Mennyire veszélyes csak az első 2 kerékre tenni téli gumit?
Előny: olcsóbb
Érv: Az egyenes fékezéskor az fékerő túlnyomó része elől keletkezik (bólintás vagy dinamikus átterhelődés miatt).
Ellenérv: A fékezés sohasem tökéletesen szimmetrikus, másrészt kanyarban is gond lehet, pl. kicsúszhat a nyári gumis fara.
Vélemény? Tapasztalat? Tanács?
Ha sínen közlekednénk, igazad lenne. Viszont a kerekeknek nem csak kapaszkodniuk és fékezniük kell, hanem oldalirányú erőket is kapnak. Ezeket különböző módon veszi fel a téli és a nyári gumi és - ahogy írtad is - kanyarban történnek meglepő dolgok.
Konkrét példa kell? Nos, az is van. Egy Suzuki WagonR+ esetén próbáltam, milyen az, mikor csak elöl van téli gumi. Nem sikerült driftelni vele (nem is nagyon akartam mondjuk), viszont a hátulja érezhetően idegesebb lett, mint négy nyári gumi esetén. Fagypont körüli volt a hőmérséklet, mikor lecseréltem az elsőket télire (igen, essetek nekem, milyen hülye voltam, de előre mondom, hogy nem a sajátom volt, csak a kerékcserét vállaltam). Előtte egyenletesen gyenge volt a tapadás, a sprőd nyári gumik jóvoltából az autó a megszokott módon, orrtolással jelezte, ha nem tetszett neki a kanyarsebesség - bár ezt a hideg miatt korábban tette meg. A kerékcsere után az addigi, jóindulatúan borzalmas sajátkormányzása felborult: túlzottan gyors kanyarodásnál a hátulja kezdett finoman letérni az ívről, illetve erős fékezésnél kellett gépészkedni, hogy ne az árok felé vegye az irányt, mert a terhelésfüggő fékerő-szabályzó nem nagyon vette figyelembe a kerekek tapadását (ennél bonyolultabb segédeszköz pedig nem volt a fékrendszerben). Nem volt életveszélyes, korrigálni lehetett a hibákat, a problémát csak az okozta, hogy a téli és a nyári kerekekkel egészen másféle jellemzőket kellett megszokni, ami vészhelyzetben nem biztos, hogy előnyös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!