Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Ha betartasz szigorúan minden...

Ha betartasz szigorúan minden közlekedési szabályt, akkor nem okozhatsz soha balesetet?

Figyelt kérdés
2022. szept. 24. 10:55
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
25%
#8 Szarrágás helyett inkább írd meg, hogy ezt miből vontad le és miben tévedek.
2022. szept. 24. 12:07
 12/36 A kérdező kommentje:
Baleset nyilván előfordulhat. A kérdés inkább arra irányult, hogy a kérdésben szereplő esetben nem lehetsz soha vétkes egy balesetben?
2022. szept. 24. 12:18
 13/36 anonim ***** válasza:
80%

Ha mindenki igyekezne betartani a legfontosabb szabályokat, biztos vagyok benne, hogy kevesebb baleset lenne. Baleseti sebészeten dolgozom hosszú évek óta. Nem a kis mértékű gyorshajtással, dinamikus vezetéssel van a baj, hanem elmondom mit látok a legtöbb balesetet okozó emberben: az alázatosság teljes hiányát.

Tudjátok vannak itt is azok a kommentelők, akik gyakran írják azt a lassabban haladó embereknek, hogy "törjed ketté a jogsidat báttya ha nem mersz 100-al menni", stb. Na pont az ilyen személyek szoktak idővel a gyönyörűen megvetett kórházi ágyakban ágytálért kiabálni. Aki tud vezetni az nem fog ilyen kijelentéseket tenni. Tényleg úgy látom, hogy az idegbeteg okoskodó sofőrök a legrosszabbak, és végül sosem az általuk szidott lassabbak miatt szenvednek balesetet.

Ha egy kicsit mindenki türelmesebb, alázatosabb lenne akkor nem lenne ennyi baleset. Ezt a szabály betartásnál is fontosabbnak tartom.

2022. szept. 24. 12:19
 14/36 anonim ***** válasza:
34%

#13 "Tényleg úgy látom, hogy az idegbeteg okoskodó sofőrök a legrosszabbak, és végül sosem az általuk szidott lassabbak miatt szenvednek balesetet."

Részben egyetértek, részben nem.

A te példádban nyilvánvaló, hogy a probléma/baleset forrása az ilyen embereknél az idegbetegség és nagyon sok ember az, ez kétségtelen.

Viszont azzal nem értek egyet, hogy a TÚL lassan közlekedőket békén kellene hagyni. Maga a KRESZ is kitér rá, hogy nem szabad indokolatlanul közlekedni és ez nem véletlen. Az emberek mindig csak a gyorshajtókkal foglalkoznak, mert azt hiszik, hogy a gyorshajtás a veszélyes és minél lassabb valaki, annál biztonságosabb, de ez nem igaz. A SEBESSÉGKÜLÖNBSÉG az, ami veszélyes. Ez egyaránt igaz mindkét végleten. A 130-as autópályán 170-nel menni semmivel sem veszélyesebb, mint 90-nel döcögni.

Ezt akkor tanultam meg, mikor életemben először a 3x3-as M7-esen jártam. Külső sávban megy a kamion konvoj 90-nel. Papóka 95-öt szeretne menni, túl gyors a kamionok közé, úgyhogy bemegy középre és ott lehéderel. Én jövök 130-cal és opciók híján bemegyek a belső sávba. Mögöttem meg 200-zal jön a bömbi. Gondolkodjunk el: itt KIZÁRÓLAG a 200-zal érzekő bömbi a hibás? Vagy az is, aki miatt 130-cal be kellett mennem a belső sávba, ahol 200-zal közlekedő bömbik vannak?

HANGSÚLY AZ "IS" SZÓN VAN! Isten ments, hogy megvédjem és felmentsem az idióta bömbiseket, MINDKETTŐ HIBÁS. Igenis noszogatni kell a lassan közlekedőket, mert ugyanannyit tesznek hozzá a balesetveszélyhez, mint a gyorshajtók. Ha a gyorshajtókat megbüntetjük, akkor a lassúhajtókat is meg kell. Ha a gyorshajtóra azt mondjuk, hogy "ezt a kretén faszt, egy életre el kellene venni a jogsiját", akkor ugyanezt érdemlik a vánszorgók is.

