Szerintetek ez normális lenne egy KRESZ vizsgán?
Az alábbi, szerintem teljesen kétértelmű kérdés volt a gyakorló programban.
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha az alárendelt úton érkezik?
A helyes válasz a nem volt, tehát a kérdés kitalálója úgy gondolta, ... ha AZ az alárendelt úton érkezik.
Így teljesen igaza van, de nekem a mondat azt jelentette, hogy ha ÖN az alárendelt úton érkezik.
1 apró szó beírása után teljesen egyértelmű lenne a dolog, de mivel a megelőző kérdések 99%-a az én általam vezetett jármű..., illetve önnek kell-e ezt vagy azt csinálnia... típusú, ezért az ember agya rááll arra, hogy nekem mit kell csinálnom.
Leszögezném, hogy legtöbb esetben 100%-ot érek el és nem aggódok a sikeresség miatt, de az ilyen kérdések idegesítőek. Tényleg, mintha direkt be akarnának húzni a csőbe.
Te írtad a 2. választ? Ha igen, akkor áruld már el, te hol láttál mentőt az én kérdésemben? Innentől ne lepődj meg rajta ha neked nem világos.
Egyszerűen csak a nyelvtani oldalt nézzük. Vonatkoztass el a KRESZ-től.
Na veled is lehet értelmesen beszélni! Ez tök jó.
Akkor te is félreértettél, nem akadtam fenn. Tudom, hogy semmilyen jelentősége nincs a sárga villogónak, csak fokozott figyelem és ennyi. Nekem sem az első jogosítványom. Igaz nekem csak B van 10 éve, de a közlekedés azért megy.
Abban, amit írsz (gondolkodni is kell...) teljesen igazad van. De ne a nyelvtanon kelljen én csak azt akarom érted?
Ha a három példamondatomat nézed az egyik válaszomban, szerintem megérted mit is akarok.
Egyébként persze teljesen mindegy, hogy hibátlan lesz, vagy 1 hiba. Ezt is leírtam. De szerintem az ember törekedjen a maximumra. Aztán ha nem lesz az, akkor sem kell elkeseredni, de ha már nem is célunk a 100% az baj :)
Én így gondolom, valaki lazábban veszi. Az sem probléma, sőt néha jobb is.
A három példamondatom közül az első volt a konkrét kérdés. A másik kettő ugyan az, csak beleírtam azt az 1-1 kis szót (az, Ön) amitől a mondat jelentése 2 irányba változott. Én csak az elsőt láttam, a másik kettő csak kitalált.
Én úgy gondolom, az első mondat a másik kettő közül bármelyiket jelenthetné.
Mindegy, túltárgyaltuk. :D
Tényleg félreérthető a kérdés. Először leírom magát a kérdést, aztán a két lehetséges értelmezést (nagybetűvel kiemelve a lényeget):
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha az alárendelt úton érkezik?
1. Értelmezés:
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha ÖN az alárendelt úton érkezik?
2. Értelmezés:
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha AZ az alárendelt úton érkezik?
A kérdezőnek ezzel volt a baja, nem azzal, hogy nem ismerte az ide vonatkozó szabályokat.
A kérdésre a második értelmezés szerint kell válaszolni. De ez nem egyértelmű attól még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!