Miért számít a többi autós szemében közellenségnek az aki betartja a KRESZ szabályait?
Megállok a stop táblánál aztán rámdudálnak. Minden sebességhatárt betartok. Nem lassabban megyek hanem pont annyival. Országút 90-el beteszem a tempomatot és megyek. Úgy előznek meg mint ha állnék! Még van aki villogtat meg mutogat is.
Még büntetőféket nem kaptam de fel vagyok arra is készülve már. Vettem is kamerát.
Miért ilyen idegbeteg állatok az emberek az utakon?
Első vagyok. Még annyit hozzátennék, hogy ugye mindenki tudja, hogy traffipax mikor csattan, illetve sokan amíg nem látnak rendőrt, "rugalmasan" kezelik a többi KRESZ szabályt is. Valamiért a szabályok betartása nem magától értetődő. Oroszországban is ez a mentalitás, csak sokkal szélesebb körben elterjedt, sokkal jobban beivódott a hétköznapokba. Elég megnézni néhány SADB (StopХам) videót youtube-on. Amíg nincs rendőr, addig "mi közöd van hozzá". Sőt, van amikor konkrétan rendőr melett dudálják le a járdáról a gyalogost.
Ezért örülök, hogy utóbbi hónapokban civil rendőrautókat kezdtek bevetni az ilyenek kiszűrésére. Nem akarok 20 év múlva járdán dugót kikerülő autókat kerülgetni gyalogosként :)
Hát igen. Ismerem az orosz fedélzeti kamerás videókat.
Elég nagy szégyen, hogy a magyar ember mentalitása hozzájuk áll közel és nem mondjuk az osztrákokéhoz...
Ahogy írják sokan úgy mennek mintha az autóval meg jogosítvánnyal az egész utat megkapták/vásárolták volna. Amíg nincs rendőr addig azt csinálok amit akarok gondolkodással.
Na meg ugye vannak "szabályok" amit mindenki megtanul mint "óra szerinti sebesség ami nem valós" meg "mekkora túllépéstől büntetnek, tehát addig nyomhatom".
Nem tudom, hogy hol éltek, hogy ilyeneket tapasztaltok, mikor megszereztem a jogsimat akkor az első évben én is úgy vezettem, ahogy te kedves kérdező, de egyetlen egyszer se kaptam dudaszót és le se villogtak soha (nem volt T matricám)
Aztán kezdtem én is átállni a lazább, hanyagabb stílusra. Ma már én sem állok meg minden STOP táblánál illetve sebességem is 10km/h val a megengedett felett van, azonban soha eszembe nem jutna nekem se rádudálni/levillantani azokat akik óra pontosan 50-el mennek. Sok esetben tapasztaltam olyat is, hogy óra szerint 38-ra is beálltak előttem olyan útszakaszon ahol a forgalom abszolút nem indokolja. Na ott már anyáztam rendesen magamba, de iránta nem nyilvánítottam ki véleményem. Hagytam a sebességnek megfelelő követési távot és ha volt alkalmam, megelőztem.
Szóval tényleg nem tudom, hol élsz, de erre Szabolcs megyében ez a viselkedés forma nem jellemző.
A KRESZ-ben sok, olykor egymásnak ellentmondó szabály is lehet.
Ilyen pl a sebességhatár betartása, és a forgalom ritmusának felvétele... ha te óra szerint 50-el haladsz a belső sávban, miközben a többiek 55-60-al haladnának, indokolatlan feltartásnak is minősíthető (helyzettől függően)
Ezzel a példával nem akarok senkit minősíteni, inkább a szemlélet az, amit érdemes körbe járni.
A KRESZ nem ad egyértelmű választ arra, hogy a sebességhatárokat a kilométer óra mutató szerint értelmezd, vagy a valós, GPS szerint.
A mérések a valós (GPS szerinti) határokat veszik figyelembe, de nincs igazán definíciója az indokolt, és az indokolatlan lassú haladásnak sem, pedig előbbi engedett, utóbbi tiltott a KRESZ szerint is.
Én olyan vidéken élek, ahol egy lassan haladót az esetek többségében gond nélkül meg lehet előzni, de vannak olyan utak, ahol sokszor be van állva a forgalom, körülményes előzni, és igen, sok a türelmetlen vezető, akik esetenként nem is akarnak elgondolkodni, miért megy előttük valaki lassabban, de vissza kanyarodva a kezdő példához, bizony a belsőben óra szerint 50-el haladva valószínűleg te sérted a szabályt. Állj meg ott, ahol meg kell állni (Elsőbbségadás, stb), de vedd fel a forgalom ritmusát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!