Szabad-e előzni?

Figyelt kérdés

Szabad-e előzni, ha az útburkolati jelek megengedik, DE jönnek szemből a két forgalmi sáv közül a külsőben?

Tehát a mi oldalunkon egy sáv van, a másik oldalon, tehát ahol a szemből jövők közlekednek, ott kettő sáv van és a kettő közül a külsőben haladnak járművek. Ebben az esetben én előzhetek-e?

Mert ugye nem mennék neki a szemből jövőnek, mert ha még használom is az ő belső sávját akkor sincs baj mert ő "eggyel kijjebb" megy

Ilyen esetekben nem szoktam előzni mert nem bízok a szemből jövőben, lehet figyelmetlen és úgy sejtem hogy nem szabad előzni így mert nem teljesen biztonságos.

2022. okt. 27. 14:06
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
33%
9- mert mondjuk a szomszédban van, és kimennél egy ilyen helyre lehet azért nem halnál meg családostól mert egy ilyen helyen számítanál arra,hogy jöhetnek szemből?!
2022. okt. 27. 14:58
 12/34 anonim ***** válasza:
48%

10! Mutasd meg kérlek szépen, hol van olyan, hogy záróvonal és szaggatott egymás mellett. Én itt csak dupla zárót látok.

[link]

2022. okt. 27. 15:03
 13/34 anonim ***** válasza:
97%
Jó, látom, feljebb. Hát eléggé szokatlan megoldás. Nem jellemző.
2022. okt. 27. 15:06
 14/34 anonim ***** válasza:
84%

itt van pl. magyar példa

[link]

2022. okt. 27. 15:09
 15/34 anonim ***** válasza:
95%
Záróvonal mindig van. Ha jól belátható szakaszon vezet az út, ott táblával és útburkolati jellel is jelezni kell, hogy ott szabad előzni, vagy nem szabad. Kapaszkodós utakon szokott ilyen lenni, ahol több sávnak nincs hely, vagy nem lenne gazdaságosan megoldható.
2022. okt. 27. 15:17
 16/34 anonim ***** válasza:
96%
Egyébként megjegyzem, hogy abból szokott baleset lenni, hogy a sávkiosztás változik a terep szerint. Haladsz 2+1-es szakaszon, majd változik az úgy 1+2-re, majd megint 2+1. És néha bent marad középen a vezető, mert nem is veszi észre, hogy menetiránnyal szemben megy.
2022. okt. 27. 15:20
 17/34 anonim ***** válasza:
73%
Ez végre egy jó kérdés. Friss jogsisként sosem láttam még ilyet. Mondjuk egy baleset esetén kíváncsi vagyok ki lenne a felelős. Gondolom az aki előz. Mert mi van ha én elkezdek előzni mert aki szembe jön a külső sávban jön, de gondol egyet és bemegy a belsőbe? Na itt akkor most kinek van igaza? Nyilván nem az előzőnek, de akkor is szabályozatlannak tűnik egy ilyen helyzet.
2022. okt. 27. 16:00
 18/34 anonim ***** válasza:
30%

Ott, ahol a záró vonal mellett jobb oldalon van szaggatott vonal, ott szabad előzni. Természetesen az előzés öt feltétele közül az összesnek teljesülnie kell.

No a másik oldal: A belső sávban tartósan haladni nem szabad lakott területen kívül. Csak előzésre használható. A kérdés ott dől el, melyik volt előbb. Ha én úgy kezdek előzésbe, hogy az összes feltétel teljesül, nem lehet meg a velem szemből jövő esetében. Tehát arra nem hivatkozhat, hogy ő menetirány szerint közlekedik, én meg szemben. Meg kell várnia, amíg elhaladunk egymás mellett.

2022. okt. 27. 16:06
 19/34 anonim ***** válasza:
100%
#8 azért ez elég retard megoldásnak tűnik, akkor egy kétsávos úton közlekedve bármikor számíthatok rá, hogy szembejön valaki a belső sávban? Vagy akkor már ha valaki előz a szembejövő sávban, azt megelőzheti egy másik autó a szembejövő külső (neki belső) sávjában?
2022. okt. 27. 16:32
 20/34 anonim ***** válasza:
95%
41%-os! Kifejtenéd, hogy mi a baj a 18. válasszal?
2022. okt. 27. 16:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!