Szerintetek veszélyes sűrű ködben tompított HELYETT
csak első és nyilván hátsó ködlámpát használni?
Nem hiszem, hogy veszélyes lenne. Az úton ugyanúgy látják, hogy jön a fény mintha a tompított is fel lenne kapcsolva. Ha jobban láttál úgy, akkor még biztonságosabb is.
2011. dec. 4. 18:30
Remélem a hátsót lekapcsolod, ha mögéd ér valaki, nem úgy mint a sok birka!
2011. dec. 4. 18:31
Az első ködlámpát, a tompított fényszóró nélkül nem lehet bekapcsolni szerintem.
2011. dec. 4. 18:41
4/12 A kérdező kommentje:
De bizony hogy be lehet vannak autók amiken gyárilag csak tompítottal lehet és vannak amelyiknek elég csak a helyzetjelző.Igen lekapcsolom ha mögém érnek nagyon egyszerű a helyzet, ha a belső visszapillantóban látom a hátulról érekező autó fényeit akkor lekapcsolom a ködzárót,bár nekem külön lehet kapcsolni az első és hátsó ködlámpákat így a hátsót elég ritkán használom.
Be lehet kapcsolni helyzetjelzővel is, de szabály szerint tompítottal együtt kellene használni. Én viszont még nem hallottam olyanról, hogy valakit megbüntettek volna érte, mert helyzetjelzővel használta.
2011. dec. 4. 18:59
6/12 A kérdező kommentje:
A jelenleg hatályos szabály ezt nem említi:"44. § (4) Tompított vagy távolsági fényszóró HELYETT vagy MELLETT ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják."-Tehát a jogszabály szerint nem kell a tompítottnak égni a ködlámpával együtt ha ezt a látási viszonyok indokolják.
egyebkent ebben az egeszben az a vicc hogy akik hasznaljak a kodlampat azok tobbsegeben mind szabalytalanok (most mindegy hogy tompitottal vagy anelkul) merr ugye a kresz szerint a kodlampat ELVILEG csak nagyon rossz latasi viszonyokban lassu menetben(tehat nem es /vagy hanem amikor a ketto egyutt teljesul)(max 40km/h haladasi sebesseg) akkor lehetne hasznalni....azert nem is ertem hogy pl az autopalyan a fenytablak szabalytalansagra szolitanak fel mikor kiirjak hogy kapcsolja fel a kodlampat...........egeybkent nem kotekedni akarok..csak elmondtam a velemenyem....tolem mindenki akkor hasznal kodlampat mikor akar....engem nem zavar
2011. dec. 4. 20:39
#7:
Sajnos a KRESZ-ből kivették a sebesség korlátozás, és már csak egy "gumiszabály" maradt, mint azt az előzőekben említette a kérdező!
Sajnos sokan meg ráadásul azt hiszik, hogy kötelező karácsonyfát csinálni az autóból ha kicsit párás az idő!
Én az utóbbi 25 évben talán 8-10 alkalommal találkoztam olyan köddel, amikor tényleg szükség volt ködlámpára.
2011. dec. 4. 21:27
9/12 A kérdező kommentje:
Szerintem a 60km/h is lassú menetnek számít felénk ilyenkor ősszel meg télen nagyon sűrű köd szokott képződni olyan mikor az autó elejét is épp hogy látni a napokban is ilyen helyzet volt és csak ködlámpával sokkal jobban láttam mint mikor égett a tompított akkor csak egy "fehér falat" láttam.
Miért baj ha az ember kissebb ködben is használja a ködlámpát? Nem kötözködésből kérdezem, csak tanulni szeretnék. Eddig egyszer lett volna rá igazán szükség, akkor néztem előre és balra, hogy lássam a kocsi mellett a felezővonalat, öcsém pedig jobbra, hogy lássa az út szélét. 1es alapjáratban... Jelenleg nincs ködlámpám, de van amikor tényleg rossz a tompított fényszóró.
Engem egyáltalán nem zavar, ha kissebb ködben használják a ködlámpát, az idegesít nagyon, ha tiszta időben kapcsolnak fel mindent, amit lehet.
2011. dec. 4. 21:54
Kapcsolódó kérdések: