Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Megtarthatom az autót minden...

Megtarthatom az autót minden gond nélkül?

Figyelt kérdés

A történet a következő: szombaton vettem egy használt autót, csütörtökön elvittük eredetiségvizsgálatra, ahol kiderült, hogy lecsiszolták a motorszámot. Felhívtam a tulajdonost, hogy ez hogy lehetséges, természetesen ő nem tud semmiről, fogalma sincs hogyan történhetett ez. Az NKH meg is tette a feljelentést, hamarosan meg fog keresni a rendőrség.

Kérdésem az lenne, hogy milyen variációk vannak az autóra nézve? Minden esetben kapni fog új motorszámot? Úgy tudom ilyenkor az NKH ad majd AF-es motorszámot. Alvázszám stimmelt egyébként, de jó lenne tudni, hogy ennek lesznek-e valamilyen költségei illetve jogi vonzatai, hátrányai.

2015. dec. 1. 13:51
1 2 3
 11/27 Filó István válasza:
Amennyiben azonos tipusu motort szereltek be,és nem lopott autóból származik a motor, akkor motorkód kerül a forgalmiba. Teljes jogú tulajdonos leszel, ettől kezdve bármikor motort cserélhetsz, ha azonos a motorkód. Pereskedni felesleges,ettől függetlenül nem irigyellek.
2015. dec. 4. 08:52
 12/27 A kérdező kommentje:
És ha kiderül, hogy lopott a motor akkor mi lesz?
2015. dec. 4. 10:02
 13/27 Filó István válasza:
Minimális a valószínűsége, hogy 91-es autó lopjanak, szakértő pedig látja hogy a motort egy-két napja, vagy hónapokkal előbb szerelték be. Szerintem ne aggódj, lefutod a szükséges köröket és told bele a kilométereket!
2015. dec. 5. 02:09
 14/27 A kérdező kommentje:
Köszönöm a biztatást, nagyon remélem, hogy így lesz! :)
2015. dec. 5. 23:54
 15/27 Zebra3328 ***** válasza:

Legrosszabb eshetőségnek tartom, hogy lefoglalja a rendőrség a kocsidat, téged pedig megvádolnak orgazdasággal vagy lopással és esetleg közokirat hamisítással.

DE, én sajnos mindenben ilyen borúlátó vagyok, remélem, hogy az előző tanácsadónak lesz igaza!

2015. dec. 7. 19:07
 16/27 A kérdező kommentje:
Ez most komoly? :D ezt megis honnan veszed? Semmi kozom az egeszhez, gondolom ez a rendorsegnek is nyilvanvalo lesz, meg az is hogy nem az elmult 2 hetben lett lecsiszolva a motorszam. Meg mitol lenne lopas? Van adasveteli, az auto ki lett fizetve, tanu is van ra, nem ertem a lopas hogy jon ide. En csak vettem egy autot amit az elozo tulaj megberhelt
2015. dec. 8. 11:40
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

#16 - aha, mindenki azt mondja, hogy semmi köze hozzá - még én is. Az adásvételire nem véletlenül kerül rá a motorszám, azt vásárlás előtt illett volna ellenőrizned.

Az NKH szól a policájnak, a policáj megkérdezi az eladót meg téged is, az eladó azt mondja, hogy nála a helyén volt a motorszám. Esetleg elejt egy megjegyzést, hogy "de kicsit gyengült már a motor és eszegette az olajat", aztán rögtön abba az irányba terelődik az ügy, hogy bizony te akartad eltüntetni hogy beraktál egy jobb motort a rossz helyett, így spórolva a hivatalos költségeken.

Rá fognak kérdezni például, hogy vásárláskor belenéztél-e az autó motorterébe. Ha igen, akkor mi módon kerülhette el a tény a figyelmedet?

Mi lehet a maximum, ameddig elmehet az ügy? Lefoglalják, kiszedik a blokkot hogy röntgenezni tudják és kiderül a valamikor beütött szám - mert az látszik halványan, hiába csiszolják ki és ütnek fölé bármit. A tökéletes eltüntetéshez olyan mélyen kellene csiszolni és felhegeszteni, hogy azzal már nem szokás kínlódni. Ha véletlenül lopott, akkor kezdődik az igazi mulatság. Ha nem körözik a blokkszámot, akkor annyira nagy baj nincs, de ez akkor is visszaélés.

#13 - ugyan miért? Mit gondolsz, a kezdő hülyegyerekek min fognak gyakorolni? Elviszik a könnyen ellopható, de alkatrésznek még eladható kocsikat. Sierrából még van annyi, hogy kelljenek pl. a karosszériaelemek meg a többi.

2015. dec. 15. 13:29
 18/27 anonim ***** válasza:

#16 - egyébként ez a Sierra acélblokkos, ugye? Mert a tuti módszer: az alvázszámot lecsiszolja a csúnyabácsi, ugye ott marad a "friss" fémfelület. Ekkor látja, hogy ez így nagyon feltűnő. Egy kis sav, egy kis víz, pár éjszaka felnyitott motorháztetővel és rögtön réginek néz ki. Esetleg pici olajat lehet rápermetezni, aztán poros úton meghajtani az igazán drámai hatás kedvéért.

De az igazán profi megoldás, amikor nem csiszolgat, hanem vegyi úton elősegíti a fém rozsdásodását a motorszámnál, mert akkor lehet mondani, hogy ez bizony kirozsdált onnan kérem szépen természetes úton.

De nem adnék további ötletet, mert ezek mind illegális tevékenységek.

2015. dec. 15. 13:35
 19/27 anonim ***** válasza:

#17,#18

Pár embernek biztosan csillog a szeme.

Nagybátyám mesélte, mikor még a vizsgabázison dolgozott, egyszer találkoztak olyannal, mikor nem, hogy kicsiszolták, hanem professzionálisan kivágták a teljes azonosítót, majd AWI-val visszahegesztettek egy ugyanakkora, formájú darabot, természetesen úgy megcsiszolva, hogy egybefutott a blokkal. Volt röntgen, szakértőgárda, de az ismeretlen tettes nem lett meg.

2015. dec. 15. 14:12
 20/27 A kérdező kommentje:
Belenéztünk a motortérbe, de nekem senki nem mondta, hogy ezt érdemes összenézni, annyira nem néztem utána dolgoknak, igazából eszembe sem jutott ilyesmi. Most nem fogom az igazamat bizonygatni, az én lelkiismeretem tiszta, eszembe sem jutna ilyen csinálni, előbb vinném a bontóba az autót, mintsem hogy bíbelődjek egy motorcserével. De ez felháborító, hogy a végén még bajba is kerülhetek, amikor csak meg akartam venni az első autómat az életemben, és rögtön belenyúltam egy ilyenbe.
2015. dec. 15. 14:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!