Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » A biciklisekre milyen alapon...

A biciklisekre milyen alapon vonatkozik a KRESZ?

Figyelt kérdés

Tegnap volt majdnem egy balesetem. Autóval mentem, és egy biciklis nem adta meg nekem az elsőbbséget. A következő kereszteződésnél jeleztem neki, hogy ha nem rántom el a kormányt, akkor ő most ott feküdne az úttesten valószínűleg, amire ő annyit mondott, hogy sajnálja, de ő sosem vizsgázott KRESZ-ből, nem írt alá semmilyen papírt, a táblák nagy részét nem érti mit jelent mert nem kapott oktatást. Nem pöffeszkedve mondta, teljesen hihető volt hogy neki nincs meg a szükséges tudása a biztonságos közlekedéshez.

Ez alapján az a kérdés merült bennem fel, hogy hogyan lehetséges az, hogy KRESZ tudás, vizsga nélkül közlekedhetnek egyáltalán járművel az emberek az úttesten? Mármint hivatalosan, jogilag. Mert az élet legtöbb területén ez nem így van, pl. nem tervezhetek meg egy házat ha nincs hozzá megfelelő végzettségem (még a saját telkemen egy 40nm-es raktárt se, pedig azt ha elcseszem és összedől, akkor abba valószínűleg kevesebben sérülnek bele, mint ha mondjuk valaki az úttesten balesetet okoz).

2020. jún. 28. 14:46
1 2 3 4
 21/34 Alex Fly ***** válasza:
35%
@19: a felsorolt eszközök nem járművek...
2020. jún. 29. 14:20
 22/34 anonim ***** válasza:

Kézi kocsi jármű. És kerekesszék jár az utakon, ahogy a roller is jár az utakon és a Sagway is jár az utakon.

Nem mind jármű - helyes állítás.

Ezek nem járművek - hamis állítás!

Az, hogy nincs benne a KRESZ szabályaiba, hogy egy akár 50 km / órás sebességgel, emberi erőt nem igénylően, saját motorral és energia forrással rendelkező 2 kerekű jármű, amin nincs ülés (ez az ülés az egyetlen, ami miatt nem számít járműnek) nincs a jármű kategóriába sorolva, az azért van, mert a KRESZ elavult és az elektromos motorral rendelkező rollerek nincsenek egyáltalán semmilyen közlekedési jogszabályban.

Ettől nem lesz jármű? Hát ez erősen félremagyarázás és a jövő adja meg erre a választ majd, amikor ezek szabályozva lesznek.

Ellenben, ha nem jármű, mit keres az utakon és miért mehet gyorsabban, mint egy gyalogosok közötti kérekpár?

A roller, gördeszka és a kori szabályozva van. De csak addig a pontig, amíg nincs benne motor. Ma már ezekben van motor. Egy olyan gép, ami emberi közlekedésre alkalmas, emberi erő kifejtése nélkül.

A kerékpár miért számít járműnek? Egy SMKP miért számít járműnek? Ezeket a kérdéseket megválaszolva jössz rá, hogy bizony gond van azzal, hogy az elektromos motor elterjedése egyáltalán nincs benne a közlekedési jogban Magyarországon. Pedig benne kéne legyen. Addig nem mondhatod, hogy jogilag nem jármű.

Ahogy 21es is irja: nincs rá szabály.

Úgyhogy a kérdés most az, hogy kell-e rá KRESZ vizsga a feltételezett scenario-ban, ha a kerékpárra is kell KRESZ vizsga?

És ha van KRESZ vizsga, akkor lehet-e gördeszkával járni a főúton?

Ugye az alapfeltétel sem létezik. A kerékpárra nem kell KRESZ vizsga. Az autósok ugyan úgy büntetés nélkül megszegik a KRESZt bármelyik forgalmas úton minden 5. másodpercben. Veszprémben pl ködben a közlekedők tizede hajlandó lámpát használni. A többiről tud a helyi rendőrség és pont lefossa, mert amíg nincs belőle sérülés, nem érdekli, inkább az egyetemitákat macerálják, hogy miért isznak sört a koli előtt. De a szomszéd, aki lőfegyverrel fenyeget, az ki sem hajlandóak vizsgálni... No picit elkalandoztam a radikális jobboldali város mindennapjaiban.

Ha a kerékpárra "legyen kötelező a KRESZ vizsga", akkor ezekre a felsorolt eszközökre is legyen kötelező. Ugyan az a logika van mögötte : járhat a közúton.

2020. jún. 29. 16:25
 23/34 anonim ***** válasza:
55%

Nem is értem az érvelést. A kresz vonatkozik a kerékpárosra is, mivel járműnek minősül. A járművek forgalmát meg a kresz szabályozza.

Egyébként milyen alapon vonatkozik rám a büntető törvénykönyv, ha azt nem tanultam, nem írtam alá semmit😀. Attól mèg nem lophatok.

2020. jún. 30. 23:24
 24/34 anonim ***** válasza:
74%
De ugyanilyen alapon vonatkozik a gyalogosra is, ô is közlekedik.
2020. jún. 30. 23:25
 25/34 anonim ***** válasza:

A közlekedésben résztvevőkre vonatkozik a KRESZ, ami közúton és köztérületen történik.

A sajt érdeke a közlekedőnek is, hogy ismerje a KRESZ-t. Ehhez nem kell vizsga.

- Ehhez elég 3 délután olvasgatni a szabályokat

- vagy elolvasod a kivonatos kerékpárosokra vonatkozó szabályokat, amit a Magyaror Kérekpár Klub ad neked ingyen: Kerékpáros Kisokos címen.

- vagy azt, aki ismeri a KRESZt, attól megkérni, hogy mondja a szabályokat, amiket éppen használ: pl stop tábla vonalában megállok, aztán ha nem látom be az elágazás, az elágazás vonalában megállok... Ugyan ez működik gyalogosan és nem láttam szülőt, aki ne játszott volna ilyet a gyerekekkel : "ha a lámpa piros, az átjárás tilos, ha a lámpa zöldre vált, menjünk a zebrán gyorsan át." vagy "jobbra nézek, balra nézek, nem jön semmi, átmegyek"

A szabályok nagy része logikusan működik. Ha ez a logika a balesetek elkerülésére és a dinamikus közlekedés fenntarthatóságára vonatkozik. De nem fordítva :)

2020. júl. 1. 09:10
 26/34 anonim ***** válasza:
17%
Szerintem kéne a bicikliseknek is kreszvizsga, elég sok helyzetem volt miattuk nekem is
2020. júl. 1. 20:36
 27/34 anonim ***** válasza:
57%
És senki más miatt nem volt helyzeted, csak miattuk.
2020. júl. 2. 18:51
 28/34 anonim ***** válasza:
17%

Egy szóval nem említettem, hogy csak a biciklisek miatt szívtam!

2020. júl. 2. 19:19
 29/34 anonim ***** válasza:
47%
Tehát volt autósok miatt is helyzeted, akiknek kötelező a KRESZ?
2020. júl. 3. 08:57
 30/34 anonim ***** válasza:
0%

Nem értik, vagy nem akarják megérteni egyesek, hogy a kerékpározásnak nem lehet feltétele a jogosítvány.

Arra lehetne megoldásokat találni, hogy hatékonyabb legyen a KRESZ oktatás, a szabályok ismerete a gyalogosoknak, kerékpárosoknak is fontos.

2020. júl. 3. 15:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!