Benzines motort mekkora fordulatszámon érdemes járatni? Ti mikor váltotok?
Írja ugyan az autó,hogy mikor javasolja a feljebb váltást,de néha korainak érzem és nem tartom be. Pl 30 körül már kérné a 3-ast, de ha valóban hármasban mennek 30cal,nagyon alacsony lenne a fordulat. De őszintén,én nem értek hozzá. Dízelen tanultam,ott 2000-2300 között járt jól,afölött kellett csak elváltanom.
Most a sajatomon,ha betartom,amit az autó "kér" ,alig 1500-1800 körül pörög. Ez jó,vagy sem?
Egyébként 1.4tsi motorról van szó.
15nel váltok kb 2-esbe, 35-45kozott 3-as,45-60 városban 4-es, 60 felett 5os és ha tartósan 80 körül/felett megyek,akkor rakom 6-osba.
1600 alá nem nagyon megyek. Felváltani helyzet és erő függő. Az én autóm 175 lovas szívó benzin, városban még azt sem nagyon pörgetem 3000 fölé, csak ha a helyzet megkívánja. Ellenben anya 76 lovas kis suzukiját sokkal könnyebben kipörgetem 4-5 ezerig. Nyilván egy motornak sem jó ha állandóan odataposol neki, de alapvetően úgy vannak tervezve, hogy ez bele van kalkulálva.
Azt meg remélem mondanom sem kell, hogy hidegen egy motort sem nyüstölünk.
A műszerfalon lévő fokozat javasló kijelző EU-s előírás miatt kötelező. Egy dolgot vesz figyelembe mindössze: melyik fokozatban lenne a legalacsonyabb a fogyasztás az adott teljesítményhez. Sőt, igazából rá is játszik, már akkor is javasolja sokszor a felváltást, ha még egyértelműen nem bírná el a motor. Ezek az állapotok a motor számára sokszor egyáltalán nem kedvezők, normális autózás során is csak nagyon körülményesen betarthatók.
Önmagában a fordulatszám azonban nehezen értelmezhető. Motorfék üzemben, vagy alacsony terhelésnél például semmi gond nincs egy 1500-as fordulatszámmal, viszont egy kövér gáz esetén azon kívül, hogy szétrázza a kettőstömegű lendkereket, sok minden nem fog történni. Viszont annak sincs értelme, hogy alacsony terhelésen magas fordulatszámon járatod, mert nem mersz felváltani. Ezért kell kitapasztalni, hogy hol jó az autónak, ami mindegyik típusnál egy elég sajátos tulajdonság.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!