Az autóval közlekedők egy része miért a kerékpárost hibáztatja, amiért az "feltartja" őt az alábbi szituációban?
Szokásos történet: adott egy út, ahol mind gépjármű, mind kerékpár szabályosan közlekedhet. Ez az út azonban nem elég széles ahhoz, hogy - erős szemből jövő forgalom esetén - biztonságosan meg lehessen előzni az egyébként szorosan az út jobb szélén tekerő kerékpárost.
Ilyenkor a tipikus autósüldözöttek azt mondják, hogy a kerékpáros feltartja őket. De miért?
Hiszen minden további nélkül meg tudná előzni a kerékpárost, ha:
- Nem lenne komoly szembeforgalom. Az ott közlekedő autóknak sincs több joga használni az utat, mint a kerékpárosnak.
- Szélesebb lenne az út.
- Kisebbek lennének a gépjárművek.
Vagyis ebben a szituációban kapásból van három további szereplő (egyéb autósok, közútkezelő, autógyárak), akik úgymond "felelősek", amiért beragadt az autós (tegyük hozzá: jellemzően jelentéktelen időre...).
A kérdés adott: miért a kerékpáros a "hibás" ilyenkor a többség szerint?
"Ez egyoldalú megközelítés. Miért a kerékpáros (más példában a busz) okozza a "feltartást"?"
Mert ez a szó jelentése. Van két jármű, az egyik lassabb, a másik gyorsabb. Melyik tartja fel melyiket? Nyilván a lassabb a gyorsabbat. Az egy másik kérdés, hogy mi a feltartás oka.
#8 “Az autós fizet mindenféle adót, csak az üzemanyag literjében van 250-300 Ft adó. Ebből az adóból építik az utakat. (az autósok szerint)”
Mégegyszer idézem; “AZ AUTÓSOK SZERINT”
Atya isten, ez nem az autósok véleménye hanem egy tény.
#12 Amire te gondolsz, az a járulék. Mint pl. a társadalombiztosítási járulék.
A járulékot jog szerint abba a területbe kell visszaforgatni, amilyen néven beszedték.
Az adót beszedik, de másra (mindenre is) költheti az állam. Például utakat is építhet belőle. Csak az nem szokása, vagy ha igen, akkor azt fizetőssé teszi (viszont arra meg nem mehet fel a kerékpáros).
Nem baj, ma is tanultál valamit.
Na, akkor "gazdaságis" kisbarátom, irány vissza az iskolapad!
"Bevezetés a járulékok témaköréhez
Adó és járulék közötti alapvető különbség, hogy míg az adó általános jellegű, azaz az állam szabadon használhatja fel különböző kiadásai fedezésére, addig a járulékok mindig valamilyen konkrét feladat végrehajtására használhatók fel. Az egészségbiztosítási járulékokból az állam az egészségügyi ellátást, a nyugdíjbiztosítási járulékokból pedig a nyugdíjrendszert tartja fent. A munkaadói és munkavállalói járulék célja pedig a foglalkoztatás elősegítése, a munkanélküliek ellátásának megszervezése."
Próbáltam neked a legegyszerűbbet megkeresni, ezért lett sulinetes link, de kérlek, hogy a kifestős feladatokat ne a monitoron oldd majd meg, mert apa dühös lesz, ha hazaér és meglátja az összefirkált monitort!
#13:
> És ha beljebb húzodsz akkor mivan? Én pont leszarom, attól még az egy utolsó büdös paraszt marad aki szándékosan feltartja a forgalmat.
Jó esetben semmi. Aki jól vezet, az fel tudja mérni, hogy nem biztonságos előzni függetlenül attól, hogy a sáv melyik részén megyek. Innentől kezdve viszont mindegy is, mert ha nem jön szembe senki, akkor -ismét- függetlenül attól, hogy hol vagyok a sávban biztonságosan meg tud előzni.
Ha viszont a hülye megpróbálna úgy megelőzni, hogy közte és a szembejövő között van 20 cm oldaltávolság, köztem és a hülye között meg 10. Ha középen megyek akkor nem tud ilyennel próbálkozni (tehát biztonságosabb nekem és a szembe jövőnek is).
Gondolom a kamionsofőr aki a kajádat viszi is egy utolsó büdös paraszt, mert feltartja az autópályán a forgalmat mert nem megy 130-cal.
"Jó esetben semmi. Aki jól vezet, az fel tudja mérni, hogy nem biztonságos előzni függetlenül attól, hogy a sáv melyik részén megyek. Innentől kezdve viszont mindegy is, mert ha nem jön szembe senki, akkor -ismét- függetlenül attól, hogy hol vagyok a sávban biztonságosan meg tud előzni."
És persze mindenhol csak 2,5 méter széles minden sáv és minden mögötted érkező gyorsabb jármű legalább 2 méter széles. A tipikus magyar arrogancia: csakazértis a sáv közepén csalinkázok, mert jogom van hozzá és kész.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!