Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Sárguló lámpa, gyalogosok...

Sárguló lámpa, gyalogosok mozgása, forgalmi vizsga?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Nemsokára forgalmi vizsgám lesz, és van egy pár szituáció, amit nagyon nehezen kezelek, ezekre kérnék tippeket, tanácsokat.

Plusz infó, hogy a családban senkinek nincs autója, nem is volt, így nincs lehetőségem beülni senki mellé az oktatáson kívül, hogy legalább utasként sokszor lássam, tapasztaljam ezeket a helyzeteket.

1., Nagyjából üres a lámpás kereszteződés, előttem, mögöttem senki. Nem láttam, mikortól zöld a telizöld. Honnan tudom stabilabban eldönteni, hogy még nyomjam a gázt, vagy meg kell majd álljak?

Többször előfordult, hogy megijedtem a sárgára váltó lámpától, és vagy masszívan fékeztem, hogy meg tudjak állni a vonal előtt, vagy becsúsztam a vonal mögé. Mindkettő bukás ugye. Volt olyan is, amikor elengedtem a féket, mert úgy gondoltam, már nem tudok megállni, átmentem a sárgán, az oktató leb@szott, hogy meg kellett volna állnom, vagy pánikszerűen sürgetett, hogy akkor már nyomrjad, kanyarodjunk, mert piros a lámpa. Nem tudom kiszámítani...

2., A gyalogosok szándékának, mozgásának kiszámítása ugyanilyen nehéz feladat. Van, amelyik 5m-re lődörög, totál máshová néz, aztán rákanyarodik a zebrára. Milyen távolságban legyen a gyalogos, hogy tudjam, biztosan meg kell állnom, és nem csalogatás, nem a forgalom akadályozása?

A többsávosnál, járdaszigetesnél értem, hogy balról jövő gyalogosnál mikor kell megállnom. A kétsávosnál van gond, meg a jobbról jövőkkel.

Van, amelyik áll az út szélén, amire kanyarodnék, napszemüvegben, telefonálva áll, láthatóan át akar menni. Én megállok, a fekete napszemcsicskécskén keresztül próbálok szemkontaktust teremteni, intek, hogy menjen, de egyáltalán nem reagál. Gyök kettővel átgurulok előtte, majd mögöttem átmegy. Ez szabály szerint szintén bukó. Mit csináljak? Álljak ott fél órát, és várjam meg, amíg átmegy? Akkor meg a "forgalom indokolatlan feltartása" - bukó. Ha többször intek neki, akkor "a gyalogos csalogatása" - szintén bukta.

A legnagyobb gondom az, hogy egy iskolaváltás miatt IS az óraszámom nagyon magas, az oktatóm már nagyon paterolna át a vizsgán, de itthoni tapasztalat nélkül ez sokkal nehezebbnek tűnik. Szerencsére anyagilag bírnám még a plusz órákat, de úgy érzem, az oktatóm megunta a fejem, nehezen viseli. Nagyon jó oktató, de érzem, hogy egyre türelmetlenebb az órákon. Jó lenne átmenni a vizsgán anyagilag, idegileg is, de még jobb lenne, ha ezeket a szitukat biztonságosan megtanulnám, és úgy mennék egyedül forgalomba.

A többi dolog már nagyjából megy, de ezek nagyon fontos témák, és zavar, hogy nem állt még össze a fejemben.

Köszi a válaszokat előre is!

2023. máj. 31. 08:39
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
2023. máj. 31. 12:57
 12/27 anonim ***** válasza:
#11 Wow. 2009-2013 között tanultam Szolnokon, mi is hatvanasnak hívtuk, de nem tudtuk, miért. Mint a Műegyetemen az első emeleti gyaloghíddal összekötött RTHE épületblokk, ami ugye Rákosi-Tudás-Haladás-Előre. :D
2023. máj. 31. 13:08
 13/27 A kérdező kommentje:

XD Srácok, nem akarjátok 5-re Gödöllőre átszerelni nekem azokat a számolós lámpákat? Csak a központi kereszteződésekhez kellene.

A napszemcsis bambákat meg nyakonvágni, és határozottan megtudakolni tőlük, hogy "akkor most átmész b+, vagy csak napozol?"

Esetleg a biciklis néniket megkérnétek, hogy azon a napon csak 10 szatyrot akasszanak a kormányukra, hogy kiszámithatóbb legyen az imbolygásuk?