2022. szept. 24. 12:32
 15/36 anonim ***** válasza:
71%
14, hol van az a kreszben, hogy nem szabad lassan menni? És mi számít indokolatlannak kresz szerint?
2022. szept. 24. 12:42
 16/36 anonim ***** válasza:
58%
Ha szigorúan betartasz minden KRESZ-szabályt, akkor balesetet okozni nem fogsz, viszont mások figyelmetlenségéből, szabálytalanságából érhet baleset, ahogyan #7 esetében is történt volna. Ha ők ütköznek, akkor az eléhajtó lett volna a hibás, így #7 nem okoz balesetet. Ha mindenki minden KRESZ-szabályt betartana, akkor nem történne baleset, viszont ez olyan szinten utopisztikus, hogy kb. el sem tudjuk képzelni. De ha belegondolsz: elalvás miatti baleset? Nem volt vezetésre alkalmas állapotban, KRESZ alapján nem is vezethetne. Gyorshajtás, szabálytalan előzés, elsőbbség meg nem adása stb. szintén nem történne meg.
2022. szept. 24. 12:53
 17/36 anonim ***** válasza:
37%

14-es én nem fogok veled leállni vitatkozni mert sosem fogunk ebben egyetérteni. De mint írtam egészségügyben dolgozom, nem 2 éve hanem több mint 20. Sok mindent láttam már. Hagyjuk már ezt, hogy szegény sofőr idegbeteg lett ezér balesetet okozott. Nyilván én sem arról beszélek amikor valaki 30-40-el megy lakott területen kívül. Az nyilván indokolatlan. De amikor megyek 80-al és ledudálnak. Mert 20 éve vezetek arra és tudom azt is, melyik kátyú merre fog eldobni. Hát nem érdekel. Én már ahhoz túl sok agyvizet engedtem le az emberek agyából, mintsem engem bárki noszogasson, hogy gyorsan menjek. Igenis baj van ezzel a "fröcsögős okoskodós enyém az utca meg amugyis takarodj anyádba" stilussal. Van nagyon sok barátom, ismerősöm aki mentő sofőr, akik velem kezdtek anno. Nem hiszem, hogy te pld. náluk jobban vezetnél. Érdekes módon ha civilben együtt megyünk valahova, egyik sem kezd el szidkozódni, hanem okosan dinamikusan kifinomultan halad, előz, szabályok nagy részét betartva. E-mellett nem idegbeteg. Tudod miért? Mert ő tud vezetni. Tényleg tud.

Na mindegy egy szónak is száz a vége, nem a gyors/lassabban hajtók, hanem az idegbeteg felelőtlen tuskók okozzák a baleseteket. Szép napot.

2022. szept. 24. 13:50
 18/36 anonim ***** válasza:
84%

Nem, a legjobb példa a vadveszély.

Ha 90 helyett 40-nel mész és a bozótból kiugrik a bambi eléd, akkor is te leszel a hibás, ha kint volt a szarvasos tábla.

Ezen kívül pl. rosszullét vagy műszaki hiba miatt is okozhatnál balesetet.

De az tény, hogyha mindenki betartana mindent, akkor nagyon-nagyon ritka lenne a baleset, igaz sok helyen drasztikusan lelassulna a forgalom.

#14: ha féktávon belül bemész a 200-zal érkező bömbi elé, akkor elsősorban TE vagy a hibás. Igen, ilyenkor le kell lassítanod 95-re és akkor előzhetsz, ha adottak a feltételek.

2022. szept. 24. 14:07
 19/36 anonim ***** válasza:
85%
Hatos, lakott területen belüli párhuzamos közlekedésben folyamatosan lehet használni a sávokat. Egy problémát kilőttünk?
2022. szept. 24. 14:23
 20/36 anonim ***** válasza:
20%

#14 26. §… (5) Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.

Szerintem az "indokolatlan" szó eléggé nyilvánvaló. Semmi nincs előtted, csak a tiszta út és ragyogó napsütés = nem mész 90-nel az autópályán.

2022. szept. 24. 14:28
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!