Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Zebrán gázolás, milyen bünteté...

Zebrán gázolás, milyen büntetésre számíthatok?

Figyelt kérdés
Egy hete elütöttem egy biciklist a zebrán. Komoly sérülés szerencsére nem történt, néhány horzsolás, karcolások. Az autóban a kár is minimális. A biciklis a semmiből került elő, a szemtanúk szerint nem állt meg a bicikliútra felfestett Stop jelzesnel hanem egyszerűen áthajtott. Utolsó pillanatban vettem észre, azonnal fékezték. Hívtunk rendőrt, mentőt. Mire számíthatok? Kicsit aggódok, és magamat hibáztatom hogy hamarabb észrevehettem volna. Ha csak egy másodperccel akkor meg tudok állni.
2019. okt. 1. 22:09
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
10%
Felfüggesztettet. Ha a biciklis nagyon jó ügyvédet talál, akkor fizetsz még pár milliót kártérítésként.
2019. okt. 1. 22:13
 2/24 anonim ***** válasza:
100%
Ha neki stop tábla volt ott, akkor egyértelműen ő a hibás. Ha nem mentél gyorsan, nem voltál ittas, volt szemtanú, akkor elvileg nem szabadna, hogy téged büntessenek. De azért szerezz egy jó ügyvédet!
2019. okt. 1. 22:18
 3/24 anonim ***** válasza:
100%

Erre nem érdemes itt jóslatokat kérned, minden balesetnél a körülményeket is vizsgálják, és a szakvéleményeket figyelembe véve hoznak valamilyen döntést, amit meg is lehet fellebbezni.

Vizsgálják azt, hogy te sértettél-e szabályt, kellően körültekintően közelítettél-e az átkelőhöz, de a biciklis viselkedését is.

2019. okt. 1. 22:33
 4/24 A kérdező kommentje:
Az még hozzá tartozik hogy sötét volt, a biciklin viszont semmilyen lámpa nem volt. Természetesen a helyszínelők ezt lefotózták.
2019. okt. 2. 01:39
 5/24 anonim ***** válasza:
89%

A kerékpárosnak akkor sem lenne elsőbbsége, ha nincs stoptáblája. Ha a kijelölt gyalogos átkelőhelyen áttolja, akkor gyalogos, és elsőbbsége van. Zebrán nem közlekedhet kerékpáros, mint ahogyan járdán sem. Van kivétel, amikor szabad kerekezni a járdán, ott is csak lassan, a gyalgosok zavarása nélkül. De a zebránál le kell szállnia.

A zebra melletti sárga felfestés (ha van) nem kerékpáros zebra. Elsőbbséget nem szabályoz. Lényegtelen, hogy mellette közvetlenül zebra van.

A jelzés az autósnak mutatja, hogy ott kerékpárosokra számíthat, a bringásnak meg azt, hogy a kerékpárút, -sáv folytatódik a kereszteződés után.

Rossz látási viszonyok között és éjjel a kerékpárt kötelező kivilágítani, és fényvisszaverő elemeknek is kell lennie rajta. Ezen felül magának a bringásnak is viselnie kell olyan ruházatot, amelyik az észrevehetőségét segítni. Régebben a kukás mellény volt kötelező, de ezen módosítottak. Bármiféle ruházat megfelel, amin vannak fényvisszaverő csíkok, de akár ilyen karszalag, bokapánt is megteszi.

Elmondásod szerint semmiféle biztonsági elem nem volt a bringán és a kerekesen, és elsőbbséget sem adta meg.

Ha húsz méteres féknyomot hagytál volna, mert satuznod kellett, akkor megoszlana a felelősség, de ez sem valószínű, ha tényleg óvatosan közlekedtél.

A baleset részedről kivédhetetlen volt.

Sajnos a legalaposabb helyszínelés és tanúskodás is hozhat a tényleges történésektől eltérő eredményt, de ez ritka.

Az természetes, hogy magadat is okolod, de nem szabad ebbe nagyon beleragadni.

