Egy kamion 24 voltos szivargyújtó rendszere el bír egy 500/1000 wattos feszültség átalakítót?
Egy 500/1000 wattos feszültségátalakitót (230V) el bír-e egy kamion 24V-os szivargyújtó csatlakozója, kábelezése?
Csak laptop vagy telefon töltésre lenne használva igazából.
Köszi a választ előre is!
240-480 wattig biztos, de a laptop 30/40/60wattal tölt.
A telefon meg 6-8 wattal.
Általános iskola 7. osztály, fizika, elektromosság.
P=U*I -> I=P/U
Magyarul: ámper egyenlő teljesítmény per volt
Esetedben 200/400 Ámper.
Szerinted?
Laptop/telefon töltéshez a laptophoz/telefonhoz való adaptert javaslok, nem egy olyan invertert, ami egy egész házat elvisz.
A 24 volt adott. Átlagban az autók szivarjai 5-10 ampot tudnak kamion szerintem 20-t is.
2# nem értelek, sajnos a fizikai része amit írtál helyes kepletileg, de helytelenül fogalmazod és írod le.
Watt=amper x volt
Ugye a volt az adott.
Így azt kellene tudni milyen bizti van benne. 10 v 20 amperos, de ezt nagyobbra nem éri meg kicserelni, ha nem olvad le egyszer mikor kéne gatya a kamionnak.
200/400 ampert az egész kamion nem bírná, nemhogy a szivargyújtó.
Ha van egy 20A bizti benne akkor 20A*24V=480watt.
Nem birja el.
Ha csak olyan kis töltés kell akkor 150 Wattos átalakitót vegyél.
Az ilyen nagy teljesitményűt már direktre kell kötni.
alt 15 amperesek a szivargyujto biztositekok a kamionokban.
Engem az erdekel, hogy ha be van dugva egy 300wos atalakito, es csak laptop tolto van beledugva, akkor csak a laptop toltesehez szukseges ~60 wattot fogyaszt, vagy allando 300w ot? Es a peak powerrel kell foglalkozni? Mert a 300 w os atalakitokra ra szoktak irni hogy peak power 600w, ami ugye nem az allando. Koszi ha ezeket valaki megvalaszolja, ezert nem irnek ki uj kerdest.
Köszi srácok.
Azért tettem fel a kérdést hogy maga a szivargyujto része elbírja e ezt az 500/1000es atalakitot, mert van egy ilyen nálam és gondoltam nem veszek egy másikat csak azért hogy szivargyujtos legyen. De ezek szerint kénytelen leszek.
Az áramfelvétele attól függ, hogy mekkora terhelést teszel rá.
Nehogy vegyél másikat!
A teljesítménye csak azt jelenti, hogy maximum mekkora fogyasztót köthetsz rá, amit elbír.
Ha csak egy telefont töltesz róla vagy egy laptopot, akkor nem fog felvenni 1000 wattot, csak annyit, amennyit a laptop töltő + amennyi a nem 100% hatásfok miatt kell. Annyi előnye lesz még, hogy alig fog melegedni, örök életű lesz, mert nem a teljesítménye határán fogod használni.
Telefonhoz jobb lenne kihagyni a 24/230V , 230/5V átalakítást, és egyből egy 24 voltos szivargyújtós USB töltővel tölteni. Bár a kamion bazinagy aksija elbírja, nem fogja érdelelni, hogy kicsit rosszabb a töltés hatásfoka a két átalakítás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!