Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A benzinnel menet közben hogy...

A benzinnel menet közben hogy lehet jobban spórolni?

Figyelt kérdés

Ilyeneket tudok, hogy ha nagy sebességnél le van húzva az ablak, be van kapcsolva a klíma, nincs leszedve a tetőcsomagtartó, vagy túlsúly van a kocsiban, akkor ezek növelhetik a fogyasztást.

Ezekkel nincs is gondom. Nagy sebességnél mindig felhúzom az ablakot, már csak a huzat miatt is. A klímát alig használom. A tetőcsomagtartót leszerelni nem tudom, ugyanis gyárilag ott van a tetőn. Túlsúly meg maximum annyi van a kocsiban, amivel a bevásárlásból hazaérek.

De menet közben hogy lehet spórolni? Motorféket igyekszem elég gyakran használni /lejtőn alap, de elég gyakran sík úton is/. Igyekszem korán felváltani. Bár erről eltérő véleményeket olvastam. Valaki szerint nagyobb fordulaton kevesebbet fogyaszt, viszont valaki azt mondja, hogy ha kihúzatja a fokozatot, akkor fogyaszt többet. Illetve nem tudom, hogy ha úgy váltok, hogy egyáltalán nem rángat a kocsi, akkor úgy jobb a fogyasztás? Vagy ez tökmindegy?

És azt se tudom, hogy 1-esből vagy 2-esből való indulásnál nagyobb a fogyasztás? Igen, azt tudom, hogy 2-esnél kicsivel jobban kophat a kuplung, mert többet kell csúsztatni, de én most ettől függetlenül kérdezem. Mert nekem mindkét fokozatból való elindulásnál mutatott már 20-30 litert is pillanatnyi fogyasztásnak, de 80-90-et is...

Köszi előre minden választ!

2014. máj. 29. 21:46
1 2 3 4 5
 11/45 anonim ***** válasza:
67%
Nem azzal van baj, hogy leállítod a motort, te őslény. Nem véletlenül van start-stop rendszer a modern autókban. Hanem az újabb ostoba összeesküvéselmélet... Hol a rákban látsz te olyat, hogy minden irányban tartósan piros van? Mindezt azért, hogy több benzin fogyjon? Ki az ördög akarna így pénzt csinálni, amikor elég megemelni a benzin árát...? Nem beszélve az így okozott extra károsanyag-kibocsátásról.
2014. máj. 30. 00:05
 12/45 anonim ***** válasza:
46%

"Hanem az újabb ostoba összeesküvéselmélet..."

Ez nem elmélet, ez tény, a 10%-os becslés az még egy igen óvatos becslés is volt, mert mit szóljon az, aki mondjuk teherautóval jár. Számold ki, mennyibe kerül teletankolni a kocsit, ezután számold ki a 10%-át, cseppet meg fogsz lepődni. Minél tovább van piros, annál többet állnak a kocsik, annál több üzemanyagot égetnek el a semmire, annál hamarabb kell tankolni. Ezt az alapösszefüggést egy nem túl okos általános iskolás hetedikes képes felfogni, nem áll neki köpkölődni hogy fújkonteó,büdöskonteó,nemszabad. De mondom, tegyél egy próbát, meglátjuk, melyikünk mond igazat.

"Hol a rákban látsz te olyat, hogy minden irányban tartósan piros van?"

Itt Miskolcon "csak" négy ilyen helyet ismerek, és nap mint nap ott megyek el. Bele se gondolok, Pesten, vagy más megyeszékhelyen hány ilyen lehet még. És miért telepítenek lámpákat olyan kereszteződésbe ahol abszolute a világon semmi értelmük nincs (például országútra).

Igen,mindezt azért hogy több benzin fogyjon.

"Ki az ördög akarna így pénzt csinálni, amikor elég megemelni a benzin árát...?"

Persze, csak akkor még kevesebben fogják megvenni, mint a közelmúltban. Azonkívül az indokolatlan ár-drágításnak van BTK-s vonzata is (ergo bizonyos szint fölött bűntettnek számít).

"Nem beszélve az így okozott extra károsanyag-kibocsátásról."

Szerinted ez mióta érdekli a nyerészkedőket? A kiotói egyezményt is megkötötték, oszt semmi.

2014. máj. 30. 00:22
 13/45 Vizéli László ***** válasza:
Belemerültem a kommentek olvasásába, lehet írta már valaki. Azzal is spórolsz az üzemanyagon ha pl utazol vidékre, és ha beérsz egy településre lekapcsolod a lámpát (persze nem éjszaka), valamint vasúti átjáróba is lámpa off. Esetleg nem tudom ezek a DRL nappali menetfények (a normálisak) mennyire jók / szabályosak. Lehet érdemes utólag beszereltetni minőségi DRL lámpákat szakműhelybe, és akkor elfelejtheted nappal városban, városon kívül jó időben a tompított fényszórót, amivel elég sok üzemanyagot spórolhat meg az ember.
2014. máj. 30. 05:50
 14/45 anonim ***** válasza:
57%

#4!

alapjáraton 1 ÓRA alatt megy el kb 300 ft benzin, akkor szted megéri 5 forintért leállítani?!

egy régebbi akkumulátorral szted hányszor tudnál indittani 30 percen belül, max 7-10 szer... max

2014. máj. 30. 11:11
 15/45 anonim ***** válasza:

Start-stop rendszer nem véletlen van sok kocsiban. Lehet vele spórolni.

