Szerintetek ez normális lenne egy KRESZ vizsgán?
Az alábbi, szerintem teljesen kétértelmű kérdés volt a gyakorló programban.
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha az alárendelt úton érkezik?
A helyes válasz a nem volt, tehát a kérdés kitalálója úgy gondolta, ... ha AZ az alárendelt úton érkezik.
Így teljesen igaza van, de nekem a mondat azt jelentette, hogy ha ÖN az alárendelt úton érkezik.
1 apró szó beírása után teljesen egyértelmű lenne a dolog, de mivel a megelőző kérdések 99%-a az én általam vezetett jármű..., illetve önnek kell-e ezt vagy azt csinálnia... típusú, ezért az ember agya rááll arra, hogy nekem mit kell csinálnom.
Leszögezném, hogy legtöbb esetben 100%-ot érek el és nem aggódok a sikeresség miatt, de az ilyen kérdések idegesítőek. Tényleg, mintha direkt be akarnának húzni a csőbe.
Ha ezen múlik a ponthatár, reklamálni lehet. Nekem is volt hibás kérdés. Amúgy ezeket lehet (és kellene is) jelezni, mert egyértelműen nem.az a cél, h csőbe húzzanak. Ez pont kétértelmű kérdés. De volt, ami hibás is volt. Lehet jelezni levélben, e-mailben a helyi közlekedési hatóságnak, vagy a tanfolyam vezetőnek, vagy a KRESZ vizsga biztosnak, esetleg annak, ami összeállította a kérdés sort (ha nem hivatalos oldalról van)
Nem egy kérdésen fog múlni a vizsga. A valóságban meg úgyis máshogy működik a KRESZ. Ott nem lesz sem papír, sem egy perc gondolkodási idő, és éslesz hülyén megfogalmazva. Egyértelműbb lesz az életben és gyorsabb.
Egyszerűen nem tudod értelmezni a szöveget. Az, hogy a megelőző kérdések mire vonatkoztak az lényegtelen.
A szövegből így is egyetértelmű, hogy a figyelmeztető jelzést használó jármű érkezik az alárendelt útszakaszról.
Én - az előző válaszolóktól eltérően - értem a kérdező kizárólag grammatikai jellegű problémáját, és bár nyelvtanilag teljeen jogos a felvetés, nekem valahogy első olvasásra egyértelműnek tűnt, hogy a másik jármű érkezik - talán az érkezik ige miatt.
Mindenesetre az ilyen apróságokat jelezni kéne, mert megviccelhetik az embert, főleg, ha "idegállapotban van."
Köszönöm utolsó! Általad látom, hogy még van értelmes ember is ezen a bolygón. :)
Direkt nem fél mondatban írtam le a kérdést, nehogy valaki félreértse. De sikerült :D
Ki beszél itt mentőről? Áruld már el hol van leírva egyetlen szóban is? Tudom, hogy mit jelent a megkülönböztető jelzés. De a kérdés egyáltalán nem erre irányult. Ha ezt nem bírjátok felfogni, akkor a kérdés lényegét hogyan is tudnátok?
Megpróbálom egyszerűbben:
Mi a különbség a három mondat között?
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha az alárendelt úton érkezik?
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha az az alárendelt úton érkezik?
Elsőbbséget kell-e adni a figyelmeztető fényjelzést használó gépjármű részére útkereszteződésben, ha Ön az alárendelt úton érkezik?
Illetve csak, hogy arra is reagáljak, aki szerint a figyelmeztető fényjelzés szó után, nekem már rögtön tudnom kéne, hogy a figyelmeztető és megkülönböztető fényjelzés közötti különbségre akarnak rákérdezni.
Van olyan kérdés, amiben a figyelmeztető jelzést használó egyenrangú kereszteződésben tőlem jobbról jön. Itt pl el kell engednem, de tudom, hogy nem a villogója miatt, hanem a jobbkéz miatt.
Az új kérdésbank több mint tízezer kérdése közül sok a majdnem egyforma. Ezeknél csak az apró szavak döntenek. Emiatt elkezdesz mindenre figyelni és értően olvasni. Ha ez megtörténik, akkor ennél a kérdésnél 50-50 helyzetbe kerülsz.
Nem azért mert nem tudod a KRESZ-t, hanem mert tudod, ez a mondat jelentésétől függően más és más helyes választ kíván.
"van értelmes ember is ezen a bolygón"-de az nem te vagy.
a válaszokból is kiderül hogy a többség tudta értelmezni a kérdést amit felvázoltál,ergo ez normális lenne egy kresz-vizsgán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!