Jól jönne még egy pár HÉV piros is, hogy lemehessen 800-ra a pulzusom, amíg várok a nyilas zöldre.

Na jó, ez már sok kérés egyszerre, mégse' ti vagytok a Mikulás.

Mennek a zöld nyilacskák, felvidítottatok! :-)

2023. máj. 31. 13:41
 14/27 anonim ***** válasza:
#13 Bocsi, csodákat nem vállalunk, én csak annyit tudok tenni, hogy motorosként rádudálok arra, aki már 10 perce piknikezik indokolatlanul a belső sávban, és feltartott hüvelykujjal, vagy a lábam kitételével megköszönöm a gesztust (ami igazából a szabályok betartása) mindenkinek, akin látszik, hogy amint tudott, kisorolt.
2023. máj. 31. 13:47
 15/27 A kérdező kommentje:

#14 Az én vagyok a 2x1 sávoson, amikor nem veszem észre a bokrok között megbúvó dűlőutat baloldalon, ami oldaná a sebességkorlátozást.

Dudálj hamarabb!

A lábkitartós produkciót megnézném egyszer :-D

A "bocsi" amúgy hogy van autósul? Lehajtom a kocsi orrát, és szomorkásan megcsillantom a ködlámpát? Vagy a "durva lapát!" jókívánságra csak a "beléd is!" a helyes válasz?

2023. máj. 31. 14:10
 16/27 anonim ***** válasza:

#15 Elakadásjelző, vagy jobb kezedet odanyomod a kocsi plafonjához, már ha nincs telepakolva a kalaptartó. Motoron amúgy a jobb láb kinyújtása köszönés is, ha nem szemben van a motorostárs, hanem éppen elhagyom. Az én motoromonm nincs elakadásjelző, nem tudom a két indexet együtt működtetni, tehát marad a kézzel-lábbal megoldás.

Amúgy dudálni csak akkor szoktam, amikor már nagyon felháborítóan pofátlan valaki, mert alapjáraton türelmes és jóhiszemű vagyok.

2023. máj. 31. 14:19
 17/27 A kérdező kommentje:

Amúgy szeretem a jó hangos motorokat, mert messzebbről meghallom, mint ahogy meglátni lehet a többi autótól. Legalább tudom, milyen gyorsan jön, és hol van.

A motoros csak előttem jó, úgyis gyorsabb, ha tudom, elengedem az összeset.

Azért még reménykedek valami Mikulásban, aranyhalban, jótündérben, rendőri felvezetésben, kómába eső vizsgabiztosban, vagy valami ilyesmi.

2023. máj. 31. 14:23
 18/27 A kérdező kommentje:

#16 Ezek is hasznos infók, eszem helyében tartom.

Nem biztos, hogy bunkó, csak bamba. Dudálni jogos szituban abszolút ér főleg lakott területen kívül. Én csak azért f0sok be tőle, mert jön a "már megint mit szabtam el?" érzés.

2023. máj. 31. 14:29
 19/27 anonim ***** válasza:

#18 Arra nincsenek szavak, hogy valaki sorozatos előzésnek tekinti azt, hogy 110-zel 20 percet tölt a belső sávban, mert 3 kilométeren két autó van a külsőben. Lehet, hogy bamba, vagy csak fél a sávváltástól, mit tudom én, de nem oké.

#17 Én mondjuk pont a sportkipufogók ellen vagyok, a hang ugye hátrafele terjed a kipufogóból, tehát ha valaki mögött vagyok, pont semmi értelme a bőgetésnek, városon belül egyébként is tuskóságnak érzem. Bár szerintem az is tuskóság, ha valaki a belsőben balra indexel, értem én, hogy jobbratartás és tartom magam ahhoz, hogy amint felmerül valakiben a kérdés, hogy "kisoroljak-e?", akkor rég kint lenne a helye, de ez amolyan extra és felesleges bunkózás. Mondjuk az én motorom bő húsz éves, Ausztria és Németország bizonyos útjairól gyári dobbal is ki vagyok tiltva, mert hangos.

2023. máj. 31. 14:52
 20/27 anonim ***** válasza:
#18 Amúgy legtöbbször ha én dudálok vagy villogok, azzal azt próbálom jelezni a szembejövőnek, hogy KAPCSOLD FEL A TOMPÍTOTTAT. Nekem is megvan a "besz*rok, mit rontottam el" érzés, olyankor végig kell pásztázni a visszapillantókat és a műszerfalat és gyorsan kiderül. :) :)
2023. máj. 31. 14:53
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!