Kis híján gázolás áldozata lettem a mai nap során Debrecenben, egy gyalogátkelőhelyen. Lehetséges (és ha igen, akkor vezethet bármire is) valamilyen eljárást indítani a sofőr ellen?
Éppen a gyalogátkelőhelyeket festették ma újra egy meglehetősen forgalmas úton, és emiatt kikapcsolták a jelzőlámpákat. A gyalogátkelőhöz érve balról átengedett egy sofőr (amit látott is a jobbról jövő autó sofőrje), de ő úgy vélte hogy neki mindenáron elsőbbsége van, és nem ad elsőbbséget, majdnem elgázolva engem miközben haladtam a járdán.
Először meghökkentem, de utána teli torokból utánakiabáltam pár gondolatot, de nem vette a fáradtságot arra, hogy visszaforduljon.
Lehet ilyenkor tenni így utólag bármit annak érdekében, hogy megbüntessék őt, főleg annak fényében hogy elhajtott a helyszínről? Vagy mindenki örüljön hogy nem történt semmi, ő meg büszke lehet magára, és vállon veregetheti magát, hogy aztán valakit tényleg elgázoljon két nap múlva?
"Akkor tehát örülhet, meg büszke lehet magára ez a sofőr"
Nem. A fentiek nem azt jelentik, hogy örülhet és büszke lehet magára, az is lehet, hogy nem is vett észre, ez esetben nincs mire büszkének lennie.
#10: Bőven lett volna ideje megállni, de nem állt meg: nekem van elsőbbségem ilyenkor, és centiken múlt hogy nem ütött el, ezért igenis ő a hibás
Miért nekem kellene meggyőződni arról, hogy ő kénye-kedve szerint hajlandó lesz-e betartani a rendszabályokat?
Csak kihozza a járműb.zi kommenthad hogy a kérdező a hibás mert lelépett. Milyen frankó az úttestre (!!!) lépős gumiszabály, hogy tulajdonképpen mindig a gyalog a hibás, hiszen ha elütik, akkor nem biztonságos az úttest. Ha nem biztonságos az úttest, akkor meg rá sem léphetett volna. Ennyi! Sakk matt.
Kérdező, engedd el. Kiventilláltad magad, most már nyugi. Ha kamerafelvétel van akkor is kapna egy enyjebenyjét, minimum személyi sérüléssel kell járnia egy ilyen esetnek hogy egyáltalán foglalkozzanak vele. Halálos gázolás esetén is simán meg lehet úszni pár év felfüggesztettel és kis vezetéstől eltiltással. Szerinted ha bemész feljelentést tenni hogy valaki megijesztett a zebrán, mi lesz a következménye? Semmi. Ezt én Budapesten hetente élem át akár lámpával védett zebrán is, már jó ideje paranoid üzemmódban közlekedem bármilyen járművel vagyok. Lásd a különböző közlekedési portálok kommentjeit, itthon teljesen egyértelműen az erősebb kutya toszik hozzáállás dívik, szóval védtelen gyalogként neked kell figyelni, és a rendőrség/jogi gyakorlat vállrángató hozzáállása és kresz csűrése (l. a gyalog akkor léphet mantra) csak erősíti ezt a lakosságban. Majd ha eljutunk oda, hogy a zebra helytelen megközelítéséért is vaskos csekkek repülnek, akár egy nap többször, akkor lehet lesz változás. Most tuti nem.
Azért nagyon kemény, hogy mindig az jön le a sok prolinak, hogy a gyalogos hibás, mert körültekintéssel kellett volna lelépnie. Emberek, az egyik oldalról már elengedték, persze józan paraszti ésszel ilyen közlekedési kultúra mellett nyilván ilyenkor is kell az óvatosság, de ettől még itt a hibás a jobbról jövő autós volt.
De komolyan, ha főúton mentek, az alárendelt útról érkezik a kamion, ti is megálltok, hogy meggyőződjetek róla, nem vág elétek? Csak mert kb. ezt várjátok el a gyalogostól, akit az egyik oldalon már elengedtek.
Látszik a véleményekből, hogy a béka s.egge alatt van itthon a közlekedési kultúra, a kresz helyett az erősebb kutya b.szik elven közlekedik a többség.
