Miért terjedt el az a tévhit, miszerint lakott területen kívül minden körülmények között láthatósági mellényben kell kerékpározni?
Ezt olyanok állítják nagyon sokan, akik büszkén hangoztatják magukról, hogy a kerékpárosokkal ellentétben rendelkeznek jogosítvánnyal.
Ezzel szemben a KRESZ 54. szakasz (6) b):
A kerékpárral ÉJSZAKA ÉS KORLÁTOZOTT LÁTÁSI VISZONYOK KÖZÖTT abban az esetben szabad közlekedni, ha a kerékpáros lakott területen kívül kerékpáros fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel.
Egyértelmű a rendelkezés. Arról nem is beszélve, hogy verőfényes napsütésben értelmetlen is a mellénnyel bajlódni, aki anélkül nem észleli a kerékpárost, az alkalmatlan a vezetésre.
De nem is erről akarok vitát nyitni. Miből táplálkozik a tévhit?
Uncsi. Amúgy nem létezik ilyen tévhit.
Ellenben a láthatósági mellény kötelező tartozék kell, hogy legyen. Tekintve, hogy elindul a Józsi verőfényes napsütésben a kocsmába, de hazamenni már csak este, szürkületben fog.
Nem, nem uncsi. Ha az lenne, nem szólnál hozzá, ehelyett itt rontod a levegőt.
De, létezik. Elég beleolvasni bármelyik hazai autós csoportba Facebookon.
Arról nem beszélve, hogy a kerékpáros prototípusaként beállított alkesz Józsi jól mutatja, milyen mélyen mozog az általános intelligenciaszint és tájékozottság.
A kerékpározás tervezhető, így szó sincs arról, hogy kötelező tartozék lenne a mellény. Arról nem beszélve, hogy azt megfelelő ruházat is kiváltja.
Gondolom kerékpáros vagy.
Neked miért olyan nagy feladat felvenni egy mellényt?
Tervezhető az utazás? Tény.. bár azt megnézem, hogy egy hirtelen jött zápor, vagy vihar kellős közepén ki fog tekerni. A félre állás ideje pedig kiszámíthatatlan.
Autóban is kötelező tartozék, pedig az is tervezhető.
Tehát a saját személy és vagyonbiztonságod nem ér annyit, hogy felvegyél egy mellényt, vagy eleve olyan ruhát válassz, ami ellátja ezt a feladatot.
Innentől kezdve akkor nem kell csodálkozni, ha egy nyári zápor közepén, amikor az ablaktörlő alig viszi le a szélvédőről a vizet, egy autós kiveri alólad a biciklit. Akkor is mondd majd a rendfenntartóknak, hogy téged senki nem kötelez arra, hogy látható legyél.
#7 Kevered a szezont a fazonnal. Az általad említett helyzet tipikus esete a korlátozott látási viszonynak, amikor KÖTELEZŐ a fényvisszaverő ruházat.
De nem értem, miért nekem, az egybites érv szerint jogosítvánnyal nem rendelkező kerékpárosnak kell értelmeznem azt a jogszabályt, amiből ti, az autósok sikeres vizsgát tettetek.
"Az általad említett helyzet tipikus esete a korlátozott látási viszonynak, amikor KÖTELEZŐ a fényvisszaverő ruházat."
Pont ezért kell/ene/, hogy állandóan nálad legyen, bármikor kialakulhat egy helyi zápor, vagy akár egy homokvihar is.
Arra reagáltam, hogy szerinted tervezhető az utazás, így felesleges kötelezően magadnál tartani.
Egyébként jogosítvány megléte ide vagy oda… pont ugyanannyira egyértelmű, hogy a forgalomban résztvevő személyként, a lehető legtöbbet teszem meg annak érdekében, hogy látható legyek, mint az, hogy pirosnál nem lépek le a zebrára, vagy nem rongyolok be 120-al pirosnál a 4 sávos kereszteződésbe.
A KRESZ-t meg hagyjuk is inkább.. főleg ezt a biciklis részt. Én még a kötelező biztosítást is kötelezővé tenném, nem hogy a láthatósági mellényt lakott területen kívül. Arról nem is beszélve, hogy hány biciklis szegi meg az eleve hiányos szabályokat, de büntetni meg nem láttam egyet se..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!