Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Zebrán gázolás, milyen bünteté...

Zebrán gázolás, milyen büntetésre számíthatok?

Figyelt kérdés
Egy hete elütöttem egy biciklist a zebrán. Komoly sérülés szerencsére nem történt, néhány horzsolás, karcolások. Az autóban a kár is minimális. A biciklis a semmiből került elő, a szemtanúk szerint nem állt meg a bicikliútra felfestett Stop jelzesnel hanem egyszerűen áthajtott. Utolsó pillanatban vettem észre, azonnal fékezték. Hívtunk rendőrt, mentőt. Mire számíthatok? Kicsit aggódok, és magamat hibáztatom hogy hamarabb észrevehettem volna. Ha csak egy másodperccel akkor meg tudok állni.
2019. okt. 1. 22:09
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

ez teljesen a biciklis sara.

nem is mentél gyorsan.

szerintem ne parázz, a kocsid javítását szerintem be kell nyelned ha a bicajos nem fizet magától, és pereskedni kell.

2019. okt. 2. 13:00
 12/24 anonim ***** válasza:
Sima ügy: világítás hiánya + stop tábla figyelmen kívül hagyása.
2019. okt. 2. 15:28
 13/24 Alex Fly ***** válasza:

Nem kell aggódni...

Valószínűleg kihozzák hogy mindketten hibáztatok.

Persze ehhez ismerni kellene a helyszínt és a körülményeket. Mert ugye a zebra és a kerékpárút illetve stoptábla már alapból ellentmondás. Normalis esetben ilyesmi ne fordulhat elő -ha igenb akkor egyértelműen a közlekedési infra tervezője/kivitelezője/engedélyezőse a felelős, de persze ő megússza...

2019. okt. 3. 08:23
 14/24 anonim ***** válasza:
96%
Semmi ellentmondás nincs benne. Ha a kerékpáros át akar gurulni, elsőbbséget kell adnia. Ha leszáll, akkor neki van elsőbbsége.
2019. okt. 3. 08:42
 15/24 A kérdező kommentje:
Nem hiszem hogy ellentmondásos lenne. A zebrán át vezet a kerékpárút, mind a két oldalon a fel van festve egy sárga stop jelzés a kerékpárútra illetve van egy stop tábla is mind a két oldalon a kerékpárosnak. Saját hibámnak esetleg azt tekinteném hogy a zebra előtt lassítottam, ez esetleg a biciklis szemszögéből tüntetett úgy, hogy én észre vettem őt.
2019. okt. 3. 10:29
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
#13 nem láttál még táblát kerékpárúton?
2019. okt. 3. 12:28
 17/24 anonim ***** válasza:
93%

Abban biztos lehetsz, hogy a biciklisnek semmi keresnivalója nem lett volna a zebrán, csak tolva.

Azok alapján, amit leírtál, téged nem fognak megbüntetni egyáltalán.

Két dolog van, amit gyakran keverni szoktak.

1. Rendőrségi oldal. A rendőrség nem vizsgálja, hogy ki hány %-ban volt hibás. Ők csak azt vizsgálják, hogy ki milyen szabály(oka)t sértett meg, és ez alapján büntetik meg, a büntetési összeg 100 %-ára. Függetlenül attól, hogy ez a szabálysértés összefüggött-e a balesettel. Pl. ha a helyszínelő rendőr észreveszi, hogy egyik féklámpád se ég, akkor ezért büntetnek meg, hiába, hogy semmi köze nem volt a balesethez. Szóval, mindkét felet (a tökéletesen vétlent is) megbüntetik minden olyasmiért, amit rá tudnak bizonyítani, teljesen függetlenül attól, hogy ki mennyire volt hibás a balesetben.

2. Biztosítói oldal. A KGFB-ben érdekelt biztosító(k) döntik el egymás között (vagy bíróság bevonásával), hogy melyikük ügyfele hány %-ban volt hibás, és ez alapján fizetnek a másik félnek. Ilyen esetben, ha KGFB nélküli személy (biciklis, gyalogos) volt az egyik fél, akkor a biztosító a biciklissel egyezkedik, vagy pereskedik. Tehát csakis a kártérítéssel kapcsolatban számítanak a %-ok.

A biciklis érezte, hogy ő a hibás, ezért is nem akart rendőrt meg mentőt. Mert így most ismertté vált a neve, tehát tudod, kitől kell követelned a kocsidban keletkezett kárt.

2019. okt. 3. 16:01
 18/24 A kérdező kommentje:
A biciklis jelezte, hogy hajlandó megtéríteni a károm, ami előreláthatólag egy elem cseréje (kb 25 000 forint). A helyszínelők végig fotózták a kocsim, fékeket, gumikat, megnézték hogy működik-e a kormányberendezés és a világítást is. Nem mondtak hogy bármi baj lenne.
2019. okt. 3. 17:29
 19/24 Alex Fly ***** válasza:

@15: most akkor zebra vagy az úttestet keresztező kerékpárút? Nem mindegy...

Első esetben ugye a KRESZ 43. § egyértleműen rendelkezik arrólb hogyan kell megközelítened azt. Utóbbi esetben viszont teljesen más szabályok érvényesek.

@16: de igen, kerépárúton már nem is egyet. De zebra előtt stoptáblát még nem...

2019. okt. 4. 00:26
 20/24 A kérdező kommentje:

Szóval a gyalogos átkelő hely mellett vezet egy sáv. Viszont a biciklisnek egy stop jelzés van felfestve, illetve mind a két oldalon egy stop tábla néz a biciklis sávra. Az atlekőt lassitással közelítettem meg, nem láttam egy embert sem. Majd amikor már közvetlen közel értem láttam a biciklist, azonnal fékeztem. Ő pedig a kocsi bal oldalának csapódott. Tényleg egy pillanat alatt került elő a semmiből. Sietett valahová, kivilágítatlanul. Több mint 150 ezer kilómétert vezettem eddig, egy koccanás nélkül, nagyrészt zsúfolt városi környezetben. Így visszanézve nem látom lehetőségét annak hogy hogyan kerülhettek volna el az ütközést.

Mennyi idő lehet míg a rendőrség lezárja ezt az egészet? Számíthatok arra hogy behívnak kihallgatásra vagy ilyesmi? Vagy ebben az esetben a begyűjtött adatok alapján döntenek?

2019. okt. 4. 01:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!