Hogyan lehet a legbiztosabban megtanulni a kuplungkezelést?
Kéretik nem megkövezni, magamtól is tudom, hogy béna vagyok. :(
Már a nagyon sokadik óránál tartok, de egyszerűen nem megy.
Elméletben tudom. Ha tanpályán, forgalomtól mentes úton gyakoroltat az oktató, nagyon szépen megy. De ha már megoszlik a figyelem, egyszerűen nem megy.
Szívesen fognám az oktatóra, de már milliószor megmutatta, elmagyarázta. Tényleg nem vele van a baj. Youtube-on zsinórban figyelem a kuplungos videókat, hiába.
Ha van itt valaki, aki szintén küzdött vele, mi segített?
#10 Akkor tanuld meg a finommenetes manővereket, anélkül nem uralod az autót, es ez veszélyforrás. Ha bemész egy bevásárlóközpont parkolójába, ott nemcsak a parkoláshoz, de a kanyarodáshoz, haladáshoz is szükséged lesz erre.
A gázt mindenki tudja nyomni, de vezetni az tud, aki kézifék, es kipörges nélkül képes közepes emelkedőn lassu menetre, parkolásra, lassan elinditani, es fék nélkül megállitani az autót lefulladás nélkül. Egyebként egy rozzant autóval ez remek technikafejlesztő játék ;-) A kuplungot legyalázza, ha sokszor, sokáig csinálod, de erdemes megtanulni!
#12 Akkor meg tudod, hogy kell a kuplung, és a finommenet, szóval egy tanulóvezetőnek ne mondj hülyeséget.
Szerintem átbeszéltük, végeztünk. Peace
Hát én nagyon béna sofőr vagyok, fél évig eltartott, mire nem tartottam attól, hogy bárhol lefulladok. Szerencsére kis forgalmú úton közlekedem. Annyira izgultam, hogy amiatt nem ment. Amikor automatikus lett a kuplungkezelés és nem figyeltem már rá, akkor kezdett el menni a dolog. Valahogy benne lesz a lábadban és nem gondolkodsz rajta.
Szóval: gyakorlás. Egyesben, rükvercben. Gurulsz. Kuplunggal tudod szabályozni az autót. Mutatta nekem is az oktatóm, hogy kell, hiába ment elméletben. Ahol ismertem az utat, ott ment.
A fogáspontot érzem. Elindulni, sebességet váltani tudok.
Mindaddig, amíg tudatosan csinálom, amíg tudok rá koncentrálni.
De ha már egy lámpánál nem csak elindulni kell, hanem mondjuk kanyarodni is, pláne ha telezöldes, akkor a környezet elvonja a figyelmemet a pedálokról, és olyankor csinálok hülyeségeket. Vagy leugrok a kuplungról, vagy túl lassan engedem fel, vagy nem adok elég gázt, vagy túl sokat adok, illetve ezeknek a különböző kombinációi. Vagy csak elfelejtek a kanyar előtt visszaváltani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!