Ködlámpát lehet használni akkor is ha nincs köd?
gúglizd be a kreszt..vagy ha majd ha jársz kresztanfolyamra, ott elmondják a ködlámpa használatának a feltételeit..
ha olyan helyen áll a rendőr, ahol nincs köd, de még halvány pára sem, annak mit fogsz mondani bekapcsolt ködlámpával?
naugye.
A mi utcánkban rendszeres a közúti ellenőrzés,van hogy csak azt szedik ki,aki ködlámpázik.
Egyébként a ködlámpa használatára is létezik vonatkozó szabály,melynek a lényege hogy csak indokolt esetben szabad használni.
Ha ködlámpával jobban látsz tiszta időben, akkor sürgősen menj el állíttasd be a fényszóróidat.
Nézesd meg, és ha kell cseréltesd le a lámpatesteket, mert lehet elöregedett a foncsor, vagy tejüveg lett a gagyi műanyag búrából.
A ködlámpa használata tilos, ha nincs köd.
Esőben különösen balesetveszélyes.
Vitázni lehet arról, hogy valójában mennyire hasznos a ködlámpa.
Ködös időben javít valamennyit a láthatóságon, de ennek mértéke korlátozott, a KRESZ-ben előírt "csak, ha a látási viszonyok indokolják" pedig azt eredményezi, hogy ködlámpázásért simán megbüntethetik a járművezetőt, ha az nem csupán ködös útszakaszokon használja azt.
Lényegtelen, hogy néhány száz méterrel mögötte volt egy sűrű ködfelhő, ahol nincs köd, ott tilos használni a ködlámpát... akkor ködfoltos úton melyik a jobb: fel-le kapcsolgatni a ködlámpát, vagy helyzethez igazított óvatossággal haladva, használni a tompítottat?
Nem.
Ennek ellenére, nem egy olyan autót látok városban, tökéletesen jó látási viszonyok között(!) amin a tompított helyett a helyzetjelző+ködlámpa van felkapcsolva.
A másik kedvencem, mikor épp hogy csepergő, szemerkélő eső van, de az előttem haladó köcsögnek muszáj felkapcsolnia a hátsó ledes ködlámpáját. Mintha azt hinné, hogy anélkül nem látom hogy ott van. Nekem meg folyik ki a szemem tőle.
"Nekem meg folyik ki a szemem tőle."
Ezeket sose értettem, most vagy az én szememmel van baj, vagy nem tudom, de engem például egyáltalán nem zavar a hátsó ködlámpa.
Amúgy meg a rendőr nem büntet érte, max ír egy figyelmeztetést és ennyi. Tapasztalat.
8-as, akkor te ufó vagy. A köd rettentően szórja a fényt. A hátsó ködlámpa használata ködben azt eredményezi, hogy az egész látótered vörösben fog úszni.
Nem elvakít, mint a refi, hanem elfed mindent, mint egy függöny. Csak a nagy vörösség.
Szemben ugyanez, természetesen fehérben.
A kreszben ez is a lazán megfogalmazott szabályok közé tartozik. Nem definiálja pontosan, mely okok indokolhatják és melyek nem a használatát.
Ragyogó napsütésben nehéz megindokolni. Rossz látási viszonyok esetén, hogy most van köd, nincs köd - szabály közvetlenül nem határozza meg.
Én bizony ködben le-fel kapcsolgatom, s nem is úgy, hogy ködös szakasz, nem ködös. Ha szemben jönnek, vagy mögöttem, s már láthatnak, akkor lekapcsolom.
Végülis arra való, hogy a frontális ütközést, vagy ráfutást elkerüljük. Nem a vezető látását segíti, hanem azt, hogy a kocsiját észrevegyék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!