Hosszú úton meg felgyorsítasz 100ra aztán kinyomod a kuplungot ,kigurítod a kocsit mondjuk 85-ig lassulva és aztán újra felgyorsítasz 100ra ,ezzel is nagyon sokat spórolsz.

Én gyakran városban az 1-2-5 váltóhasználatot preferálom gyorsításnál .50-t elérem 2-esben hamar ,aztán be 5-ösben és elgurulászok ,pont jó.

2014. máj. 30. 11:55
 16/45 anonim ***** válasza:

lehet h benzint sprórol de az alkatrésznek nem kedvező..

[link]

2014. máj. 30. 12:05
 17/45 anonim ***** válasza:
100%

Olvas itt az ember annyi mindent, okos dolgokat, embertelen marhaságokat.

A legtöbb spórolást a lábaddal tudsz elérni, itt emberek közötti literes eltérések lehetnek.

De kezdjük az elejéről, ablak fel-lehúzás olyan dolog, hogy csak addig van lehúzva, még bírod, autópályán nem fogom lehúzni semmiképp, mert abból csak orvos lenne megfázás/huzat miatt.

Plusz súly: el kell dönteni mit viszel-mit nem, pl. pótkereket semmi pénzért nem szedném ki az autóból, de pár kilón nem fog múlni a dolog.

Klíma: Ha kell bekapcsolom, többet ér mint egy liter benzin, emellett biztonsági okokból is jó, nem a hőmérséklettel foglalkozol, az agyad is jobban kapcsol stb.

Tetőcsomagtartó: ha nem kell, le kell venni, pár csavar tartja, nem nagy munka.

Motorfék jó, de guríthatod is az autót. A fékezést kell kerülni. Indulni egyesből, aztán ha mész már pár km-rel akkor kapcsolsz feljebb.

A leállítgatásról. Én csak vasúti átjáróban állítom le, ott várhatsz a legtöbbet. max egy percre nem fogom leállítani, akár ki akár mit mond, nem tesz jót az autónak. Start-stop rendszer is jó meg minden, de akkor a turbós motorba legyen benn az olajszivattyú, hogy hűljön a turbó, mert ha a turbó elmegy, na ott nyúlsz a zsebedbe.

Világítást nem kapcsolgatom, ha A-ból megyek Z-be, közte meg van az abc összes faluja, akkor amikor beértek Z-be akkor kapcsolom le. Jó a DRL ha normálisan van bekötve meg jó fele világít. De ezen megint nem érdemes spórolni, biztonság, látni és látszani.

A pillanatnyi fogyasztást fölösleges nézni induláskor.

A fix sebesség/fordulat meg a legjobb fogyasztás ügyileg. Ha sokat autópályázol, a tempomat jól jön.

2014. máj. 30. 14:17
 18/45 anonim ***** válasza:
9 millió autó... hàhá
2014. máj. 30. 23:00
 19/45 A kérdező kommentje:

A 17-es válasza tetszett a legjobban... Köszönöm!

Amúgy a lámpákkal nekem sok bajom nincs, ugyanis maximum akkor kapcsolom fel, ha ha már kezd sötétedni. Maximum ha nappal van, de borús, esős az idő, esetleg még akkor. Egyébként soha. Én látok, és mások is látnak engem. Na meg úgy vagyok vele, hogy tűző napon minek kapcsolja fel az ember? Még lakott területen kívül is? Ha ez a szabály, ha nem... Ugyanis nálam az van /és a kocsit vizsgáztató szerelő szerint a saját autójában és még sok más kocsiban is/, hogy ha felkapcsolom a lámpát, elhalványul a műszerfal világítása. Így ha tűző napon felkapcsolnám, kb. szart se látnék a kijelzőkből... Szóval a világítás nálam nem téma, ugyanis ha tényleg nagyon nem lehet látni semmit, akkor használom csak.

2014. máj. 31. 06:10
 20/45 anonim ***** válasza:
64%

Akkor, barátom, te nem csak szarsz a kreszre magasról, de még ostoba is vagy.

Ezt majd akkor fogod megérteni, amikor napfényes nyári napon poroszkálsz az országúton és kikanyarodnak eléd, mert teszem azt egy fa alatt, az árnyékban mégsem vagy olyan jól látható.

Persze, hogy a másik a hunyó, mert elsőbbséged van. Nyilván ő a hunyó, mert kissé elbambult, figyelmetlen volt.

Ez majd nyilván vígasztal téged, amikor a műtőasztalon fekszel. Meg talán az is, hogy megspóroltál 1,3 forintot azzal, hogy nem kapcsoltad fel a világítást. A boldogságodat talán még az sem fogja csökkenteni, hogy részben téged hoznak ki felelősnek...

2014. máj. 31. 07:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!