védekezni.
Szerintem itt az a baj, hogy a KRESZ szabályai alapján nem fordulhatna elő olyan eset, hogy valaki az üres úton belül menjen, úgy hogy nem előz, vagy nem kell besorolnia valahova, így a jobbról elhaladásra sincs valós szabály. Magyarul, nem létezhetne olyan, hogy valakit jobbról ki kelljen előznöd, de ha mégis megteszed a fenti példa miatt, akkor a belül furikázó illető követi el a nagyobb szabályszegést.
"3. Maradok kívül, de nem megyek el mellette, tartom a tempóját, amíg el nem érkezik oda, hogy sávot váltson, mert jobbról nem előzünk."
Az elhaladás és az előzés két külön dolog.
Jobbról el lehet menni mellette és tovább maradni a külső sávban, ez csak elhaladás.
Jobbról elhaladunk mellette és visszatérünk a belsőbe ez már előzés!
#21, 23, 24, 27, 28, 29. Igen én is inkább ezen megoldás mellett állok. Ha egyáltalán nem mozdul az illető, akkor óvatosan jobbról elmenni mellette.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!