Szabad úgy előzni kerékpárost, hogy...? Idézet és forrás KELL!! Ennek hiányában semmitmondónak tartom a válaszod!
...2 aszfaltos sáv van egy forgalmas Bp-i úton. (Nem tudom hogy hívják azt a szaggatott vonalat, ami azt jelenti, hogy lehet előzni, de lényeg, hogy a két sáv között ez van.) A kerékpáros szabályosan közlekedik (tehát a jobb oldali sáv jobb oldalán). A jobb sávban megelőzi a kerékpárost úgy, hogy 20-30cm-rel beljebb van a szaggatott vonaltól és a kerékpáros kézzel el tudja érni az autót.
A kérdés tehát az, hogy a KRESZ mit mond!? - idézet és forrás KELL!! Ennek hiányában semmitmondónak tartom a válaszod!
#11: Ez szerinted nem egyértelmű
"út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni"
@12: igen, ezt írtam. De a kérdésem arra vonatkozik, hogy a sávon belül miért kellene mindezeket figyelmen kívül hagyva az út szélére tapadnom.
Szóval ne ismételd, hanem cáfold!
De mit kellene rajta cáfolni?
Ott van, fektén-fehéren, "út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva". Ez azt jelenti, hogy sávon belül is jobbra tartva. Nem tudom ebben mi olyan bonyolult, azon kívül, hogy minden biciklis kérdésnél feltűnsz a szőrszálhasogatásoddal.
@15: igen, én linkeltem be azt a szabályt, amely alapján nem kell az út szélére szorulva haladnom. De te még mindig nem azt, amely szerint igen...
Ha esetlen nem ismernéd a KRESZt, akkor közlöm, hogy hogy a járművek haladására a sávok szolgálnak. Azért megkérdezném: mennyiben befolyásol téged az, hogy egy másik jármű a sáv mely részén közlekedik?
Hát jó, beidézem, kiemelve a lényeget:
"Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben JOBBRA TARTVA KELL KÖZLEKEDNI." (25.§ (2))
@18: én is kiemelem a lényeget: "Járművel az úttesten - az előzés és kikerülés esetét kivéve - annak menetirány szerinti jobb oldalán, AZ ÚT- ÉS FORGALMI VISZONYOK SZERINT lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni." (25.§ (2))
De ismét felteszem a kérdést: mennyiben befolyásol téged az, hogy egy másik jármű a sáv mely részén közlekedik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!