Mikortól engedtétek a gyereketeket egyedül autóval menni? Ez tényleg ennyire furcsa?
17 éves vagyok, a nyár végén lett meg a jogosítványom.
2 hete érkezett meg, egyszer ült mellettem apa és úgy vezettem a városban, meg még kétszer anya, egyszer vezettem 120 km-t (vidékre mentünk), a másik alkalomnál meg a reptérről hoztam haza a barátnőivel, éjszaka.
Azóta csak szólok, hogy elmentem, meg ha megérkeztem valahova, írok egy üzenetet a családi csoportba, és ennyi. Három autó van otthon, mert anya nyár elején vett egy újat, és amit előtte használt, azt megkaptam én. Ma nem mentem suliba és írtam a barátnőimnek, hogy ha végeztek 1-kor, értük megyek és elmehetnénk kávézni, vagy csak kocsikázni. Erre az egyikük kiakadt, hogy nem fog beülni a kocsiba, mert a szülei még a bátyjának sem engedik, hogy nélkülük vezessen, pedig három éve van jogosítványa és hogy én még nem tudok vezetni, meg balesetezni fogok és megmondta az anyukája, hogy nem ülhet be mellém, ha nincs velünk felnőtt...
Ezt elmeséltem egy másik barátnőmnek most és mondta, hogy hát lényegében igaza van, mert 30 órát vezettem, ennyiből senki nem tanul meg autót vezetni és hogy neki is két és fél éve van jogosítványa, vezetett már külföldön, Magyarországon is rengeteget, de csak úgy, hogy a szülei ott ültek mellette, amúgy nem adják oda az autót...
Tényleg ilyen durva, hogy a szüleim bíznak bennem?
Nyilván nem megyek 120-szal a belvárosban, és tudom, hogyha összetöröm az autót, nem fognak venni azonnal egy másikat. De nem azért csináltam jogsit, hogy a polcon nézegessem...
Utolsó, ki vagy te, hogy ilyeneket feltételezz akár rólam, vagy a családomról?:D
Mert az ugye lehetetlen, hogy azt csináltam minden órán, amit az oktató mondott és bármilyen komolyabb gond nélkül átmentem a vizsgán? Elhiszem, hogy sokan lefizetik a vizsgabiztosokat, vagy az oktató segít baromi sokat, nálam ilyen nem volt.
én kb fél év után vezettem "egyedül", szülők nélkül. Előtte faterral mentünk vidékre is, városoztunk is. azzal, hogy levizsgázol, megszerzed a jogsit, még valóban nem tudsz vezetni. Pláne most meg jön a tél. Ha leesik a hó, érdemes lesz valami forgalommentes területen kicsit kipróbálni magadat (és nem utolsó sorban az autót), hogy mit tudtok együtt csúszós úton. Legyen veled egy tapasztaltabb mindenképpen.
Én régen sok olyasmibe mentem bele az autóval, hogy ma meg vagyok lepődve, hogyhogy nem haltam meg :)
Már 14 éve van jogsim, kb azóta aktívan vezetek, de sose mondom, hogy "mindent láttam", vagy hogy "tudok vezetni". Mindig elém lök az élet valami új helyzetet, így minden nap szinte tanulok újat. Ja, és taxis vagyok, úgyhogy elég sokat vezetek.
Majd akkor mondom, hogy "Tudok vezetni", ha 80 évesen (vagy öregebben) a halálos ágyamon, pár millió kilométerrel a hátam mögött elmondhatom azt, hogy "nem okoztam balesetet". Nyilván itt egy nagyobb balesetre gondolok. Az, hogy parkolásnál meghúzod az autót, ráfordulsz véletlen egy hülye helyen lévő korlátra, és behorpasztod a küszöböt, földobod az autó alját egy patkára, stb, ez benne van a pakliban, ezeket nem érdemes magara venni. Lényeg, hogy ne törj rommá autót, másokat és magadat sem. Aki azt állítja, hogy már évek óta vezet, és soha, semmi koccanása, meghúzása, stb kisebb malőrje nem volt, annak onnant egy szavát ne hidd el.
Röviden: jogos az aggodalom. Száradó tintás jogsival még nem tudsz vezetni, max ismered a szabályokat, és tudod kezelni az autót. Sok sok kilométer, évek és kitartás kell még, és még akkor is csak a lehetséges helyzetek töredékét ismered meg.
Engem is hagytak vezetni, mihelyst megszereztem a jogsit - csak így lesz meg a rutin.
Ha valaki nem akar beülni melléd, hát nem ül be - ennyi.
Igen, furcsa. Nem bátorság és bizalom, hanem botorság és felelőtlenség.
A rutin idővel jön, nem a sikeres vizsgával.
Én odaadtam a srácaimnak a kocsit, ahogy meglett a jogsijuk, először csak városon belül, aztán rövidebb távra városon kívül is, 2-3 hónap múlva mehettek vele messzebbre is. Ők már úgy mentek tanfolyamra, hogy tudtak vezetni, van a közelünkben olyan terep, ahol biztonsággal meg tudtam tanítani őket.:-) Az első fagyoknál, hónál ugyanoda mentünk ki gyakorolni, hogy érezzék, hogyan viselkedik a kocsi csúszós úton. Ettől még nyilván nem lettek profi sofőrök, de mégis jobb, mint ezt forgalomban kitapasztalni.
Egyébként friss jogsis lány mellé én se szívesen engedném beülni őket, olyanhoz főleg nem, aki szabadságolja magát a suliból, de tanítás után elfurikázik oda, mert uncsi lenne egyedül kávézgatni.
13 éves korom óta vezetek egyedül (magánúton, nem forgalomban).
Az autó nem "fapados", meg ráadásul automata, szóval ez nekem elég segítség. Nem szoktam bénának érezni magam az úton, de nem is úgy megyek, hogy én profi vagyok és bármit megoldok.
Amúgy nem értem, hogy jön ide, hogy ma miért nem voltam iskolában, vagy ez miben befolyásolná azt, ahogy vezetek.
De akkor elmondom, hogy mindenki nyugodtan aludjon.:)
Reggel 9-kor leszedték a fogszabályzómat, fél 11-kor értem haza. Utána már csak egy lyukasom (ami a többieknek tesi) és egy angolórám lett volna. Felsőfokúm van belőle, szerintem érthető, hogy nem akartam beülni azért, hogy unatkozzak, mikor a többiek a sima alanyi ragozást sem értik, több évnyi angolozás után.
Ahogy letettem a jogsit, vihettem a szüleim autóját. Egyszer elvittem anyukámat vásárolni, egyszer pedig elmentem dokihoz.
Két év múlva vettem egy saját autót, onnantól minden nap vezettem.
"a többiek a sima alanyi ragozást sem értik, több évnyi angolozás után."
Én se érteném, mivel az angol nem ragoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!