Mit tehetek egy ilyen, az alább felvázolt szituációban?
Vásároltam 2018-ban magánszemélytől egy bálaszállító piros rendszámos, friss műszakis IFA HL 60.80 típusú pótkocsit. Letelt az 5 év és ismét szerettem volna levizsgáztatni, hogy továbbra is használhassam azt közúton. (Ezeknél a járműveknél ugye 5 évre adják a műszakit.)
Eddig tiszta sor a történet, pontosabban egy percig sem volt az, amióta a tulajdonomban van ez a jármű, mert az újravizsgáztatás pillanatában jött el számomra az igazi "hideg zuhany".
A műszaki vizsgaállomás nem tudja megcsinálni az új vizsgát, mert a járművem már nem ugyan az a jármű, mint amit 2018-ban levizsgáztattak és lefotóztak. Egyből kész lettem. Hogy mi van? Hogy-hogy nem ugyan az? Természetesen az alvázszám az rendben volt.
Innen indult el a nyomozásom, hogy mi történhetett az eltelt 5 év alatt, mert én ezen a pótkocsin semmilyen változtatást sem hajtottam végre, ugyan úgy néz ki most is, mint ahogyan azt anno megvásároltam.
A nyomozásom a következő eredménnyel zárult:
Akitől vettem a pótkocsit, ő levizsgáztatott egy IFA HL 60.80 gyári pótkocsit 2018-ban, hazavitte, majd saját elképzelései alapján átalakította, hivatalos engedélyek nélkül "átszabta" azt bálaszállítóvá, majd elkezdte árulni. Ezek után én voltam az a balek, aki jóhiszeműen megvásároltam ezt az illegálisan átalakított, de friss műszakival rendelkező eszközt.
Az átalakítások, amiket elvégzett és a megszerzett 2018-as vizsgafotók alapján jól beazonosíthatóak, azok a következőek:
A 2018-ban levizsgáztatott pótkocsiról leszerelte a teljes felépítményt, ami egy konténerszerű, teljes platóméretet elfoglaló, zárt acéldoboz volt, továbbá az eredeti dupla kerekeket szimpla, úgynevezett "terepes" IFA kerekekre cserélte.
Mint számomra most kiderült, neki ehhez az átalakításhoz semmiféle engedélye sem volt.
Tehát 5 éven keresztül egy olyan pótkocsival közlekedtem érvényes műszaki engedéllyel a forgalomban, ami már nem felelt meg semmilyen hivatalos műszaki előírásnak sem. Úgy gondolom, hogy óriási szerencse az, hogy nem történt semmilyen közúti baleset sem az eltelt évek alatt ezzel az illegálisan átalakított pótkocsival.
Kérdésem, hogy mit tehetek ebben a kialakult helyzetben? Hová fordulhatok panasszal? Milyen hatóság intézi az ilyen és ehhez hasonló ügyeket?
(Megkerestem az eladót, akitől 2018-ban vettem a pótkocsit, de ő természetesen össze-vissza hazudozik, hogy ő már semmire sem emlékszik, stb-stb.)
Azóta már vettem másik lassú jármű pótkocsit is és annál sem kellett eredetiségvizsgálatot csináltatnom az átíráshoz. Bevittem az okmányirodába a forgalmit, talán a törzskönyvet és megcsinálták az átírást. Mondjuk ezt az utóbbi járművet egy nevesebb gépkereskedő cégtől vásároltam, ők presztizsből sem engedhetik meg maguknak, hogy kétes ügyletekbe bocsátkozzanak.
Szóval valószínűleg megengedőbb a lassú jármúvekre vonatkozó átírási szabályozás.
#19: Tehát találgatsz, mert pontosan te sem tudod.
Jobban jártál volna, ha tényleg inkább eladod és veszel egy rendes papíros pótkocsit már az elején
#24: Látom az összetett mondatok pedig téged nem zavarnak. Ahogy a probléma kipattanásakor is írtam... El kellett volna adnod akkor mikor szembesültél a problémával és venni egy normálisat, ahogy azt akkor is javasoltam. Mindenhogyna buktál volna rajta, de akkor legalább megspóroltál volna egy csomó energiát, időt, és szinte biztos, hogy pénzt is.
De gondolom van itt valami érzelmi kötödés, vagy kivagyiság, hogy mindenképpen ezt kell végigvinni.
#27 Értem már, tehát jó magyar szokás szerint nekem is ki kellett volna b.sznom még valakivel és rásóznom egy szabálytalanul átalakított járművet. Logikus, hát persze.
(Nálam akkor derült ki az egész stikli, amikor 2 nappal a műszaki érvényességi idő lejárta előtt, most 2023-ban elvittem a hozzám legközelebbi vizsgaállomásra a kocsit és nem voltak hajlandóak levizsgáztatni a mostani állapotában, mert egy tök másmilyen jármű szerepelt a fotós nyilvántartásukban. Elmentem másik állomásra is és ott is ugyan azokkal az indokokkal utasítottak el, hozzáteszem, teljesen érthető módon. Szóval kettő napom lett volna, hogy műszakiztatott állapotában még kib.sszak egy másik gyanútlan áldozattal is. Tudod nem ezt választottam , mert egy született lúzer vagyok, vagy lehet, hogy inkább van némi lelkiismeretem, hogy ne okozzak tudatosan kárt embertársaimnak.
Egyébként meg nem ragaszkodom ehhez a kocsihoz, de 2 millió körül nem nagyon tudnék ilyen állapotú kocsit vásárolni a piacon.)
Tanulságos volt ez a szerencsétlen vásárlásom a számomra, igyekszem a jövőben körültekintőbben eljárni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!