Gyakorló vezetésnél, ismeretlen terepen honnan tudom, hogy település határ lesz mondjuk 500-1000m-en belül?
Települések között sokszor van 90-es útszakasz, és mire meglátom a településhatár táblát (kb 200m jobb esetben), már igen későnek tűnik erős fékezés nélkül 50-re lassítani. Ez így nyilván nem jó. Ahol nincs előjelző, vagy megerősítő tábla, ott van valami módszer, hogy ezt elkerüljem?
Köszi!
Szerintem 90-ről 50-re nem kell erősen se fékezni, illetve feltételezem, hogy csak akkor látad meg csak ilyen távolságon, ha mondjuk egy kanyar mögött kezdődik a település, akkor meg csak lassítasz már a kanyar előtt.
Ezen felül, nem bántásból, de ha csak 200 méternél látod a település táblát egyenes úton, nem azt mondom, hogy el is tudos olvasni, hanem csak azt, hogy egyérteműen nem látod ott körvonalazódni valamit, ami településtáblára utal, akkor érdemes volna szemüveget csináltatni.
Sehonnan.
Én sem szeretem az ilyet, mert vagy "feleslegesen" fékeznem kell, vagy a megengedettnél nagyobb sebességgel gurulok be a lakott területre.
Tehát dönthetek, hogy a környezetet szennyezem vagy szabályt sértek.
Pedig ez simán elkerülhető lenne, ha előre jeleznék párszáz méterrel.
Pl előre figyelsz és ha meglátod a házakat, akkor számíthatsz rá, hogy település fog következni, tehát lesz kint tábla is
Másrészt 200m-rel a tábla előtt nem kell besatuzni, elengeded a gázt és gurulsz, majd lelassul. Olyna is lehet, hogy nem 50-el lehet menni, hanem településen belül van 60, 70-es tábla. teljesen fölösleges fékezgetni
Én azt érzem, hogy te fejben megpróbáltad elképzelni, hogy milyen lassulás 200 méteren lelassulni 90-ről 50-re, és soknak tűnt. Nem az.
Ez alatt több mint 10 másodperc telik el, 10 másodperc alatt lassulni 40 km/h-t egyáltalán nem sok. Ez egy enyhe fékezés.
Normál fékezés, az nem erős fékezés. 200m távolságból ha észleled akkor max nullára lassításhoz kéne kicsit intenzívebben nyomnod a pedált, de 50-hez még annyira sem, még ha a reakcióidődet is beleszámítom. Ez egy olyan táv, amin akár sima visszakapcsolással motorfék is elegendő lehet.
Induljunk ki ebből a fékútszámolós magyarázó oldalból nyugodtan:
Motorfék... Na meg ha a település előtt táblán volt pl. egy 70-es, az az első kereszteződésig felülírja az 50-et.
Ha kanyarog az út, szokott lenni sebességkorlát, ha meg tök egyenes, elég messziről észlelhető ahhoz, hogy fékpedál nélkül 50-nel menjél, mire odaérsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!