Hívhatok-e rendőrt akadályoztatásért, ha úgy áll meg mellettem három autó, hogy nem tudok kiállni a parkolóból?
Szabálytalanul parkoltam (mélygarázsban rendszámmal kitáblázott helyre álltam). Három autó - köztük a hely tulaja - úgy állt rám, hogy nem tudtam kiállni a parkolóból, csak másnap. Ilyenkor lehet rendőrt hívni? És az mit tud tenni? Eljárhat "akadályoztatás", szabad mozgás meggátolása miatt ellenük?
Vagy veszélyeztetés miatt, hiszen az is benne volt, hogy kiálláskor megkarcolom, megtöröm az autójukat és az enyémet is.
Tudom, én voltam a szabálytalan, még mentségem is van, de most nem ez a lényeg, nem engem kell szapulni, hogy "megérdemelted", meg ilyenek, csak az érdekelne, hogy mit mond ilyenkor a törvény? És ha emiatt engem valamilyen kár ér? Például nem érek haza édesanyám szívgyógyszerével és emiatt kórházba kerül? (mert a Plaza patikába kellett mennem sürgősen és csak ott volt szabad hely?) Beperelhetem az autósokat?
Előre is köszönöm a nem személyeskedő, hanem tárgy- és tényszerű válaszokat!
Te ez tényleg komolyan gondolod? Egy plázába mész és lusta vagy helyet keresni és még legyen megértés, mert anyu beteg? Ha ennyire beteg és ennyire perceken múlik a dolog, hogy nem lehet 2 percet szánni parkolóhely keresésre, akkor oda nem gyógyszer kell hanem rohammentő.
Ez a szokásos frázis, ne gondold magad felsőbbrendűnek valami mondvacsinált indokkal, hogy szabályt szeghess. Állj normális helyre, aztán nem állnak rád, és ha pattogsz meg se büntetnek. Örülj neki, hogy ennyivel megúsztad.
Én úgy gondolom, hogy mindenki téved. Bizonyára én is.
A rendőr nem fog azzal foglalkozni, hogy valaki számára fenntartott helyen áll a kérdező, vagy máshol. Ez nem az ő hatásköre. Ilyen tekintettben - az egyébként közforgalom számára megnyitott magánterület - inkább magánterület, s magánügy a használata is.
A KRESZ, s a kapcsolódó szabályok nem érintik ezt az esetet.
A megoldás szerintem első lépésben az, hogy be kell mondatni, hogy ez és ez a gépkocsi vezetője haladéktalanul…
Ha nincs hatása, akkor taxiba vágod magad. Sőt, nem is vársz semmire, hanem taxizol.
Sőt, azt is meg tudod tenni, hogy taxit hív, sz elviteted vele a gyógyszert, s utána próbálsz megoldást találni.
Ami a büntetéseket illeti:
Ha már abból indulunk ki, hogy a rendőr kit büntet:
Arra nincs szabály a KRESZ-ben, hogy rendszámmal megjelölt várakozóhelyre ki állhat be. De arra igen, hogy hogyan szabad várakozni általában. S az, hogy körbeállták, mindenképpen szabálytalan. Őket lehetne bírságolni, nem a kérdezőt.
Humánus megoldás volt a rád parkolás. Én négy krokodil emelővel begurítottalak volna koppra két oszlop közé.
Te gyakorlatilag loptál. A hely tulajdonosa kő kemény pénzeket fizet azért, hogy az a hely neki legen fenntartva. Oda parkolt a hely elé, mivel a helyre nem tudott. Ahogyan a saját kocsijával mindenki beállhat a saját kapubejárója elé is, épp úgy jogosan állt be a saját fenntartott parkolója elé. Téged pedig nem akadályozott, mivel gyalog, taxival, BKV-val szabadon távozhattál. Ha nem kapsz ekkora leckét, legközelebb megint bunkó leszel, ezt viszont megjegyezted.
Baromi érdekes, hogy amint valakinek fejére olvassák a szabálytalanságát, azonnal kiderül hogy a szívbeteg nagymamáját vitte veszélyeztetett terhesként a szülészetre. Szánalmas. Amúgy ha tényleg gyógyszert vittél édesanyádnak, akkor is te vagy a felelős. Mért hagytad elfogyni a gyógyszert? Nem az utolsó tabletta
elfogyása után kell kiváltani. Ha meg tényleg az élete múlik rajta, akkor menj taxival, és polgári peres eljárás keretében hajts be az illetőn a költségeidet, de akkor ő is be fogja vasalni a neki okozott kárt, tehát te jársz rosszabbul.
Amúgy nem hiszem, hogy a mélygarázsban egy darab hely nem volt azon kívül. Te voltál lusta, nem akartál száz métert gyalogolni, vagy egy szinttel többet liftezni.
Tehát: csak magadnak köszönheted a szituációt, és csak te vagy a felelős, és örülj, hogy megúsztad egy ilyen szelíd figyelmeztetéssel. Annak jobban örültél volna ha a tulaj megvár, és kifizetteti veled a hely egy napi költségét? Vagy ha hív egy szállítót, és elviteti a taligádat?
A hely, amire beálltál azért más fizetett. Így jártál. Ez a Karma :) Elegáns oktatás volt, nem tett kárt semmiben, pont annyira korlátozott a mozgásodban, mint te őt. Nem mehetett a kocsijával oda, ahova akart.
A mélygarázs magánterület, nincs KRESZ automatikusan érvényben (sajnos).
Anyád szívgyógyszerét meg egy hónapra előre ki lehet váltani BÁRMELYIK kisebb patikában, nem kell "aplázába" menni.
Értem én a válaszolók felháborodását, csak a szabály nem így szól.
"Várakozás − KRESZ 41. §
(1) A 40. § rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell a várakozásra is.
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
[...]
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;"
Közforgalomtól el nem zárt magánterületen pedig, amilyen a plázaparkoló is, a KRESZ szabályai érvényesek. Tehát igen, a kérdező hívhat rendőrt, aki megbírságolhatja az elindulását akadályozó autóst. Az más kérdés, hogy mindez magánterületen történik, amit a kérdező látványosan jogtalanul használ, szóval a rendőrhívogatásból nem feltétlenül jönne ki jól ő sem.
A kérdezőnek javasolnám tanulmányozásra Arany János "A fülemile" című versét :)
Humánus megoldás volt a rád parkolás. Én négy krokodil emelővel begurítottalak volna koppra két oszlop közé.
Az elállás önbíráskodás, bűncselekmény. Büntethető is, ha beismerik, vagy bizonyítható.
A beborítás nem különben, de súlyosabban büntetendő.
A rendőrnek nincs köze ahhoz, hogy rendszámmal jelölt helyre állt. Ez legfeljebb magánjogi kérdés lehet.
"S az, hogy körbeállták, mindenképpen szabálytalan"
Miért is? Ha nincs tiltótábla, akkor megállhat ott. Amúgy meg, ha én bérelek egy helyet, azaz enyém, ergo ha beáll oda valaki, az szabálytalan, mivel onnantól kezdve az az én magánterületem, tehát elvontathatják onnan. Többek közt a házunk előttről vittek már el jó pár autót, akik azt hitték viccből van ott a "Privát" felirat...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!