Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha egy benzines manuális...

Ha egy benzines manuális sebváltós autót állítok le, olyankor célszerű benyomni a kuplungot?

Figyelt kérdés

Úgy értem ezt, hogy kézifék be van húzva, vagy ha nem, akkor rátaposok a fékre és benyomom a kuplungot aztán leállítom az autót és úgy teszem be egyesbe amikor az autó már nem röfög.

Eddig meg úgy szoktam hogy taposom a féket vagy a kézifék be van húzva és egyesbe teszem aztán állítom le az autót.

Vagy mindkét variáció jó?

nov. 18. 19:36
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Én utcán parkolok,nem lejtős úton. Tehát ha nem húzom be a kezit de egyesbe rakom,akkor nem fog elgurulni? Ennyi a lényeg?
nov. 18. 22:45
 12/21 A kérdező kommentje:
Én így csinálom évek óta, így tanította az oktatóm. Pl. egy bevásárlóközpont parkolója ha nem lejt, akkor csak egyesben hagyom, vagy tankolásnál is, de ha már picit lejt amit érezni, akkor behúzom a kéziféket is.
nov. 18. 22:58
 13/21 anonim ***** válasza:
65%

Még mindig divat ez a kézifék be nem húzásos baromság?

Teljesen mindegy, hogy állítod le, olyan kicsi a hatása a kettőstömegűre vagy bármire, hogy nem érdemes foglalkozni vele

nov. 19. 07:18
 14/21 anonim ***** válasza:
Leállításnál semmi értelme, beindításnál van.
nov. 19. 10:31
 15/21 anonim ***** válasza:
84%

De, mindkét esetben van értelme, leállításnál pont azért, amiért indításnál kötelező legtöbb autónál: mivel, ha sebességben maradt, megugorhat az autó, tehát, amikor az ember felengedi a kuplungot közvetlen leállítás előtt. Jobb azt megszokni, hogy még akkor elvesszük az erőt, amikor még biztos nem okozhat bajt.

Ezt a kézifék helyett 1-esben hülyeséget meg én sem értem, idióta szokás. A kéziféket pont azért találták fel és van az autókban mind a mai napig, hogy rögzítse a kocsit álló helyzetben, erre nem a sebességváltó fogaskerekei valók. Régebben ugye még kuplungolni sem kellett indítás előtt, - illetve indítás után most is felengedhető - és megint ott vagyunk, hogy megugrik, ha valaki elfeledkezik róla, vagy nem számít rá (Néhány autón ráadásul nem alapvetés, hogy az ember 0,5 mp alatt felismeri, hogy üresben vagy egyesben van a kocsi, ha röviden jár a váltó vagy dugig van fokozatokkal, arról már nem is beszélve, ha más rendszerű a váltásra szolgáló eszköz kialakítása).

nov. 19. 13:38
 16/21 A kérdező kommentje:

15

Na de feleslegesen minek behúzni a kéziféket egy vízszintes parkolóban, vagy otthon az udvaron, garázsban?

Meg aztán egy reggeli -15 fokban beragadhat az estétől behúzott kézifék, főleg ha a tárcsafékek már valamennyire kopottak ill. valamelyik autón a hátsó kerekeken dobfék van, azok hamarabb beragadnak a hidegben.

nov. 19. 18:09
 17/21 anonim ***** válasza:

Ahol nem gurul el, persze felesleges. Elvileg, mert valójában nem mindig látszik az a 2%-os lejtés, idegenben meg eleve miért hagynánk, hogy esetleg eltolják. Ahol viszont nem tudod mi a helyzet, akkor kézifék.

A -15 fokos befagyást azzal beszéld meg, akik +30-ban is így járnak el, meg úgy az év maradék 363 napján, amikor nincs -15. Komolytalan érv.

nov. 19. 18:35
 18/21 A kérdező kommentje:

17

"amikor nincs -15."

Azt hiszed önzőn, hogy csak Magyarország létezik, ahol sosincs -15. :P

Nem egy autóról tudok, ahol kora reggel nem tudott elindulni, mert befagyott a feleslegesen behúzott kézifék téli időszakban!

nov. 19. 22:24
 19/21 anonim ***** válasza:
68%
#16: Na pont erre a baromságra gondoltam. Nem ragad be a kézifék, ha rendszeresen használva van.
nov. 20. 07:24
 20/21 A kérdező kommentje:

19

Te már csak a szavakkal játszol.

nov. 20. 15:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!