Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Miért kell használni a ködlámp...

Miért kell használni a ködlámpát ha nincs köd?

Figyelt kérdés
Mert jól néz ki vazze?

2012. ápr. 5. 22:51
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Én is utálom, amikor feltűnési viszketegségből használják, nagyon sokat látom.
2012. ápr. 5. 23:00
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Há' me azé' van ho' világíccson ha má' rárakattam.

Ha érted mire célzok... :)

2012. ápr. 5. 23:01
 3/12 A kérdező kommentje:

Értelmes vagy és ezért használod!

SZABÁLYT SÉRTESZ VELE!

Ha érted mire célzok!

Elmagyarázom: A féket sem nyomod folyamatosan mégis beszerelték! ECCERŰkém

2012. ápr. 5. 23:02
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Te, ne legyél már ECCERŰ, ironizáltam, engem is irritálnak. :D Kb ez az általános mentalitás és értelmi szint azoknál akik nappal is használják, erre akartam célozni. :D
2012. ápr. 5. 23:04
 5/12 A kérdező kommentje:
Sajnos nem csak nappal hanem este és akkor a sima lámpájuk nem is világít vagy világít mind a kettő az mégjobb!
2012. ápr. 5. 23:08
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Az iróniát az I betűnél találod az idegen szavak és kifejezések szótárában. Hasznos olvasmány.

Egyébként meg a felesleges ködlámpahasználat több tévhitre is visszavezethető (a feltűnési viszketegség mellett). Az egyik az, hogy itthon sokan vannak, akik fakultatívnak gondolják a sebességhatárokat, mert nekik komoly autójuk van, amivel röhej, hogy 90-nel mehetnek csak, ők 130-cal is biztonságosan tudnak haladni főúton. Ott meg ugye jól jön az a plusz szúrófény, hogy messzebbre lássanak, mert ugye nagyobb a féktáv. Azt mondjuk már nem mesélte el nekik senki, hogy mi a különbség a ködfényszóró és a szúrófény között (pedig van).

Aztán van a mindent túlóvatoskodó autós, akinek nem lenne szükség a ködlámpára, de "az a biztos, ha látják". Az ilyen szokta sík úton is nyomni a piros lámpánál a féket, hogy hátulról jobban feltűnjön az autó, ha megtehetné, csak és kizárólag neon-narancssárgában (KPM-sárga vagy kukássárga) venne autót, mert az feltűnőbb. Ők alapvetően jót akarnak, csak nem mindig tudják, hogy attól nem lesz biztonságosabb a közlekedés, hogy karácsonyfává változtatják az autót és elvakítják a szemből jövőket. Néha az is felmerül indokként, hogy ők jobban látnak éjszaka - nos, ha ez tényleg így van, akkor a ködlámpa fénykévéjét kicsit újra kell gondolni, mert a hosszú, keskeny kéve nem ideális erre a célra.

Aztán ott van a harmadik tévhit is, mind közül a legmakacsabb. Egyesek - nem is kevesen - valami kiirthatatlan ok miatt azt hiszik, hogy az esős idő látási szempontból egyenlő a "tejföl" köddel. Nem tudom, hogy sikerül nekik, hiszen csak látják, hogy két csíknál messzebbre is sikerül felderíteniük az utat. De ez nem érdekli őket, az első esőcseppek becsapódásakor teljes teljesítményre kapcsolják a ködzárófényt és a ködfényszórót, a többi közlekedő nagy-nagy örömére. Nincs is jobb, mint mikor a vízcseppek minden irányba szórják a fotonokat.

(mondjuk ez utóbbi tévhit magyarázatára tényleg kíváncsi lennék, mert mióta az eszemet tudom, találkozom vele, de sosem értettem, mi az oka)

Sajnos sokan hiszik azt, hogy okosabbak a szabályok alkotóinál és azoknál, akik hivatásszerűen oktatják a közlekedési szabályokat és a vezetés elméletét. Kis hazánkban a tudásnak nem valami nagy a becsülete, hiszen a szomszéd Sanyi bácsi mindig, mindenhez jobban ért. Éppen ezért például hiába magyarázod el észérvekkel bárkinek is, hogy sötétben, száraz időben felesleges ködlámpát használni, nem fogja megérteni. Neki így jó, a többiek meg oldják meg az életüket, ahogy tudják.

2012. ápr. 5. 23:13
 7/12 anonim ***** válasza:
Igen, pontosan, de mindhárom esetben ugyanaz a kiindulási alap, a gondolkozás hiánya és az emberi butaság, és a többi közlekedő totális semmibevétele. Ez van az "éjjel a sorompónál ráállok a fékre aztán vakulj paraszt", "ha szembejössz se veszem le a refit" , és az "index nélkül sávotváltok aztán fékezz" címszavú történetnél is , de nem sorolom a példákat, tudod te is miről van szó.
2012. ápr. 5. 23:22
 8/12 A kérdező kommentje:

Igen ez a másik fele amikor nem ismeri az indexet!

Hát ez a másik fele!

2012. ápr. 5. 23:23
 9/12 anonim ***** válasza:
HA már itt tartunk nekem személy azok a kedvenceim akik tötymörögnek 60-al 90-es táblánál, aztán mikor nekiállok előzni elkezdenek gyorsítani. :)
2012. ápr. 5. 23:28
 10/12 anonim ***** válasza:

Én azért használom este mert rossz minőségű bal oldali izzó van bent, és kb semeddig sem világít el.

még 1hétig lessz így aztán megyek haza és kicserélem. Ne villogjatok köszi:)

2012. ápr. 5. 23:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!