Használt autót vettem de rejtett hibás. Kinek kell kifizetni a javítást?
Attól függ, mi áll az adásvételiben.
Úgy látom, nem sokan vannak vele tisztában, hogy alapesetben fél év szavatosság jár a vevőnek, ha magánszemélytől vesz használtautót.
KIVÉVE, ha az adásvételi szerződésbe beleírják, hogy az autóval semmiféle garancia nem jár. (Ezt általában bele szokták írni, nézd meg, a tiédben benne van-e.)
Ez a költséges kellemetlenség ellenére sem rejtett hiba.
Akkor lehetne reklamálni, ha az eladó azt állította volna, hogy nemrég volt felújítva a a motor - sajnos ez a dízelék átka, ha az adagoló, turbó, kettős tömegű közül csak egy is meghibásodik, a javítás mélyen zsebbenyúlós lesz, de használt autónál azzal is számolni kellene, nem csak az olcsóbb tankolást kellene szempontként figyelembe venni.
Három hónap elteltével esélyed sincs bebizonyítani, hogy nem nálad ment tönkre a motor.
Á,szóval ez az a nagy rejtett hiba,hogy a common rail dízelek gyerekbetegsége(i) nálad jöttek elő!Hát komám,c'est la vie mondaná a francia!
Vagy a 4 személyes szakértői gárda,meg a szerelőd erre nem hívta fel annak idején a figyelmed,hogy a cr dízelek sem mennek örökké?!
Nem hiába mondják,hogy nagyon jó dolog a dízel....amíg megy!Csak ha beszarik rajta valami(ami egyébként borítékolható,és pont azokról a dolgokról beszélünk amik most neked haltak be....magasnyomású szivattyú,porlasztócsúcs,stb ..)akkor lehet fizetni mint a katona tiszt!!
Megkérdezhetem, mennyit futott az autó és hány éves?
A rendszeresen vezetett szervizkönyv azt jelenti, hogy a garanciaidőn belül a szükséges átvizsgálásokat, beállításokat esetleg alkatrészcserét elvégezték.
Garanciaidőn túl pedig azt, hogy a kötelező szervizeket, amelynek eljött az ideje megcsinálták, ez máér fizetős teljes egészében.
Aztán még azok a javítások is bejegyzésre kerülnek, amelyeket ezeken felül a tulajdonos kér és fizet.
Amit nem kér, nem is csinálják meg. Miért kéne azt megcsináltatni, ami működik? Aztán persze egyszer csak már nem működik....
"12 éves 168 ezer km" - no esetleg ebbe tudsz bele kapaszkodni, ha első tulajdonostól vetted az autót, s bizonyítani tudod, hogy az lényegesen többet futott.
A leírt hibák önmagukban nem tekinthetők eltitkolt hibának, arra dízel autók esetében számítani kell, az nem hárítható vissza az előző tulajdonosra.
Ezek a hibák jellemzően 250-300ezer kilométeres futás után jönnek elő.
Azzal sem tudsz mit kezdeni, ha kevesebb futás után kell a nagy generál, de ha a kilométerórát visszatekerte az eladó, azzal már lehet fogást találni rajta.
A rejtett hiba nem titkolt hibát jelent.
Hanem olyan hibát, ami fennáll, de nem nyilvánvaló a vevő előtt a fizetés pillanatában. Hogy erről tudott-e az eladó, vagy nem, az teljesen mellékes. Ahogy az is, hogy mi a típushiba. Ha kiderül a rejtett hiba (a fél év szavatossági idő alatt), ami bizonyíthatóan nem a vásárlás óta keletkezett (és itt erről van szó), akkor bizony csak az a lényeg, hogy mi lett az adásvételibe írva.
Ezt még nem nézte meg a kérdező, pedig ez lenne az egyetlen dolga.
Szemely szerint en nem ertem hogy vallalhatna valaki fel ev garanciat a hasznalt autojara.
Azert hasznalt auto, mert nincs ra garancia. Azert fizeted az uj auto aranak a toredeket, mert a kockazatot te viseled.
Engem is kerestek mar mag nehany honappal azutan hogy eladtam az autot, allitolag beallt a vizpumpa. Mondtam hogy igy jartatok, semmi kozom hozza.
Mennyiert vetted? Mennyi az uj ara a szalonban? Ez van!
Kellett neked dizel :-)
Először is mind a 4 tanuljátok meg,hogy diesel autót kizárólag télen veszünk fagypont alatti időben.Amennyiben ilyenkor hideg motorral pöccre indul,szépen jár túl nagy gond nem lehet.Amiről írsz annak jogilag semmi köze a rejtett hibához.
A garanciát és szavatosságot keverik sokan.Garancia használtautóra NINCS,szavatosság valóban 6 hónap,viszont ilyenkor a bizonyítás a vásárlót terheli,az az be kell(ene) bizonytani,hogy azálta vélt hiba már a vásárlás pillanatában fennált.3 hónap elteltével ez elég nehéz lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!