Kis híján gázolás áldozata lettem a mai nap során Debrecenben, egy gyalogátkelőhelyen. Lehetséges (és ha igen, akkor vezethet bármire is) valamilyen eljárást indítani a sofőr ellen?
Éppen a gyalogátkelőhelyeket festették ma újra egy meglehetősen forgalmas úton, és emiatt kikapcsolták a jelzőlámpákat. A gyalogátkelőhöz érve balról átengedett egy sofőr (amit látott is a jobbról jövő autó sofőrje), de ő úgy vélte hogy neki mindenáron elsőbbsége van, és nem ad elsőbbséget, majdnem elgázolva engem miközben haladtam a járdán.
Először meghökkentem, de utána teli torokból utánakiabáltam pár gondolatot, de nem vette a fáradtságot arra, hogy visszaforduljon.
Lehet ilyenkor tenni így utólag bármit annak érdekében, hogy megbüntessék őt, főleg annak fényében hogy elhajtott a helyszínről? Vagy mindenki örüljön hogy nem történt semmi, ő meg büszke lehet magára, és vállon veregetheti magát, hogy aztán valakit tényleg elgázoljon két nap múlva?
Nem örülök annak a ténynek, hogy ma délután visszamentem a helyszínre, és nem volt semmilyen térfigyelő kamera sem, ami esetleg rögzíthette volna
Becsengettem egy-két házhoz, de ott vagy nem voltak otthon, vagy ők is mondták hogy nincs kamera felszerelve egyik közeli házon sem, valamint nem láttak/hallottak semmit az eset idején
Miért zaklatsz embereket? Nem szégyelled magad?
Én kedves ember vagyok, de a mezei szótár legszebb szavait biztosan rád zúdítanám, ha hozzám csengetnél be.
Egyébként a kamerák nem láthatnak túl a saját tulajdonon. Ha lenne is kamera, és kilát az útra, azért elmeszelnék a tulajt.
17:
Egyrészt nem, nem csak azt írtátok, hanem kerdezot hibaztattatok az esetert.
Másrészt ne hazudj, szinte kizárt hogy mindig minden esetben lassítanál ha alárendelt úton érkezik valaki, szinte biztos, hogy a bizalmi elv alapján vezetsz a legtöbb kereszteződésnél a főúton, mert egyébként szinte egyáltalán nem haladna a forgalom, hha mindenki minden ilyen esetben lassítana.
19:
"Engem úgy tanítottak annakidején, és eszerint is közlekedek, hogy ha át akarok kelni az úton, akkor MINDKÉT irányba nézzek körül ÉS(!) győződjek meg arról, hogy biztonságos-e. Téged nem?"
A kettő nem ugyanaz. Megállsz a kereszteződésben, ahol elsőbbséged van, mindekit elengedsz, hacsak nem enged el? Mert ezt várod el a gyalogostól ezzel a hozzáállásal.
Nyilván a gyalogosok 99%-a nem lesz hülye, nem lép eléd, de baromira ninca rendben ezzel visszaélni.
"Megállsz a kereszteződésben, ahol elsőbbséged van, mindekit elengedsz, hacsak nem enged el? Mert ezt várod el a gyalogostól ezzel a hozzáállásal."
Abszolút nem ugyanaz a két szituáció. És mint írtam (ugyanabban a hozzászólásban, amiből idéztél, nyilván nem olvastad tovább): a járdán állva nincs elsőbbsége. KRESZ 21. § (6) "A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. " Ezt a mondatot sikerült értelmezni? Autósként leginkább elsőbbségadás kötelező táblánál találkozol ilyennek (gyk: a gyalogos érkezik az alárendelt útról, ő néz körül és győződik meg a továbbhaladás biztonságáról, az autó érkezik továbbra is a védett úton), vagy jobbkezes utcánál (gyk: a gyalogos a balról érkező, aki meggyőződik arról, hogy átmehet-e a zebrán).
"Nyilván a gyalogosok 99%-a nem lesz hülye, nem lép eléd, de baromira ninca rendben ezzel visszaélni."
Vagy épp a gyalogosok 99%-a tudja, hogy rá is vonatkoznak szabályok, nem csak az autósokra. 0,9%-uk itt szerencsétlenkedik és egy gumiszabályt erőltet, 0,1%-uk meg 2m mélyen van, és nem volt ideje átgondolni a miérteket. A balesetek nagy része elkerülhető lenne csak azzal, hogy legalább az egyik fél gondolkodik. A kérdező által felvázolt esetben egyik sem tűnik túl értelmes lénynek. Te miért támogatod a hülyék közlekedését?
Valamit nem értek.
"..majdnem elgázolva engem miközben haladtam a járdán".
Az autó a járdán közlekedett?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!