Autó vs. Tömegközlekedés vitában van ellenérv arra, hogy az autó sokszor jelentősen GYORSABB?
Amikor egy ilyen vitában azzal érvel az ember, hogy az autó hétvégén és csúcsidőn kívül (de néhány viszonylaton csúcsidőben is) az autó jelentősen gyorsabb, erre általában nem érkezik válasz.
Idő.
Az idő pénz, közhely, de igaz.
Több időt szeretnénk hatékony munkával, szeretteinkkel, alvással tölteni. Egy dolgozó embernek ma így sincs sok szabadideje.
Engem ez a téma alapból foglalkoztat. Amint írtam, az fura számomra, hogy amint az időfaktorról van szó, nem válaszolnak a vita során.
Meg amikor a Normafa felé dugó volt az első hó alkalmával, bizonyos oldalak Facebook bejegyzései alatt minősíthetetlen hangnemben szidták azokat, akik autóval indultak neki családostul.
A 2-esre válaszoltam.
A robogót nem tartom annyira biztonságosnak és kényelmesnek.
De közlekedésmód választásánál nálam se csak az idő számít. Itt, ennél a kérdésnél az időt világítottam meg.
Ha csak az idő számít:
van ahol gyorsabb - ott megéri.
van ahol lassabb - szívás
És van egy olyan elképzelt világ, ahol a jól szervezett tömegközlekedés meg van támogatva normális P+R parkolók tömkelegével és normális ide vezető utakkal és úgy nyersz időben a legtöbbet, ha mindkettőt használod.
Jó, mindegy, ez olyan, mint a politika, nem lehet erről vitatkozni, érveket ütköztetni.
Mindenesetre én gyűlölöm a tömegközlekedést és meglennék nélküle.
"Jó, mindegy, ez olyan, mint a politika, nem lehet erről vitatkozni, érveket ütköztetni."
Hogyne lehetne - de komplex kérdés, nem CSAK az idő a tényező, hisz te magad vallottad be épp az előbb, hogy nem csak az idő számít, hanem a kényelem és a biztonság is. Mégis, mikor mi hivatkoztunk erre, te lesöppörted, mondván, csak az idő az érdekes. Na ÍGY tényleg nem lehet vitázni.
"Mindenesetre én gyűlölöm a tömegközlekedést és meglennék nélküle."
Ez pedig már a kérdés kiírásakor is egyértelmű volt, és ez szintén sokat tud tenni azért, hogy ne alakuljon ki értelmes vita.
Nem értem, miért gond az, ha én egy kérdésben az időt emelem ki. Egy kérdés, amiben most csak arra vagyok kíváncsi.
Nem arra, hogy kinek mekkora az intim szférája vagy ki mennyire bírja elviselni, ha nincs levegő, vagy idegen gyerekek visítását kell hallgatni. Csak az időre voltam kíváncsi.
Más kérdéseknél is az emberek éppen egy adott dologra kíváncsiak....
De a lényeg az, hogy érveket itt se olvastam.
Lehet, hogy aki autóellenes, az már rögtön ideges egy ilyen kérdés láttán?
Miért nem lehet velem vitatkozni azért, mert utálom a tömegközlekedést? Mondjam azt, hogy veled meg azért nem lehet, mert utálod az autót?
Szociológiailag jelenleg sok dolog foglalkoztat, egyik az autóellenesség. Nem fogok érvet olvasnimellette, se itt, se máshol. Mindegy, szerintem megválaszoltam saját magamnak fentebbi kommentemben.
De Pistike! Legyél már következetes! Igazad van abban, hogy az autó sokszor gyorsabb. Ügyes vagy. De a robogó méggyorsabb! Ha az idő a lényeg, akkor miért érdekel téged a kényelem meg a biztonság? Az idő legyen kiemelve!
Miért nem jobb a robogó mint az autó? Robogó-ellenes vagy? Netán ideges leszel, ha érveket hallasz?
Nekem semmi bajom az autóval (18 éves koromban vettem az elsőt, azóta eltelt majd' 30 év, és még nem volt olyan nap, hogy legalább egy autóm ne lett volna, sőt, én vagyok az, aki még szarni is autóval megy), de a te érvelési rendszered súlyos következetlenségeket rejt.
Elmondom mégegyszer, nagyon lassan, hogy megértsd. És próbáld félretenni a sértődöttségedet, meg az előítéleteidet.
A közlekedés egy komplex témakör (komplex = összetett), ahol az idő csak az egyik tényező. Van, akinek fontos, van, akinek kevésbé.
Ha te azt mondod, az időre koncentrálsz, akkor felejtsd el az autót. Robogó. Sokkal gyorsabb, mint az autó. Tagadod? Igen vagy nem? Erre válaszolj. Ez az első kérdés. Igaz-e, hogy a robogó sokkal gyorsabb tud lenni városban, dugóban, nagy forgalomban?
És itt leszel szarban. Ha ugyanis azt mondod, nem igaz, akkor hazudsz. Ha pedig elismered, ahogy fentebb már el is ismerted, akkor egyből kiderül, hogy te sem csak az időre vagy kíváncsi. Ezt is elismerted fentebb. Számodra nem csak az idő, hanem a kényelem és a biztonság is fontos. Te magad álítottad.
Tehát, egysezr azt állítod, csak az idő tényező érdekel, majd azt, hogy nem csak az idő a fontos.
Előbb tisztázd önmagaddal ezt az ellentmondást, utána gyere vissza és folytathatjuk az eszmecserét.
Lesz..rom, hogy csúcsforgalomban mi a gyorsabb, akkor megyek tömegközlekedéssel, levegőt nem kapok és irritál a sok idegen az intim szférámban, de legalább átszállás nincs.
Jó időben bringa lesz majd.
Nem lesz rajta 30 fok télikabátban, se 10% CO2 és 5% O2, nem lesznek az intim szférámban.
Attól, hogy ez a kérdés, érted, ez a kérdés az idő kérdéséről szólt, nemcsak az a szempontom..... Minden szempontból utálom a villamosokat és a többit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!