Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 100-as vagy prémium benzin?

100-as vagy prémium benzin?

Figyelt kérdés

Nem igazán értek az autókhoz, mindig 95 megy bele. Viszont olvasom, hogy sokan 100-as benzint vagy prémiumot tankolnak. Általában Molnál vagyok, néha Shell. De én ezeknél mindig csak 4 féle pisztolyt látok, D, D+, 95, 100+ meg mindenféle marketingnevek, nyilván itt most csak a két benzines a lényeg. Én mindenhol csak kettőt látok.

De akkor most melyik a prémium, melyik az adalékos vagy a 100-as mind az? Vagy hogyan? A 95 akkor nem adalékos vagy az nem prémium?

2018. ápr. 21. 11:35
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Minden üzemanyagban van adalék, de a prémiumokban több vagy jobb. Az oktánszámnak egy hétköznapi autónál nincs jelentősége, mert a motor nincs 95-nél nagyobb oktánszámra tervezve, így nem tudja kiaknázni annak előnyeit.

Jobb a prémium üzemanyag, de ha kiszámolod, hogy évek mennyi pénzt hagysz pluszban a kúton, hamar rájössz, hogy nem éri meg még akkor sem, ha esetleg növeli néhány alkatrész élettartamát. Ez alól talán kivételt képeznek a modern, közvetlen befecskendezéses benzinmotorok, ahol az üzemanyagrendszer javítása borsos összeg lehet. De nem igazán lehet kiszámolni, mert senki nem ismeri, hogy melyik üzemanyaggal milyen élettartammal lehet számolni.

2018. ápr. 22. 11:30
 12/14 anonim ***** válasza:
100-asból csak prémiumot lehet kapni mindenütt. Aztán van prémium 95-ös is (legelterjedtebb az OMV Maxxmotion 95), ez nem sokkal drágább, mint a sima 95-ös, de szerintem megéri a felárat. A 100-as viszont túlzás egy átlag autóba, de tény, hogy vannak autók, amelyek ezt igénylik, vagy 100-as benzinre van megírva a vezérlőjük (chiptuning például).
2018. ápr. 22. 22:06
 13/14 anonim ***** válasza:

Had kukacoskodjak egy kicsit! :)

Tudok olyan alsó-középkategóriás átlagautóról, aminek a kezelési útmutatója 98 oktános benzint ajánl (mindenféle utólagos tuning nélkül). Azzal a további engedménnyel, hogy ha ez nem elérhető, használható a 95-ös is.

Hogy megéri-e vagy nem a prémium, arról nem tudok hogy ebben a kérdésben készült-e bármilyen átfogó reprezentatív statisztika. Nekem a személyes véleményem az, hogy a prémium felára nem éri el a 10%-ot. Nekem az a pár százalék plusz üzemanyagköltség már nem oszt, nem szoroz, még ha esetleg ablakon kidobott pénz is.

2018. ápr. 22. 22:20
 14/14 anonim ***** válasza:

Mint már annyian leírták előttem. A jármű kézikönyve szerint kell bele tankolni, gyanítom, hogy 95-öst ír elő a gyártó a Tiédhez is.

A témához javaslom az alábbi két videót:

https://www.youtube.com/watch?v=Kc4pV9Wft0s

https://www.youtube.com/watch?v=CI7hiFdqKNw

2018. ápr. 23. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!