Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Árt-e ez az autónak?

Árt-e ez az autónak?

Figyelt kérdés

Olvastam, hogy az autónak nem jó, ha sokáig járatják egyhelyben. De azt is olvastam, hogy ha rövid ideig jár a motor az sem jó.

Na most ha én pl. télen, csak annyi időre indítom be, hogy beálljak a garázsba, de úgy, hogy kint állt az autó vagy 3-4 órát, az sokat árt neki?

Mert ugye nem. lesz üzemmeleg a motor.

Mi a teendő ezen a téren, hogy minimális legyen a probléma?

nov. 6. 18:08
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Ha be van tartva a 10 ezer km/1 év olajcserére és jó minőségű, belevaló olaj van benne, akkor semmilyen hátránya az ilyen kevés időre beindításnak. A sok ideig alapjáraton járatásnak max. annyi a hátránya, hogy felesleges üzemanyag pazarlás, illetve szennyezés. Valakit zavarhat is. Télen 1, max. 2 percig érdemes járatni, utána el lehet indulni. Ennél több járatás felesleges. Max. ha addig járatod amíg lekaparod a jeget az ablakról és addig is melegszik a kocsi, azzal nincs baj.
nov. 6. 18:14
 2/23 anonim válasza:
45%

Ebben a helyzetben egyértelműen az a legcélszerűbb, ha mindig a garázsba állsz vele.

2-3 perc melegítés kell neki, aztán szépen normál fordulatszám tartományban, nem húzatva, melegedik menetközben üzemi hőfokra, és nem a víz, hanem az olaj hőmérséklete a fontos.

És az olaj pedig később melegszik át!

nov. 6. 18:15
 3/23 anonim válasza:
80%
Nem szabad ilyenekkel foglalkozni.
nov. 6. 18:19
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

Időnként pár alkalom nem okoz gondot.

A rövid indítások azért rosszak, mert amikor hideg a motor és beindítod, akkor a motorban a hengerek falain kiül a pára. Ez a pára (tehát víz) keveredik az olajjal, az pedig nem jó, ha az olajban víz van. Ilyenkor szokott az lenni, hogy leveszik az olajbeöntő sapkát és így néz ki: [link] Vagy a hűtővíztartály szintén: [link]

Ez a krémszínű habos trutyi az olaj és víz emulziója, na ez tényleg káros. De ezt nem 1-1 alkalom okozza, hanem ha állandóan csak rövid időkre van beindítva. Ha az ember megy nagyobb távokat is, hogy az autó felmelegedjen üzemi hőfokra, akkor a melegtől ez a víz ez el is párolog, távozik a kipufogón keresztül, nem keveredik az olajjal és nem csinál gondot.

nov. 6. 18:20
 5/23 anonim ***** válasza:
31%
ma 18:20 Cseréltesd ki a hengerfej tömítést vagy teszteltesd a hengerfejet. Ami a kérdésben szerepel attól az életben nem lesz ilyen az olajtér!🤣
nov. 6. 19:11
 6/23 anonim ***** válasza:
100%
Ennyitől nem lesz baja, annak nincs értelme, hogy naponta beindítod 3 percekre poénból, meg hogy 10 percig melegíted alapjáraton a reggeli indulás előtt.
nov. 6. 19:18
 7/23 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszaitokat. Így már világos.
nov. 6. 20:10
 8/23 anonim ***** válasza:
25%
#5 Ne szólj bele a nagyok dolgába, köszi.
nov. 7. 04:00
 9/23 anonim ***** válasza:
66%
ma 04:00 😀 Ok! Elnézést! 1979-ben végeztem az első középfokú gépész végzettségemet, azóta még négyet. 30 évig szerelőként dolgoztam, azóta műhelyfőnökként. 23 éves koromtól fiatal szakmunkástanulók szakmai oktatásával is foglalkoztam. Hogy olyan nem lesz az olajbeöntő sapkád és a szelepdeknid mint a képen van apró hidegen járatástól az biztos. (persze az is lehet hogy az ember már sokat felejt)🤣
nov. 7. 09:34
 10/23 anonim ***** válasza:
25%
Tekintély alapú érvelés mindig nyerő. :) Ha ekkora nagy szakember vagy, minek nézed a gyakorit?
nov. 7. 10:29
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!