Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » 100-as vagy prémium benzin?

100-as vagy prémium benzin?

Figyelt kérdés

Nem igazán értek az autókhoz, mindig 95 megy bele. Viszont olvasom, hogy sokan 100-as benzint vagy prémiumot tankolnak. Általában Molnál vagyok, néha Shell. De én ezeknél mindig csak 4 féle pisztolyt látok, D, D+, 95, 100+ meg mindenféle marketingnevek, nyilván itt most csak a két benzines a lényeg. Én mindenhol csak kettőt látok.

De akkor most melyik a prémium, melyik az adalékos vagy a 100-as mind az? Vagy hogyan? A 95 akkor nem adalékos vagy az nem prémium?

2018. ápr. 21. 11:35
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
46%

Az oktánszám a kopást mutatja. Magasabb oktánszámú vásárlásának semmi értelme sincs. Az előírtnál kisebb meg károsíthatja a motort.

Az adalékanyagokban lehet eltérés. Hogy aztán ez csak az árra hat, vagy a gépnek is előnyös, az már részben hit kérdése is. Pl. van olyan keksz reklám, amiben azt hangoztatják, hogy olyan (fontos) anyagok vannak benne, mint például a búza (ah, csak nem?!). Szóval, hogy a prémium minőségű benzinben milyen adalék van, s valóban benne van-e, s ha igen, abban mennyi a placebo-hatás…

2018. ápr. 21. 12:03
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Brrrrr! kopogást akartam írni, nem kopást.
2018. ápr. 21. 12:04
 3/14 anonim ***** válasza:
65%

A 95-ös az alap, a 100-as a prémium.

Ha valami átlagautód van, akkor nem éri meg a prémium benzin.

2018. ápr. 21. 12:10
 4/14 A kérdező kommentje:

Kekszben búza? WOW. Mivel a liszt is búzából van amiből a keksz nagy része, ez így igen érdekes marketing. :D

Ez valamelyik Nestlé reklám fogadni merek.

Szóval akkor a prémium benzin is valami ilyesmi.

2018. ápr. 21. 12:11
 5/14 anonim ***** válasza:
Nekem annyi a hatása hogy nem rángat annyira az autóm mint a 95-nél. Erősebb és nyomatékosabb nem lett.
2018. ápr. 21. 13:08
 6/14 anonim ***** válasza:
53%
finomabban jár a motor a 100-as racinggal..amúgy mindegy, ha fussa...
2018. ápr. 21. 13:16
 7/14 anonim ***** válasza:

Oktánszám azt határozza meg, hogy milyen nehezen tud a benzin szikra nélkül belobbanni. Minél nagyobb, annál nehezebben. Idő előtti robbanás nagy teljesítményű, kihegyezett motoroknál tud bajt okozni. Átlagos autóknál nem jelent problémát.

Egyébként ha megnézed, sok országban 85-öts vagy még gyengébb oktánszámmal árulják a benzint, a 95-ös már nagyon magasnak számít (pl. USA).

Prémium alatt valamelyik kúton 95-öst adnak, csak más adalékokkal. Igazán nem éri meg.

2018. ápr. 21. 13:32
 8/14 anonim ***** válasza:

"Egyébként ha megnézed, sok országban 85-öts vagy még gyengébb oktánszámmal árulják a benzint, a 95-ös már nagyon magasnak számít (pl. USA). "

Ez így nem igaz. Az USA-ban "másfajta" oktánszámot használnak.

Az ottani 93-as az az itteni 100-asnak felel meg, az ottani 87-es az itthoni 95-ös megfelelője.

2018. ápr. 21. 14:06
 9/14 anonim ***** válasza:

Oktánszámból olyat tankolj, amit az autód gyártója előír!

Ha azt írja jó a 95-ös, akkor olyat.

Alap vagy prémium között tapasztalatom szerint annyi a különbség amit írtak fentebb is: simább járás, halkabb alapjárat, valamivel kevesebb fogyasztás (ne literekre gondolj, egy két decit nyersz). Elvileg több lerakódásgátló tisztító adalék is van a prémiumban.

Ajánlott a prémium, de ha nem azzal jársz, attól sem esik szét a motor. Neked és a pénztárcádnak kell eldöntenie, hogy mennyire fér bele az a literenkénti 20-40Ft plusz költség.

2018. ápr. 21. 17:40
 10/14 anonim ***** válasza:

Ja még annyit, hogy gázolajból általában én is csak két félét látok a kutakon: alap és prémium.

Benzinből viszont többféle van. OMV-nél pl van alap 95, prémium 95 és talán prémium 100 is.

A kétféle különböző oktános prémiumra lásd amit az előbb írtam! :)

2018. ápr. 21. 17:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!