Hívhatok-e rendőrt akadályoztatásért, ha úgy áll meg mellettem három autó, hogy nem tudok kiállni a parkolóból?
Szabálytalanul parkoltam (mélygarázsban rendszámmal kitáblázott helyre álltam). Három autó - köztük a hely tulaja - úgy állt rám, hogy nem tudtam kiállni a parkolóból, csak másnap. Ilyenkor lehet rendőrt hívni? És az mit tud tenni? Eljárhat "akadályoztatás", szabad mozgás meggátolása miatt ellenük?
Vagy veszélyeztetés miatt, hiszen az is benne volt, hogy kiálláskor megkarcolom, megtöröm az autójukat és az enyémet is.
Tudom, én voltam a szabálytalan, még mentségem is van, de most nem ez a lényeg, nem engem kell szapulni, hogy "megérdemelted", meg ilyenek, csak az érdekelne, hogy mit mond ilyenkor a törvény? És ha emiatt engem valamilyen kár ér? Például nem érek haza édesanyám szívgyógyszerével és emiatt kórházba kerül? (mert a Plaza patikába kellett mennem sürgősen és csak ott volt szabad hely?) Beperelhetem az autósokat?
Előre is köszönöm a nem személyeskedő, hanem tárgy- és tényszerű válaszokat!
Szögezzünk le valamit! Nem támogatom a kérdezőt abban, hogy bátran álljon be máskor is mások helyére.
Szó sincs róla. De mutassatok nekem olyan törvényt vagy rendeletet, amelyben szerepel a falra vagy padozatra, aszfaltra, akárhová felfestett rendszám.
Mutassatok ilyent! Persze, adni kell hozzá a hülyét, hogy ja, nem tudtam, mi az, de jogilag nem létezik.
Itt nem magánház garázsáról, teremgarázsáról van szó, hanem közforgalom számára megnyitott magánterületről.
Egy olyan teremgarázs esetében, amelybe csak a lakók mehetnek be (vagy cég esetén a dolgozók), az tiszta sor.
De ott is csak a lakók/dolgozók közötti magánmegállapodás a fix hely, s hogy mennyire kell komolyan venni.
#8 ritka szép öngólt lőttél:
"d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;"
Akkor még egyszer: SZABÁLYOSAN VÁRAKOZÓ MÁSIK JÁRMŰ, tetszik érteni? Más fizetett helyre parkolás nem szabályos, tehát annak a megközelítését vagy elindulását akadályozni nem szabálysértés.
Ugyanígy kerékbilincseltek régebben a rossz helyen parkolásért, vagy még régebben a parkolási díj nem fizetéséért, ez utóbbit a közfelháborodás miatt megszüntették. Vagy akkor be kell perelni a kerékbilincset felrakó hatóságot is, elvégre ők is akadályozzák a szabad mozgást.
De megsértette, mivel más tuilajdonára parkolt. Mintha a kerted közepére parkolt volna.
Úgy látszik homályos fejecskédben nem tiszta a magántulajdon fogalma.
Mivel az egy bérelt parkolóhely, nem állhat rá szabályosan.
De biztos te is ilyen mindenhova odaparkol türhő vagy, azért véded.
Ha alapos ok van a szabálytalan várakozásra, az a rendelet szerint mentesítő ok.
Itt a példában az életfontosságú gyógyszer beszerzése.
Időpont ma 13:01
Akkor miért nem állt a bejárat mellé közvetlen? Mellesleg biztos nem a legközelebbi patika a plázában van...
"#17: ha emberélet van veszélybeb akkor me tőt hívunk, nem hagyjuk magára a haldoklót míg elmegyünk egy körre szabálytalankodni!"
Szerencsére a hatóság nem így gondolj.
Kaptam én is bírásogot, mert tiltott helyen parkoltam. És tudod mi történt? A teljes összeget elengedték, mert sürgős orvosi ellátás kellett.
És nem mondta sem az orvos, sem senki más, miért nem mentőt hívtam.
Újra leírom: NEM VÉDEM a kérdezőt, de az elállom az útját bosszúból nem megoldás, nem jogszerű.
Neki is leírtam, ha már így történt, akkor ne rendőrért kiáltson, hanem taxit hívjon, ami viszi a gyógyszert.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!