Amit az első ír, azt felejtsd el. Felfüggesztett börtön akkor lenne, ha meghal, megnyomorodik, és elhárítható lett volna az ütközés. Pl. mert ki van világítva, gyalogosan tolja a bringát, nem féktávon lép eléd, te túl gyors voltál, ittasan vagy bedrogozva vezettél, jogsi nélkül stb.

Kártérítés meg inkább neked járna, nem a bringásnak, mert az volt figyelmetlen.

2019. okt. 2. 06:21
 6/24 anonim ***** válasza:
12%
Én ezzel vitatkoznék. A kérdés alapjàn úgy tűnik, zebra mellett volt a kerékpárút átvezetése. Odáig stimmel, hogy az autósnak lett volna elsőbbsége és a vilàgítás is hiányzott. Azonban a bringás ügyvédje helyében nagyon belekapaszkodnék abba, hogy a kérdező ténylegesen az elvárt fokozott figyelemmel és óvatossággal közelítette-e meg a gyalogos átkelőhelyet és ha igen, milyen tényezők vezettek oda, hogy mégsem vette észre az érkező kerékpárost? Ès itt jönnek a képbe azok a tényezők, hogy milyen sebességgel érkezett a bringás, nyilvánvaló volt-e, hogy nem fog tudni megàllni, egyáltalán mekkora volt a rálàtási háromszög, takart--e valami és milyen volt a helyszín megvilágítottsága. Mindezek miatt ha egyértelmű is a kerékpáros felelőssège, egyáltalán nem biztos, hogy az autósé ki lesz zárva.
2019. okt. 2. 07:32
 7/24 anonim ***** válasza:
82%

A biciklis a hibás szerintem. STOP táblát figyelmen kívül hagyja, nincs világítás sem fényvisszaverő ruházat.

Neked volt elsőbbséged és nem adta meg.

Bár érdekes dolgokat tudnak alkotni a vizsgálatnál, szerintem 2 lehetőség van: vagy a bringás lesz 100%-ban a hibás, vagy kihozzák 50-50%-ra a felelősséget.

Felfüggesztett, elzárás stb. biztos nem lesz.

2019. okt. 2. 08:05
 8/24 anonim ***** válasza:
55%

A bringás a hibás de ha felében téged hoznak ki az is drága lesz neked.

A károd nem téríti meg a biztositó és visszább sorol valamennyire és meg fog emelkedni az éves díjad.

2019. okt. 2. 09:16
 9/24 anonim ***** válasza:
69%

Mint említettem, igen, a bringás tuti hibás, de a vizsgálat ki fog terjedni a baleset kivédhetősègère - márpedig ebben kulcsfontosságú tény a zebra közelsège akkor is, ha ott gyalogos nem volt a közelben. Ugyanis amikor a gyalogos átkelő környezetét figyeled, megfelelő rálátás és megvilagítottság esetén láthatod a zebra mellett áttekerni szándékozó kerékpárost. Ha pedig látható volt és mozgásából következtetni lehetett arra, hogy nem fogja megadni az elsőbbséget (pl. mert feléd sem nézett vagy gyors volt), akkor fennállHAT az autós reszbeni felelőssége.

De ez nem bringas-autós specifikus dolog, akár autó-autó viszonylatban is vizsgálja a bíróság a veszélyhelyzet felismsrhetősègèt és hogy mindkét fél megtett-e minden tőle telhetőt a baleset elkerüléséért. Máskülönben sokan végezték volna már nyergesvontató alatt egy-egy huszárosabb kikanyarodás során...

2019. okt. 2. 10:23
 10/24 A kérdező kommentje:

Még az előtt fékeztem, hogy az ütközés megtörtént volna. A féknyom kb 1,5-2 méter, a kocsi orra megálláskor sem lógott túl a zebrán. A zebra előtt lassítottam, sem a zebrán sem a két oldalán a járdán nem láttam senkit. Nem hiszem, hogy a biciklis ügyvédet fogadna, mentőre is nekem kellett rábeszélni mert féltem hogy van valami szemmel nem látható sérülése. (Pl: Megütötte a fejét vagy ilyesmi).

Kb mennyi idő lehet míg a rendőrség végigviszi egy ilyen közlekedési szabálysértési ügyet?

2019. okt. 2. 12:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!