Mi értelme van a kerékpárral behajtani tilos tábla kihelyezésének főútvonalakon?
Vannak KRESZ szabályok, amiket ha mindkét fél betart (és egyéb, kontrollálhatatlan külső esemény sem történik), mindenki épségben hazatér. Ennyi miért nem elég? Tudtommal van egy olyan szabály a KRESZ-ben, aminek bizalmi elv a neve. Ehhez képest a közútkezelő eleve vagy azt feltételezi, hogy a gépjárműveket vezetők állatok vagy hogy a biciklisek balf@$zok.
A főutak úgyis alapvetően forgalmasak, tehát valószínűleg csak a kerékpárosok legmagabiztosabb része tenné ezeken tiszteletét - a szellemfőutakon (3, 6) meg úgysem zavarnak senkit és őket sem zavarja a percenként elhaladó két darab autó.
Különben is, rengeteg olyan út (köztük alsórendű út) van az országban, ahol nincs semmilyen tiltás, mégis sokkal nagyobb a forgalom és sokkal veszélyesebb a kerékpározás, mint akár egy elsőrendű főúton. Például a Budapest-Budakeszi útvonalon soha az életben nem tekernék, mert egyszerűen életveszélyes az az útminőség és szélesség olyan forgalom mellett (ettől még persze örülök, hogy használható kerékpárral annak, aki akarja).
"Tehát azért, mert van egy réteg, aki kényelmetlenül érzi magát egy forgalmas főúton, tiltsuk ki azokat is, akik ott magabiztosan közlekednek?"
Nem, hanem azokat akik túlzott mértékben feltartják a forgalmat, tökmindegy hogy ezt mennyire magabiztosan teszik.
"azokat akik túlzott mértékben feltartják a forgalmat"
Valamit nagyon elnéztél...alig van olyan közút, ahonnan a gépjárművek ki lennének tiltva. Ugyanis ők tartják fel egymást.
"Valamit nagyon elnéztél...alig van olyan közút, ahonnan a gépjárművek ki lennének tiltva. Ugyanis ők tartják fel egymást."
Tehát már érved sem maradt, csak az értelmetlen kötekedés. Akkor ez zárható is.
#23 Ilyen ostobaságra nincs mit érvelni.
Aki 2023-ban is azt gondolja, hogy a - sok esetben igen csekély számban jelenlévő - kerékpárosok okozzák a torlódásokat, az egyrészt visszamaradott gondolkodású, másrészt nem olvassa megfelelően a forgalmat, így aggályos, hogy ott helye van.
Azt sem értem, hogy egy nyomon haladó jármű hogyan okozhatna torlódást. A különböző autós csoportokat, fórumokat olvasva azt szűröm le, hogy a hazai sofőrök 99%-a olyan okosan, intelligensen vezet, mintha Prost és Alonso szerelemgyereke lenne. Erre tessék, kiderül, hogy holmi kerékpárosok fel tudják tartani a forgalmat.
Én mondjuk úgy érzékeltem ma reggel, hogy a tömérdek autós miatt áll dugóban a buszom. Az autópályán. Persze biztos több kilométerrel előttünk ott haladt egy renitens kerékpáros, akivel a Fittipaldik nem tudtak mit kezdeni.
Kérdező! Tudsz mást is, mint kötekedni? Rendre jelentem mind.
Kaptál észérveket, de csak pökhendi, lekezelő repakciókat adsz rá.
Jellemző, hogy ha megnézem az értékeléseket, csak egy valaki nyom pirosat, nyilván te.
#25 Erre már konkrétan volt egyszer példa, bár a másik irányból. Nem mondom, hogy igazán élveztem, de ezerszer inkább ott, mint akármelyik Budapestről kivezető mellékúton péntek délután 😉
Amúgy a Kolozsvár - Nagyvárad útvonalon (ahonnan a 4-es nagykunsági szakasza forgalmának jelentős része származik) nincs semmilyen tiltás, pedig semmivel sem kellemesebb ott tekerni, mint a 4-esen JNSZ vármegyében. Szomorú látni, hogy a harminc éve lesajnált románok ebben is kilométerekkel előttünk vannak.
#26 Szó sincs kötekedésről. Egyszerűen csak felelek a felmerülő érvekre.
-Feltartják az autósokat?
-Kit érdekel? Akkor gurulnak tovább a biciklis mögött, amíg meg nem tudják előzni. Európa kulturált részein működik ez a stratégia, szerintem a tuningbmws paraszt sem hal bele, ha 15 masodperccel később eszi meg a parizeres szendót.
-Veszélyes?
-Nem önmagában a főút veszélyes, hanem a szabályok áthágása, mindkét oldalról.
Ha van esetleg bármi egyéb érv, én nagyon szívesen várom, hátha valaki tud számomra is elfogadható indokot tálalni.
"Kit érdekel?"
A többséget. Szóval így jártál.
"Nem önmagában a főút veszélyes, hanem a szabályok áthágása, mindkét oldalról"
Akkor ne hágd át a szabályokat, és ne akarj ott kerékpározni, ahol tiltja a KRESZ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!