Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az összekrékhajtásra miért...

Az összekrékhajtásra miért mondják, hogy 4x4?

Figyelt kérdés

4x4 az 16. Ez nem esett le az autógyártóknak?

Vagy még abban az idöben, amikor csak 4 sebességesek voltak az autók, akkor Összeszorozták a sebességeket a kerekek számával?

2024. máj. 3. 13:57
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

#9 Senki nem beszélt BMX-ről. BMW-t írtam. De ha már a BMX-et felhoztad, először is kezdjük ott, hogy nem bicycle-motor-cross, hanem bicycle-motocross, másodszor pedig semmi köze nincsen ahhoz, hogy a C-t X-re cserélnék, azért X, mert a "cross" keresztet jelent, azaz az X nem a C-t, hanem a komplett szótagot, a crosst jelenti.

A Christmas-ben szintén semmilyen C-X átalakulás nincsen, ott is a komplett szótagot, azaz a Chris-t helyettesíti az X, máskülönben Xhristmas lenne, nem pedig Xmas. És egyáltalán nem véletlen: az Xmas rövidítés onnan származik, hogy a Christ, mint Krisztus, a görög Khristós névből ered, ami görögül leírva úgy néz ki, hogy Χριστός. Látod, ott az X. Úgy is mondhatnánk, hogy Krisztus nevének a monogramjával rövidítik a szót.

Olyan, hogy xross-drive nem is létezik, soha senki nem használta ezt a kifejezést, úgyhogy megcáfolni sem tudom, mert nincs mit megcáfolni. Ezt te találtad ki most. Ha beírod google-be, kizárólag cross-drive találat van, rendesen C-vel, mert azt hiszi, hogy elírtad.

Előzőből kifolyólag sem az xDrive, sem az X3 nem a nem-létező xross szóból ered, hanem abból, amit már korábban említettem: a cross szó rövidítése.

A SpaceX-ben kivételesen igazad van, ezt az egyet megadom.

Tehát ott járunk, hogy a SpaceX kivételével minden példád vagy téves információra, vagy a nagy büdös semmire épül.

2024. máj. 3. 16:39
 12/15 anonim ***** válasza:
#11 Ja és ha SpaceX, oké abban igazad volt, de konkrétan maradhatunk Elon Musknál is: megvette a Twittert és átnevezte szimplán X-re. Na ott mi az X? Valószínűleg az égvilágon semmit, csak fantázianév, viszont Musk anno azt mondta, hogy úgy tekint arra az appra, mint egy "mindenes app". Nem tudom mi alapján, de ő párhuzamot húzott az X és a "minden" között. Remélem figyeltél... X = minden. Például mint... minden kerék. Összkerék.
2024. máj. 3. 16:44
 13/15 anonim ***** válasza:

Ez a jelölés terjedt el, hagyományosan ezt alkalmazzák. Nem kell ebbe többet belegondolni. A "4matic" és hasonló fantázianevű jelöléseket sem kell nyelvtanilag, műszakilag elemezni. Sejthető, hogy mit takar.

Igen, lehetne 4/4 is a jelölés, de hagyományosan nem ez terjedt el.

2024. máj. 3. 18:21
 14/15 anonim ***** válasza:

[link]

"A négykerék-meghajtású (4WD) járművek leírására szolgáló „4x4” kifejezés az autóipar azon konvenciójából ered, hogy „x”-et használnak a kerekek és a hajtott kerekek számának jelölésére. Ebben az összefüggésben a „4x4” egyszerűen azt jelenti, hogy a járműnek négy kereke van, amelyek teljesítményét mind a négyen szállítják. Nem matematikai szorzásra vonatkozik, hanem inkább a jármű hajtásláncának konfigurációjára. A „4x4” használata az autóiparra jellemző, és nem követi a matematikai elveket."

"Ahogy a többi válasz is rámutat, a 4x4 négy kereket jelent, mind a négy meghajtott. De ha valakit érdekel az eredeti jelentés, akkor azt a Jeep alkotta meg reklámjában az 1960-as években. A „négyszer négy” kifejezés azt jelenti, hogy „négysebességes sebességváltó négykerék-hajtással”. (A szóban forgó sebességváltó kézi volt, a sebességváltó a padlón: „négy a padlón”.)

Mivel fülbemászó, a 4x4-et mindenki elfogadta, és azt jelenti, amit most jelent: 4 kerék, mind meghajtott."

[link]

"Műszaki értelemben a „négykerék-hajtás” olyan járművet jelöl, amelynek teljesítménye a négy kerékvégre jut, legalább két tengelyen. A „4×4” (ejtsd: négyszer négy) kifejezést már az 1940-es években használták az észak-amerikai katonai négykerék-meghajtású járművek leírására,[57] az első szám pedig a jármű kerékvégeinek számát jelöli. a második a hajtott kerekek számát jelzi."

Asszem a homályba vész, hogy miért pont x betűvel jelzik.

2024. máj. 4. 00:43
 15/15 A kérdező kommentje:

" először is kezdjük ott, hogy nem bicycle-motor-cross, hanem bicycle-motocross,"

Az égvilágon semmi értelme nincs, azon vitatkozni, hogy helytelenül idéztem valamit, amit 80-as években hallottam az M1-en, te pedig ügyesen megnézted, amit valóban én is megtehettem volna.

"BMX ist die Abkürzung für Bicycle Motocross, wobei das X für das englische Wort cross („Kreuz“ beziehungsweise „durchqueren“) steht."

A többi részben mondtál pár érdekes dolgot.

2024. máj. 6. 10:54
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!