Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ki a hibás az alábbi közlekedé...

Ki a hibás az alábbi közlekedési helyzetben?

Figyelt kérdés

A kocsi szabályosan halad a sávjában lépésben. Ekkor azonban arra lesz figyelmes, hogy a műszerfala alól füst szivárog. Emiatt - miközben az előtte levő autó ép megindul, gázra lép, s nagy sebességgel megindul balra a záróvonalat átlépve a sáv mellett levő járműforgalom elől elzárt területre, hogy azon keresztül minél messzebb kerüljön a várhatóan kigyulladó autóval a közlekedés többi résztvevőjétől. Azonban a járműforgalom elzárt területen a kocsisor mellett egy megkülönböztető jelzését ne használó mentőautó nagy sebességgel érkezve ép ekkor ér oda s az autónak ütközik. Az autó nemsokkal később kigyullad és mivel nem sikerült így a sofőrnek messze kerülnie a kocsisortól, a sorban levő kocsikból több is kárt szenved, de csak a fényezésüket éri kár a lángoló autó miatt.

A kérdés az, felróható e az A jelű autósnak, hogy irányjelzés és körülnézés nélkül tört ki a felgyulladó kocsijával a közlekedő többi résztvevőt mentve (vagyis jogosan sértett meg szabályt) olyan helyre és irányba ahonnan a bizalmi elv alapján nem kellett számítania senkire, mivel a mentő szirénázás nélkül érkezett rá se, s kizárólagosan a járműforgalom elől elzárt területen jogtalanul haladó mentő a hibás, vagy nem?

2018. okt. 27. 20:20
1 2 3 4 5
 21/45 A kérdező kommentje:

A járműforgalom elől elzárt terület nem sáv, így nem sáv váltás történt hanem a jármű-forgalomnak szánt területről való lemenés.

Amit a mentőautó is megtett amikor ő is lement a területről. Így ha nem is sávváltást, de azt, amit az autós megtett, ő is megtett. Az autós nem ment ki a mentő elé, mert a mentős jogilag nem volt ott. Az autósnak azonban jogos volt hogy ott volt, mert élet és vagyonvédelem érdekében járt el, és nem olyan sebességgel tette mindezt, hogy ne tudott volna megállni egy elé kerülő akadály előtt. A mentős azonban így tett.

2018. okt. 27. 22:22
 22/45 anonim ***** válasza:
Az, hogyha elhagyod a járműforgalmat az irányváltoztatásnak számít. Az, hogy mi most sávváltást használtunk ne zavarjon meg. Te, irányt változtattál ,amihez körül kell tekinteni és jelezni kell. Az, hogy am entős oda kiment egy dolog, de ő abban a pillanatban amikor összementek nem váltott irányt. Így a példád nem helytálló. A személy és vagyonvédelem pedig mint írtam nem kifogás. A szirénázó mentőst sem vagy köteles elengedni ha mások veszélyeztetése nélkül nem tudod megtenni. Ez ugyanaz. Még lángoló autóval se ugorhatsz csak úgy ki a sorból másokat veszélyeztetve. És az nem felmentés, hogy ott papíron nem jöhet senki. Az autópályán se lehet gyalogos és mégis elütötték azt a szerencsétlen rendőr hölgyet pár éve a leállósávban.
2018. okt. 27. 22:28
 23/45 A kérdező kommentje:
Úgy érted megálláskor én vagyok a hibás ha megelőznek jobbról? Esetleg műszaki meghibásodás esetén is én vagyok a hibás, ha valaki megelőz a leállósávonkresztül? Sőt a kialakuló sávba váltáskor is hibás vagyok ha valaki a leállósávba vált korábban s onnan egyenesen halad bele a kialakult új sávba? mert ezek mind hasonló esetek azzal a különbséggel, hogy itt egyik fél sem járt el személy vagy vagyonvédelem ügyében hanem mindkettő csak veszélyeztet a többi részvevőt. Az én példámban pedig csak a mentős az aki kizárólag csak veszélyeztetett (ott ilyen sebességgel haladni veszélyeztetés), egyedül a az autós volt az akinek oka is volt szabályt szegni, ellenben nem haladt olyan sebességgel, hogy bármi elé kerülő előtt ne tudjon megállni, hanem csak más, a közlekedésben részt (nem) vevő egyidejű szabályszegése esetén lett ebből baj.
2018. okt. 27. 22:37
 24/45 anonim ***** válasza:

Még mindig nem érted, de igyekszek érthetően fogalmazni.

A példáid nem mérvadók. Ha valaki szabálytalanul megelőz a leállósávban jobbról, az bunkóság igen. DE, ha te nem mész oda ki, akkor nem történik baleset. Érted már? Igen, bunkóság volt a mentőstől nyomni neki az elzárt területen, DE az autósnak kellett volna körülnéznie mielőtt kövér gázzal kirántja balra v. jobbra a kormányt. És igen, ha én szabálytalanul előzlek a leállósávban bunkó vagyok, DE te akkor se jöhetsz ki elém körültekintés nélkül.

2018. okt. 27. 22:40
 25/45 anonim ***** válasza:
Ezért is írtam már fentebb, hogy 60-40 az autós felé. Mindkettő koki volt, de ráfogják fogni az autósra, hogy megfelelő körültekintés esetén, ez nem történik meg. És irányváltoztatásnál mindig körül kell tekinteni, bármennyire is valótlan, hogy jön valaki.
2018. okt. 27. 22:43
 26/45 A kérdező kommentje:

Más az ha valaki indokolt esetben tesz valamit, vagy pusztán "bunkóságból".

És a "nem lett volna baleset" azért is sántít, mert ha az aki bunkó nem lett volna bunkó, akkor ugyanúgy nem lett volna abból baleset, hogy valaki vészhelyzetben, azt mentve kényszerből szabályt szegett. Az egyik fél egy vészhelyzetet felelősen a helyzetből a legtöbbet kihozva, más szabályosan közlekedő veszélyeztetése nélkül, a bizalmi elvet szem előtt tartva azok megóvására törekedve menteni próbált, a másik pedig felelőtlenségből minden elfogadható ok nélkül szabályt szegett s folyamatosan vészhelyzetet idézett elő.

2018. okt. 27. 22:56
 27/45 anonim ***** válasza:

Az a baj, túlságosan ezen a vészhelyzeten pörögsz. Engedd el. Itt az autós lesz a hibás, mivel kikanyarodott egy másik jármű elé. Az, hogy most ő ugyanúgy paraszt volt, senkit érdekel. Ez ugyanaz, mintha egy kerékpáros jön veled szemben az egyirányú utcán. Szabályt szeg? Igen. Bunkó? Igen. Veszélyhelyzetet teremt? Igen.

DE

Te akkor se vasalhatod ki ha lángolsz mint az utolsó mohikán.

2018. okt. 27. 23:02
 28/45 anonim ***** válasza:
Vagy még egyszerűbben, attól, hogy valaki tilosban jár, akár bunkóság, akár figyelmetlenség, akár más miatt, neked ugyanúgy oda kell rá figyelned és nem ütközhetsz neki népnevelés céljából.
2018. okt. 27. 23:05
 29/45 A kérdező kommentje:
Csakhogy itt nem kivasalásról van szó, hanem arról, hogy egy ámokfutó belém rohan miközben vészhelyzetben vagyok.
2018. okt. 27. 23:05
 30/45 A kérdező kommentje:
És nem is népnevelésről van szó, hanem veszélyhelyzet elhárításáról, önmagunk és mások óvásáról, míg a másik csak sietségből száguldozik jogtalan helyen, módon.
2018. okt. 27. 23:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!