"itt a hibás a jobbról jövő autós volt."
És ezt itt a válaszolók közül ki vonta kétségbe??
Senki! Csak felhívtuk a kérdező figyelmét arra, amit te is leírtál: "körültekintéssel kellett volna lelépnie."
Szerinted ez téves megállapítás a részünkről?
Szokásos prolizáshoz meg gratulálok, mindent elárul a vitakultúrádról :D
"ti is megálltok, hogy meggyőződjetek róla, nem vág elétek?"
Képzeld, nem állok meg, hanem lassítok, hogy baj esetén gyorsabban tudjak reagálni. Vagy te nem így teszel? Nem is értem az összehasonlításodat, egy kamionnak a fékje is tönkremehet, ezért az autósnak főúton haladva egyenesen FELADATA, hogy biztonságos tempóra lassítson egy útkereszteződésben!
Engedd el...
Ha ott a helyszínen nem intézkedett vele szemben a rendőr, akkor ennyi. Ezért is teheti meg...
"Azért nagyon kemény, hogy mindig az jön le a sok prolinak, hogy a gyalogos hibás, mert körültekintéssel kellett volna lelépnie."
Nem hibás, csak hülye. Nem ugyanaz... Ha meg akar(sz) halni közlekedj(en) ész nélkül, mert még nincs elég idióta az utakon ezekszerint. Hajrá!
Első mondatomat alátámasztja jelen esetben az autó után üvöltés és az "eskü bánom hogy nem eredtem utána" kijelentés is. Most őszintén... Normálisnak tartható az az ember, aki kiabál egy autónak és utána akar futni?
"De komolyan, ha főúton mentek, az alárendelt útról érkezik a kamion, ti is megálltok, hogy meggyőződjetek róla, nem vág elétek? Csak mert kb. ezt várjátok el a gyalogostól, akit az egyik oldalon már elengedtek."
Engem úgy tanítottak annakidején, és eszerint is közlekedek, hogy ha át akarok kelni az úton, akkor MINDKÉT irányba nézzek körül ÉS(!) győződjek meg arról, hogy biztonságos-e. Téged nem?
"Miért nekem kellene meggyőződni arról, hogy ő kénye-kedve szerint hajlandó lesz-e betartani a rendszabályokat?"
Sajnos erősen gumiszabály és értelmezés kérdése, hogy pontosan mi a szabály. Hiszen azt egyetlen szabály sem írja, hogy a járdán álló gyalogosnak elsőbbsége van.
43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni.
Ez egyáltalán nem írja, hogy a zebránál várkozó gyalogos miatt kötelező megállni. Ha rajta van, akkor igen, egyértelműen kötelező. De a kérdező is járdát ír.
(3) * A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.
Mellett! Nem vele szemben.
Persze, megállok amikor csak lehet, de azért a gyalogosoknak sem ártana ismerni a jogaikon kívül a KÖTELESSÉGEIKET sem. Nagyon sokan vannak, akik simán túltesznek állatságban az autósokon.
Sajnos Debrecenben a környékről beáramló sok suttyó miatt elképesztően alacsony a vezetési kultúra szintje. Engem legutóbb ezen a héten ütöttek el majdnem a zebrán, zöld lámpánál szabályosan átkelve, úgy hogy a balra kanyarodó autós úgy gondolta, neki nem kell elsőbbséget adnia. Ha nem lépek vissza akkor simán elüt, meg is ilyedtem mert el voltam bambulva és ha lassabb a reflexem akkor simán kivasal. Az idióta nyomta a gázt, hogy a következő piro lámpához odaérjen.
Ezekkel nem tudsz úgyse mit tenni. Után nem tudsz menni, ha felírod a rendszámát és megkeresed akkor sincs bizonyítékod. Max. vihetsz magaddal pár verőlegényt, ha elégtételt akarsz, de szerintem felesleges, úgyse tanul belőle.
Rendőr ilyenkor persze sehol nincs, de jó esély van arra is, hogy úgyse bünteti meg az autóst mert éppen a haverja aztán még téged büntet meg. Szerintem ha nincs bizonyítékod és érdemben nem tudsz lépni akkor felejtsd el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!