Mit tegyünk, ha valaki az autópályán, belsőben döcög?
Mostanában gyakran találkozom szembe ezzel a kérdéssel, és a válaszok eléggé változók.
Adott egy kétsávos autópálya, ahol a belső sávban, valaki 90-100-al halad. Te haladsz a külsőben a megengedett legnagyobb sebességgel (legyen az alap 130). Szeretnél haladni, de a belsőben közlekedő illető nem húzódik ki a külsőbe.
Ilyenkor több válasz szokott elhangzani:
1. Jobbra tartás van, ezért haladok a külsőben, és elmegyek mellette, mert ugyan nem előzünk jobbról, de én csak beértem.
2. Bemegyek a belsőbe mögé, és anélkül, hogy rányomulnék várom, még észhez tér, és lehúzódik, vagy eléri az útvonalát.
3. Maradok kívül, de nem megyek el mellette, tartom a tempóját, amíg el nem érkezik oda, hogy sávot váltson, mert jobbról nem előzünk.
4. Mögé megyek, és villogással jelzem, hogy meg akarom előzni, mert jobbról előzni tahóság.
5. Egyéb.
Ezek a válaszok a leggyakrabbak, de mindig vitákat szülnek, mert "jobbra tartás van", vagy "jobbról előzni bunkóság".
Egyik kérdés: Melyik helyzet a legmegfelelőbb, figyelmesség, erkölcsiség nézőpontjából, és írott szabály szempontjából. Ha rendőr meglátja a szituációt, akkor ki kaphat érte?
Másik kérdés: Ti mit tesztek/tennétek ebben a helyzetben, és kinek adtok igazat?
Főleg érvekre vagyok kíváncsi.
#6 Kedves elmerokkant barátom. Lehet nem vezetsz sokat magyar autópályákon, de igenis elég gyakori a belsőben döcögő jármű, mert gyakran hivatkoznak rá, hogy "a külsőben szar az út". Tehát kérlek maradj ki, mert azokat kérdezem, akinek van tapasztalata ezen téren.
#10 Mármint mire gondolsz? Nem foglaltam állást egyik pont mellett sem, nem tudhatod, hogy én mit lépnék. Ez most nem rólam szól, hanem az emberek véleményére vagyok kíváncsi. Nekem már nagyon régen megvan a jogosítványom, és rendszeresen vezetek azóta is balesetmentesen.
Az állításod nem releváns. Kérlek inkább a kérdésről mondj véleményt.
#4 Mert eddig csak megemlítve találtam beszélgetést ezekről az esetekről, amik mindig személyeskedő fröcsögésekbe mentek át. Reménykedtem, ha konkrétan erre kérdezek rá, akkor itt nem így lesz.
#6 Pedig gyakori eset te udvaribolond. Tudod, mit szoktak mondani: ha nem találkozol hülyékkel, akkor te vagy a hülye. Szerintem te vagy itt a belsőben döcögős.
Én is hallottam már védekezésnek felhozva, hogy "rossz, repedt a külső sáv, ezért megyek belül" meg hogy "a villogó nem fogja kifizetni a felfüggesztésem javítását". Vannak ilyen hülyék bőven.
#10 Nem értem, hogy most miért mondod ezt. A kérdező tényleg nem állított semmi konkrétat a választása mellett. Honnan szűröd le, hogy ő rosszul vezet, és nincs érzéke. Ez valóban egy sokat nyúzott kérdés, és jó ötletnek tartom, hogy végre valahol ki lehessen tárgyalni. Engem inkább érdekelne a te véleményed a fenti szituációról.
--
Úgy gondolom a jobbról elhaladás a megfelelő válasz. Ha most az illető lerobban, vagy úgy dönt, hogy lelassít tízre a belsőben, akkor te is megállsz mellette? Valóban bunkó dolog jobbról előzni, de ez csak akkor érvényes, ha szlalomozva kerülgeted ki az autókat, vagy ha százötvennel mész el a százharminccal haladó mellett. Így valójában csak BEÉRED, miközben a jobbra tartás szabályát is betartottad jó polgári módon.
Nehéz megmondani, hogy mit mondana egy rendőr, mert köztük is van egy pár tompa figure, de szerintem, ha ezen kapna, akkor a döcögőt kapná el, mert ha vasmarokkal is nézzük, ő sokkal súlyosabb szabályt szeg, és ezzel rákényszerít téged arra hogy beérd.
#12 Én tudom kezelni, de mint mondtam, ez nem rólam szól, hanem a közvéleményről. Ez olyan, mintha megkérdezném, hogy te hogy csinálod a pörköltet. Nem azért mondom, mert nem tudom, hogy kell pörköltet készíteni , hanem a véleményed kérdezem, hogy melyik a helyes recept.
#14 Na végre egy intelligens válasz.
#17 Remélem ez csak vicc.
#16 De attól még meg lehet kérdezni mások véleményét, nézőpontját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!