A lóerő vagy a nyomaték a fontosabb?
egy RS octávia ami 250 lóerő egy 129 lóerős mazda sose fog megenni :D
Ahogy az előbb írtam a lóerő a fontosabb
Octavia 1.6 CRTDI-m van, arról tudok nyilatkozni: ha országúton akarsz előzgetni vele, lehet, hogy kevés lesz, arra inkább a 2.0-ás CRTDI való.
4 hónapja vettem 4 évesen kerek 3M-ért, de mivel országúton is nyugodt vagyok, nem zavar. Cserébe elmegy 5-6 liter között átlagban: [link]
Alapjában a lóerő mutatja az autó teljesitményét, az felelős mindenért. Csakhogy van egy dolog ami nem mindegy: hogy az autó 6000-res fordulaton adja le a max erejét, vagy már 3500-4000-ren (benzin vs. turbódizel). Továbbá a benzinesek 4000-5000 fordulaton van a max nyomatékuk, a dizelnek 1500-2500 körül, modelltől függ ugye. 4000-5000-ig a benzinest is nagy ritkán nyomjuk el, a dizelt pedig 2000 körül használjuk mindig, vagyis a max nyoamtéknál. Na ez az amiért olyan kellemesek ugye a dizelek, és kialakult a nyomaték "fétis", hogy mindenkit csak az érdekel. A lóerő is nagyon fontos a benzineseknél, de a dizeleknél a nyoamték megoldja a dolgot.
Szóval ha amúgy is sokat mész, akkor mindenképpen turbódizel legyen. Hogy milyen, az a te döntésed, kb. az összes 120+ lovas dizel nagyon jól megy.
"a nagyon jól megy"
Ez elég relatív, főleg a 0-100-as 9 mp az nem számít sehol se jónak, max jónak érzi az ember a nyomaték miatt
Kicsit elszaladt itt a ló.
Aki 110-120 lóerős autóval nem tud eljárni gond nélkül ott már a fejben van gond. Több, mint elég a dinamikus haladáshoz a jelenlegi szabályozás, utak, forgalom stb mellett.
Persze lehet ennél erősebbet venni, én is 160-180 lóerőre lövöm be a következő gépet, de amikor a fogyasztás és a fenntartás a fő szempont a dinamika előtt akkor nem kell ilyen teljesítményszintben gondolkozni. Az nem csak eszik, de több a biztosítása, adója stb stb. 3 millióért már kapsz 140 lóerős VW konszern kocsikat, bármelyik jó választás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!