Tapasztalt motorosok, segítség?
Én azt mondom neked, hogy a lehető legnagyobb kategóriára tedd le a jogsit. Az ok egyszerű, mint a faék:
Az A1 és az A2 között kb. 10e forint különbség van. Viszont ha 2 év múlva egy 400-as mocit szeretnél akkor azt A1-el már nem vezetheted, de a jogsit nem lehet "updatelni", teljes áron kell újra csinálnod mindent...
125 4T tökéletes elég lesz neked, városba pláne. #6-al tökéletesen egyet tudok érteni. Nem büdös, tartós és 90-el lehet menni - annál több meg szvsz egy tapasztalatlan lánynak eleinte nem is kell. Ja, és nem zabálja le a gatyádat azért, hogy fogászati fúró hangon süvítsen 101-el városban röhögőgörcsöt kiváltva minden környékbeliből (vagy épp anyázást egy csendes környéken).
Viszont a 177 centidhez nagyon kicsi lesz egy 125 CBR. Ezt csak úgy mondom. Én 183 centi vagyok, egy 250-es kawa ZZR-el kezdtem. Az kb. KÉTSZER akkora, mint a 125 CBR. Így fogsz rajta kinézni:
Viccen kívül, mint majom a köszörűkövön... Szóval próbáld ki a gépeket élőben is, mielőtt a nagy tervezés után hatalmas csalódás ér, hogy leér a térded álló helyzetbe a matchbox méretű 155 centis japán tinédzserekre tervezett vasról.
Védőruhát meg valami NORMÁLISAT vegyél, ne olyan gagyerékot, amit a 14-es kolléga ajánlott. Térdvédőket élből felejtsd el úgy, ahogy vannak, pláne az ilyen szivacs vicceket. Első zakónál fog 74 szilánra törni a térded, ha ráesel. Csak nadrággal egybevarrt sípcsont, térd és derék protektoros cuccot vegyél. A legjobb, ha kívülről van a nadrágon pl. fém vagy erős műanyag koptató is, az fog megvédeni. Dzsekiből is csak olyat, amibe bele van varrva a protektor, nem ilyen mesh hálós tépőzáras csúszkálós megoldással bele van tömködve, aztán az első zakónál 10 centit odébbcsúszva nem véd semmit. Csizmából (hangsúlyozom CSIZMÁBÓL, alacsony szárú cipőre még csak rá se nézz!) is csak olyat, ami protektorokkal védett. Egy bőr csizma lehet nagyon trendi meg designes, csak pont xart nem ér ha odacsípi egy autó a bokád, megnyomorodsz egy életre benne.
Igen, ezek drágák. Egy belépő szintű NORMÁLIS védőruha (dzseki, nadrág, kesztyű, csizma) 150e alatt nemigen áll meg, bukót sem kapsz értékelhetőt 50-60e alatt, de inkább 100.
Viszont gondolj arra, hogy ennél minden lényegesen jobban megéri:
Ennél meg pláne:
Ne a védőfelszerelésen akarj spórolni. Soha.
találtam egy tesztet a Duke-ról :D Igaz ez a 390-es.
https://www.youtube.com/watch?v=vRP4IU67B7M
Ha érdekel ki az az Angyal Zoli, aki teszteli, akkor nézd meg ezt :D
Ésszel kell motorozni kétség kívül, de hidd el van helyzet, amikor a 200-as Duke is kevés lesz. Nem megunásról beszéltem (és főleg nem szájhősködöm), hanem, hogy egy idő után kevés lesz. Én sem untam meg az 50-es robogómat, mégis érzem, hogy kevés. Városon belül nagyjából rendben van, de kívül igencsak életveszélyes. Városon kívül szinte naponta akad olyan, amikor forró a helyzet. Hiába megyek 50-60 körül (jó oké 40-el lehetne, de ennyivel csak feltartom a forgalmat, meg egyáltalán ki tartja be? legfeljebb az öreg bácsi a szomszédból, de ő is azért, mert ő ráér vagy nem meri), az út jobb szélén, úgy ledudálnak, hogy öröm nézni. Persze az útról nincs kitiltva a robogó és kevésbé forgalmas megközelítési lehetőség sincs, szóval nincs más választásom, nagyobbra kell ülni. Szóval azért legyünk már tisztába a kevés és meguntam valós fogalmával. Sőt mondok jobbat 125-ös CBF utazója kb. 85km/h (CBR, Duke nem tudom, de szerintem +5-10km/h) és még igazán ez is kevés autóútra, főútra. Városon belül nagyon jó, talán a "legelőnyösebb" kategória: kis helyen elfér, könnyen irányítható, mégis fürge, gyors. De városon kívül az is el-el fogy.
Csizmából sportcsizmát vegyél, mert ezek a túrák nem sokkal érnek többet, egy rendes túrabakancsnál.
Bukósisaknak tökéletesen megfelel 125 ccm-hez egy Nolan N86. Ebben a szempontból nem értek egyet a 22-essel. Mint mondtam nem kell túlzásba esni és nem kell elmenni egyik véglet felé sem. 100 ezres bukósisakot venni első alkalommal, háát, ha van anyagi háttér minden gondolkodás nélkül. Nehogy azt hidd, hogy a legdrágább védőfelszerelésben, szinte sérthetetlen vagy, ha olyan balul sül ki a dolog, ide vagy oda drága védőruha. Persze a túlélési esélyeid nagyobbak. De ennyi erővel fél millát lazán ott lehet hagyni egy motoros boltban. Szerintem nem indokolt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!