Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Hogyan lehet a legbiztosabban...

Hogyan lehet a legbiztosabban megtanulni a kuplungkezelést?

Figyelt kérdés

Kéretik nem megkövezni, magamtól is tudom, hogy béna vagyok. :(

Már a nagyon sokadik óránál tartok, de egyszerűen nem megy.

Elméletben tudom. Ha tanpályán, forgalomtól mentes úton gyakoroltat az oktató, nagyon szépen megy. De ha már megoszlik a figyelem, egyszerűen nem megy.

Szívesen fognám az oktatóra, de már milliószor megmutatta, elmagyarázta. Tényleg nem vele van a baj. Youtube-on zsinórban figyelem a kuplungos videókat, hiába.

Ha van itt valaki, aki szintén küzdött vele, mi segített?

2023. jún. 19. 18:19
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%
Ezen csak egy dolog segít, az pedig a gyakorlás. Nincs titkos trükk, nincs titkos módszer, egyszerűen gyakorolni kell és kész.
2023. jún. 19. 18:27
 2/22 A kérdező kommentje:
#1: De meddig? Más 35-40-45 óra után megy vizsgázni, velem meg az oktató meg még nem meri venni a parkolást.
2023. jún. 19. 18:32
 3/22 anonim ***** válasza:
0%
#2 Parkoláshoz minek kuplung?
2023. jún. 19. 19:03
 4/22 A kérdező kommentje:
#3: Az oktató mondta ma. Gondolom, alapjáraton nem lehet parkolni.
2023. jún. 19. 19:16
 5/22 anonim ***** válasza:
0%
#4 Hát, én kettesben vagy rükvercben szoktam parkolni, aztán benyomom a kuplungot, amikor lefulladna.
2023. jún. 19. 19:19
 6/22 A kérdező kommentje:
#5: Tehát kell a kuplung... ;)
2023. jún. 19. 19:21
 7/22 anonim ***** válasza:
100%
Gyakorlással.
2023. jún. 19. 19:25
 8/22 anonim ***** válasza:
54%
#6 Hát, kíméletesebb nem lefullasztani az autót. :D De nem értem, mit értesz kuplungkezelés alatt. Benyomod a kuplungot, akkor az autó egy tehetetlen vasdarab, amit valamennyire lehet fékezni-kormányozni. Ha nem nyomod be, akkor a gázpedál is működik. Ha meg nagyon pici sebességen akarsz manőverezni, akkor fogáspont környékén tartod, de ezt megint nem lehet tanulni, mert típustól és az autó korától, kuplung kopottságától függ, hol fog, azt szimplán érzi az ember gyakorlat alapján. Gyakorlat alatt azt értem, hogy elindulni-megállni csak megtanultál.
 9/22 anonim ***** válasza:
57%

A fogáspont eltalálása a probléma? Magyarul eldobod a kuplungot? Csak állásból indulásnál, vagy magasabb sebességfokozatban is?

Ha a fogáspont megtalálása, tartása a probléma, arra a tanulás időszakában megoldás, hogy az ülést olyan pozícioba állítod, hpgy gyakorlatilag elronthatatlan lesz.

Ha leülsz egy sima székre otthon, függőleges lábszárral leteszed a talpad a földre, akkor a sarkad felemelése nélkül csak nehezen tudod megemelni a lábujjaidat pár centire, igaz?

Ha a sarkadat előrébb tolod a földön, a lábszárad már nem függőleges, az ujjaidat egyre nagyobb szögben tudod elemelni a földtől.

Az autóban úgy állítsd be az ülés távolságot, magasságot, hogy a fogáspont körül legyen az a lábfej pozíciód, amit a sarkad lent tartásával erőltetés nélkül meg tudsz csinálni. Lesz az a pont a bokádon, ami kb "megakad", onnantól az achillesed nyúlik erősebben, es izomból kell feljebb feszíteni a lábfejed. Nem tudom, le tudtam-e írni értgetően...

Lehet, hogy kezdetben közelebb kell húzni az ülest a pedálokhoz, de a törzsed távolságát (hogy a kinyujtott karod csuklója érje a kormány tetejét) az üléstámla dőlésszögével állitsd be!

A kuplung benyomásakor a talppárnával nyomd be padlóig a pedált, akkor a sarkad is le fog érni a padlóra. A sarkadat tartsd a palón, és lassan engedd fel a lábfejed aaddig a pontig, amíg nem kell erőltetni. Ha jól állitottál ve mindent, akkor erőfeszítés nélkül tudod fogásponton tartani a kuplungot. Ez nagyon fontos lesz később, hogy ezt begyakorold.

A fogásponton tartod MINDIG a kuplungot, majd lassan, a sarkat elemelve a padlóról felengeded. Diesel autónál amig ezzel nem végeztél, addig nem kell gázt adni, max nagyon meredek emelkedőn. Benzinesnél a fogáspont előtt kell egy !!!lehelletnyi!!! gázt adni kisebb emelkedőn is.

A fogásponton fontos kicsit megtartani a kuplungot nagyobb sebességnél is.

Parkolásnál a kuplung adhat es el is vehet sebességet, ezért fontos a finommeneti kuplungcsúsztatás megtanulása, hogy képes legyél gyök kettővel manőverezni, es kontroll alatt tartani az autót. Ez tényleg fontos! Amig ez nem megy, addig ne menjetek forgalomba, addig tanpálya/biztonságos terep.

Tehát:

1., tökig benyom

(Itt jön a sebességváltó beállítása fokozatba)

2., sarkat fixen letámasztani

3., csak a lábfej emelkedik, a sarok marad

4., tartod!!!

5., az egész talp lassan elemelkedik

6., gázt adsz

Menni fog!

#3 Automatát vezetsz?...

10/22 anonim ***** válasza:
#9 Dehogy. Csak sokat gyakoroltam pl. a garázsunkba beállást, és lendületből parkolok.
2023. jún. 19. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!