Ez rejtett hibának számít? Fordulhatok ilyenkor az eladohoz?
Vettem egy autót pár hónapja, átnezettem szervízben.
Kapott olajcseret és új lengéscsillapítókat, ez még rendben is van, nem az autó hibája.
Viszont alig mentem vele 1700km-t azóta és most a szerelonel lesz ki tudja meddig, hengerfej gyanús. Pár napja minden előjel nélkül megszívatott a pályán. Ma csereltek trafókat és gyertyákat, de az egyik hengerben 0 a kompresszió. Egyelőre nem tudni, mekkora a baj, majd január elején állnak neki, de valószínűleg ez is egy több százezres beavatkozás lesz. Tehetek ilyenkor valamit? Nem egy párszáz ezres autóról van szó. :(
"Tehetek ilyenkor valamit?"
Igen, elvégeztetni a javítást. Ez NEM rejtett hiba ha több hónapig semmi baja nem volt egyszer meg csak lett.
Egy másik kérdésemre adott válaszomat bemásolom neked, de alapvetően, ha 6 hónapon belül történt az eset, simán fordulhatsz az eladóhoz!!!
Ügyvéd által írt levél+árkalkuláció a javításról simán mehet neki! Hátha beijed és csenget valamennyit, az biztos hogy a hiba nem nála kezdődött! Olajat nem eszi az autó?
"Az autókereskedőnek 6 hónap szavatosságot kell vállalnia az általa eladott autókra. Ez lényegében azt jelenti, hogy ha súlyos hibája van az autónak (a tiéd súlyos kategóriába tartozik), akkor az ebből eredő költségeket nekik kellett volna fizetni és nekik kellett volna a javítást intézni. NEM a felét. Teljesen lényegtelen hogy ők tudtak e a hibáról vagy nem. Irreleváns. Az általotok kötött szerződés hibás teljesítés miatt támadható jogilag.
Téged leráztak annyival, hogy nesze paraszt lásd milyen rendesek vagyunk, eladtuk neked a szart, most kifizetjük a javításod felét :D És te még örülsz is ennek meg 5*-ot adsz nekik google értékelésbe hogy milyen rendesek.
Azért abba érdemes belegondolnod, hogy ezeknek az 1.6-os szívóbenzineknek nem nagyon szokott gondjuk lenni... szóval vagy benne van a világ összes kilométere vagy 70 ezer km-t mentek vele olajcsere nélkül. Ha viszont ilyen gazdája volt, az semmire nem figyelt oda vélhetően, így kaptál egy lelakott autót amire a többszörösét kell rákölteni egy hasonló társához képest.
Azt meg sem említem, hogy az olajfogyasztásból eredően eltömödhetett a katalizátor is, kérdéses mennyi ideig használták így az autót, nemsokára valószínű vigyorogni fog a műszerfalon a check engine a P0420-as hibakóddal. Az eltömődött katalizátor hajlamos visszafogni a motor teljesítményét.
Na, ezért nem szabad neppertől autót venni. Én ugyanezt végigjártam."
Milyen kocsi?
Egyébként természetesen nem előjel nélküli az ilyesmi, csak éppen senki nem fogja előtte 2000 km-rel észrevenni, hiába is "nézi át". Aztán megindul valami, először csak picit fogyogat a hűtővíz, később megjelenik a CO a kiegyenlítőtartályban, csak éppen akkor már nem nézi senki (ahogy 200 egyéb dolgot sem, ami meg tud ölni egy motort). Végül, az autógyártók jó szokása szerint a mutató már csak akkor ugrik fel hirtelen, amikor 110 fokos lesz a víz, mert 75-109-ig ugyanott ül, így azt sem veszi észre az ember, ha már 1 hónapja folyamatosan 100-105 fokos vízzel autókál a korábbi 90 helyett.
1.4 TSI motor. Az olajat és vizet nem eszi, nem melegszik, semmi baja nem volt eddig... De mondom, nem mentem vele sokat. Bár soknak tűnik így ez az 1700km, meg hogy hónapok óta nálam van, de október végén vettem és nem mindennapos használatban van. Kiránduló autó kb, heti 2-3x volt használva kb 100km-ekre.
Tudom, ez a kérdés szempontjából lényegtelen, csak én vagyok nagyon elkeseredve, hiszen alig használtam és most hetekig nem látom, majd költhetek rá 6-700 ezret várhatóan..
Kereskedésből vettem, nem magánszemélytől.
Azért van értelme felkeresnem? Értem én, hogy most jött elő, de szerintem ilyen kaliberű meghibásodás nem ezalatt a 2 hónap alatt alakult ki, hanem már jóval előtte lehettek erre utaló jelek, amikről én nem tudtam..
És át lett nézve, de nyilván a szervíz sem kapta elemeire a motort, hogy egy ilyen hibát észrevehessen. Vagy én hibáztam? Lett volna bármi olyan vizsgálat, ami ezt vásárlás előtt kiszűri? Nem is dühös vagyok, csak csalódott. Első autóm és élvezni szerettem volna, de csak szivat.:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!