Mikortól engedtétek a gyereketeket egyedül autóval menni? Ez tényleg ennyire furcsa?
17 éves vagyok, a nyár végén lett meg a jogosítványom.
2 hete érkezett meg, egyszer ült mellettem apa és úgy vezettem a városban, meg még kétszer anya, egyszer vezettem 120 km-t (vidékre mentünk), a másik alkalomnál meg a reptérről hoztam haza a barátnőivel, éjszaka.
Azóta csak szólok, hogy elmentem, meg ha megérkeztem valahova, írok egy üzenetet a családi csoportba, és ennyi. Három autó van otthon, mert anya nyár elején vett egy újat, és amit előtte használt, azt megkaptam én. Ma nem mentem suliba és írtam a barátnőimnek, hogy ha végeztek 1-kor, értük megyek és elmehetnénk kávézni, vagy csak kocsikázni. Erre az egyikük kiakadt, hogy nem fog beülni a kocsiba, mert a szülei még a bátyjának sem engedik, hogy nélkülük vezessen, pedig három éve van jogosítványa és hogy én még nem tudok vezetni, meg balesetezni fogok és megmondta az anyukája, hogy nem ülhet be mellém, ha nincs velünk felnőtt...
Ezt elmeséltem egy másik barátnőmnek most és mondta, hogy hát lényegében igaza van, mert 30 órát vezettem, ennyiből senki nem tanul meg autót vezetni és hogy neki is két és fél éve van jogosítványa, vezetett már külföldön, Magyarországon is rengeteget, de csak úgy, hogy a szülei ott ültek mellette, amúgy nem adják oda az autót...
Tényleg ilyen durva, hogy a szüleim bíznak bennem?
Nyilván nem megyek 120-szal a belvárosban, és tudom, hogyha összetöröm az autót, nem fognak venni azonnal egy másikat. De nem azért csináltam jogsit, hogy a polcon nézegessem...
De mire fel ez a hiszti?
A szüleid szerint elég jól vezetsz, hogy mehess.
Más pedig saját szemével akar meggyőződni arról, hogy a gyereke kellő tapasztalatot szerzett-e, és ezért nem engedik egyedül.
Az pedig mindenkinek saját döntése, hogy kire bízza az életét.
Miért fáj az, hogy a barátnőid nem akarnak veled meghalni?
Én se érzem magam biztonságban bárki mellett, nem is ülök be olyan mellé/mögé, akinek a vezetésében nem bízok.
"vezetni még nyilván nem tudsz de mindenkinek el kell kezdeni csak szép lassan menjél :)"
Te biztosan magadból indulsz ki te okirat hamisító aljadék!
Képzeld, van olyan is aki törvényes úton tanul meg vezetni és megszerzi a szükséges vezetői engedélyt.
Ez már tényleg csak kekeckedés, amit művelsz.
Nyilván más egy elkerített helyen menni, ahol sem emberek, sem forgalom nincsen.
Én levezettem az órákat, elsőre sikerült minden, fél évig néha beültek mellém, ha este mentem el, egyébként nyugodt szívvel odaadták a kocsit. Nyilván látták, hogy jól vezetek, nem állat módjára, mert akkor én se vihettem volna el ;)
Akik meg jobban tudják nálad a dolgokat (gondolok itt 1-2 kommentelőre), ne is foglalkozz velük :)
Semmi furcsa nincsen benne. Miután megkaptam a jogsimat, akkor utána néhány alkalommal eljött velem az apám mert meg kellett tanulnom, hogy hogyan kell használni a kocsinkat, mi hol van stb., de később már mondta, hogy ha kell, akkor szóljak és nyugodtan elvihetem az autót egyedül is. Sőt, még ő bíztatott mindig, hogy menjek egyedül is, napközben is bátran mert így fogok megtanulni vezetni.
Először még nyilván jó, ha ott ül melletted valaki, legalábbis én így éreztem mert még tényleg meg kellett szoknom az autót stb., de utána már én is azt mondom, hogy semmi szükség nincsen rá. Tény és való, hogy 30 óra vezetés alatt nem lehet rutint szerezni, nem lehet megtanulni vezetni, de attól sem rutinja senkinek, hogy odaül mellé egy jogsival rendelkező ember...Semmit nem tud tenni, nem tud segíteni, nem tud megelőzni egy balesetet sem, tehát ilyen szempontból nincsen semmi haszna. Szóval szerintem ez hülység... Az ember úgy fog megtanulni vezetni, ha gyakorol, ha próbálkozik, de az nem azt jelenti, hogy valaki mindig kísérgeti és irányítgatja, hogy "jó, most ezt csináld, most azt csináld" mert úgy nem fog tanulni semmit, nem tapasztal ki semmit. Arról nem is beszélve, hogy szerintem az borzasztó idegesítő, mikor valaki folyamatosan dirigál és belepofázik abba, amit éppen csinálsz, nem lehet normálisan koncentrálni sem miatta.
Mondjuk én egyébként a barátnőidet sem értem. Mármint oké, ők döntik el, hogy beülnek-e melléd vagy sem, de itt tulajdonképpen a szüleik tiltják meg nekik...ezt nem is értem. Ennyi idősen szerintem az emberben már van annyi önállóság, hogy el tudja dönteni, hogy ki mellé akar beülni az autóba...Valamint hát nem tudom, én több barátnőmmel is együtt tanultam vezetni, láttam, hogy ők hogyan állnak vele, hogy megy nekik és mindegyikük mellé be mertem ülni, még akkor is, ha egyszer-kétszer bénáztak mert az teljesen normális és előfordul, hiszen gyakorló sofőrök. Senki nem tud rögtön tökéletesen vezetni, de ha valakinek adnak jogosítványt az azért jelent valamit (nem mindenki fizeti le a vizsgabiztost...), nem fog egyenesen a halálba rohanni, de nyilván nem is azt jelenti, hogy tökéletes sofőr, mindneki szokott néha hibázni (pl. anyámnak már több tíz éve van jogsija, de vele is előfordul olyan baki, amit az egyik hozzászóló is említett, hogy nem veszi észre a behúzott kéziféket...na bumm, akkor mi van? nem történt semmi).
Sziaa, nekem 4 éve van meg a jogsim ,de most kaptam autót, addig nem vezettem egyáltalán 1-2x ha nagyon muszáj volt, most hogy megkaptam megyek mert muszáj, miért álljon a jogsim meg a kocsim ha mindkettő megvan. Igaz az enyém is automata és ez nagyon nagy segítség engem nem érdekel ha azt mondják ,hogy azt semmi vezetni, egy kezdőnek pont jó ,hogy legalább a váltásra nem kell figyelni. Először nekem is mondták, hogy ne menjek egyedül , barátom legyen mellettem. Megyek és kész, a parkolással van csak probléma nálam, de az nem a legnagyobb probléma. Ne hagyd hogy leírjanak. Menj nyugodtan csak óvatosan, nem kell sietni sehova.
22/n
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!